Dvignjena greda

Dvignjena greda odlično imitira pogoje vrta z obilno kompostno zastriko. Za nekaj centimetrov je dvignjena od tal ter z jasno določenim robom ločena od zelenice. Z dodatnim, minimalnim, finančnim vložkom svojo zelenjavo zaščitimo tudi pred podtalnimi škodljivci. Poglejte si, kako jo enostavno sestavite sami.

Kaj je dvignjena greda?

Dvignjena greda je omejena greda z 10 do 20 cm visoko obrobo, v katero napolnimo kompost in jo tako dvignemo od zelenice. Nudi idealne pogoje za rast rastlin. Obroba je narejena iz lesa, najbolje je uporabiti les macesna, hrasta ali akacije, ki veljajo za zelo obstojne in jih ni potrebno kemično tretirati za zaščito pred zunanjimi vplivi. Kemičnim zaščitam se res izogibajte. Deske naj bodo široke 10 do 20 cm in debele okoli 4 cm. Klasična velikost gredice je 1 m x 2 m. S tem pridobimo 2 m2 površine za vzgojo domače zelenjave.

Ter še zadnja plast finega konjskega komposta
Zadnja plast finega konjskega komposta v dvignjeni gredi.

Lesenemu okvirju je na spodnjo površino priporočljivo dodati zaščitno inox mrežo, ki obvaruje rastline pred voluharjem in mišmi. Bolj gosta mreža (okenček velikosti 6 mm), pa obvaruje tudi pred bramorji. Dvignjeno gredo položimo direktno na travo. Vanjo se napolni 6 samokolnic komposta, ki je idealen za vse rastline, ki jih bomo presajali ali sejali. V takšni gredi vzgajamo vse kulturne rastline. Ob uporabi goste zaščitne mreže, pa bo težje gojiti pastinak, korenino peteršilja in recimo sladki krompir, saj te rastline potrebujejo prosto pot globje.

Kaj potrebujemo in koliko stane?
 • 2 kosa hrastovih desk dimenzij 4 cm x 15 cm x 100 cm - 4 €
 • 2 kosa hrastovih desk dimenzij 4 cm x 15 cm x 200 cm - 8 €
 • Inox mrežo proti škodljivcem dimenzij 100 cm x 200 cm - 7,40 €
 • 6 samokolnic komposta (ali 4 samokolnice komposta in 2 samokolnici lesnih sekancev)* - 15 €
 • 0,5 l lanenega olja za les - 4 €
 • 8 vijakov 5 mm x 90 mm - 0,30 €

Strošek dvignjene gredice: 38,70 €

*- 1 samokolnica = 70 l

Potrebujemo še:
 • Baterijski vrtalnik
 • sveder premera 4 mm
 • meter
 • spenjač
 • krpo ali staro nogavico za nanos olja
 • samokolnico
 • lopato
 • železne ali aluminijaste grablje
 • vodo za zalivanje
 • primerno obutev
 • škarje za inox mrežo
Priprava lesa

Potrebno je izpostaviti, da vzpostavitev dvignjene grede traja 2 dni, zaradi dvakratnega tretiranja lesa z lanenim oljem. Torej, en dan pred vzpostavitvijo grede je potrebno že pripravljene deske v razmaku 6 ur, dvakrat naoljiti. Olje nanesemo s staro krpo ali pa nogavico, ki si jo nataknemo na roko. Če slučajno kdo ne mara direktnega stika z oljem in lesom, lahko uporabi čopič. To je eden najlepših del z lesom, ko se vse pore zapolnijo z oljem in mu dodajo čudovito naravno barvo. Ko nanesemo olje, v lesu ni več prostora za vodo, ki bi ga hitreje uničila. Verjemite, se splača en dan dela več, za trajnejšo gredico v naslednjih letih.

Naslednji dan pa se začne zares!

S svedrom 2 cm od roba v krajše deske dvakrat zavrtamo luknje za vijake. V luknje vstavimo vijake, da so že takoj pripravljeni. Na ravni površini zložimo deske v končno obliko gredice - pravokotnik in vijake do konca pritrdimo ter tako fiksiramo lesen okvir. Lesen okvir odnesemo na končno mesto, kjer bo stala gredica. Položimo jo direktno na travo, brez kopanja travne ruše! A teren mora biti vseeno raven, brez grbin. Pogledamo še enkrat če vse "štima", kot smo si zamislili in okvir obrnemo, da na spodnjo stran položimo inox zaščitno mrežo.

Poravnamo in začetni del mreže pritrdimo s spenjačem v razmaku približno 20 cm. Na tem delu tudi poravnamo okvir v pravokotnik in odrežemo mrežo na končno mero, če je nismo že pred tem. Bolje da mreža gleda čez les, kot pa da ostane kakšna luknja. Napnemo jo in do konca pritrdimo. Okvir s pritrjeno mrežo obrnemo okoli in postavimo na končno mesto.

Za napolnitev je možnih več kombinacij, pred tem pa je potrebno dodati eno splošno misel. Ves organski material prej ali slej postane kompost. In uporaba katerega koli svežega organskema materiala za napolnitev (slama, listje, veje, lesni sekanci, ..) je zgolj kompromis, ko recimo nimamo na voljo dovolj komposta. Dvignjeno gredo napolnite s kvalitetnim kompostom. Zaupajte mi sedaj, zahvalite se mi kasneje. 😉

Namreč, če bi dvignjeno gredo polnili s svežim organskim materialom, bi v nekaj dneh nivo materiala bistveno upadel. In ko nivo pade, je potrebno gredo ponovno polniti. Ker se polni z vrha, je dvignjeno potrebno polniti s kompostom. Čez dve leti tako nastane oz. ostane v dvignjeni gredici samo kompost, ki bi ga lahko direktno dodali že v samem začetku in si prihranili delo, rastline bi s tem že v začetku bistveno bolje uspevale.

 • 1. možnost polnila

6 samokolnic finega komposta. 🙂 To je to.

 • 2. možnost polnila

Prvih 10 cm - 4 samokolnice na pol preparelega komposta.
Zadnjih 5 cm - 2 samokolnici finega komposta.

 • 3. možnost polnila

Prvih 5 cm - 2 samokolnici lesnih sekancev.
Naslednjih 5 cm - 2 samokolnici na pol preparelega komposta.
Zadnjih 5 cm - 2 samokolnici finega komposta.

Ko stresemo vsebino prvih dveh samokolnic, jo razgrabimo po celotni površini in pohodimo. Kar bi gravitacija naredila čez čas in stisnila vsebino dvignjene grede, mi naredimo že v samem začetku. Nato pošteno zalijemo. Nato stresemo vsebino naslednjih dveh samokolnic, razgrabimo, pohodimo in zalijemo. Napolnimo še zadnji dve samokolnici, ki jih razgrabimo, pohodimo in zalijemo. Z vodo hkrati tudi očistimo les in greda je pripravljena za sadike ali semena.

Greda na sliki je bila vzpostavljena 27.8.2017 in še isti dan so bile vanjo presajene sadike različnih sort radiča in endviije. Manjši del je bil zasejan s špinačo in motovilcem.

Ideje, razširitve in uporaba dvignjene gredice

Dvignjena gredica naj bo postavljena nekje blizu hiše, zasejana je lahko tudi z zelišči, začimbnicami, ki jih vaša kuhinja potrebuje. Bodite ustvarjalni in sestavite 4, 6, 12, 456 takšnih dvignjenih gredic in tako ustvarite kar konkreten vrtiček! Razmak med posameznimi dvignjenimi gredami naj bo večji od 40 cm, tako da bo šla vmes kosilnica in pa samokolnica, ko bo treba obirati vse pridelke. 😉 Ob robovih se trava najlaže kosi z laksarco (kosilnica na nitko).

Dvignjeno gredico ni potrebno tako pogosto zalivati, kot naprimer visoko gredo, saj je voda rastlinam na voljo iz samih tal. Pri lesu se zelo rade pojavijo mravlje, ki se jih nadzoruje z diatomejsko prstjo. Če nivo komposta v gredi skozi čas upade, ga dodajte. Nikar pa ne pozabite uživati v lepih trenutkih vrtnarjenja in članek deliti s svojimi prijatelji. 🙂

.