Kimchi kislo kitajsko zelje

Kimchi – kitajsko “kislo” zelje

Letos prvič na vrtu gojiva kitajsko zelje, ki je odlična jesenska listna zelenjava. Vsega skupaj je zraslo kar veliko glav, ki jih je potrebo pojesti 🙂 Da ne bova vseh poglodala svežih v solati ali v zelenjavnih omakah, sva se lotila priprave KIMCHI-ja - kislega kitajskega zelja. Gre za Korejsko različico spravila svežega kitajskega zelja, ki je precej bolj aromatična kot klasično kisanje ''navadnega'' zelja.

Tradicionalni recept sva prilagodila trenutni ponudbi najinega vrta in ga hkrati naredila vegi varianto (tradicionalno se uporabi ribje olje in rakci).

Potrebujemo

  • 5 glav kitajskega zelja
  • 200 g soli
  • 1/2 l vode
  • 3 jž moke (riževa/pšenična)
  • 2 jž rjavega sladkorja (lahko tudi belega)
  • 1 kolerabica ( tradicionalno daikon redkev)
  • 4 rumeni korenčki
  • šop mlade čebule
  • 10 strokov česna
  • 1 velika čebula
  • 1 čž ingverja (lahko svež, nastrgan)
  • 3-5 jž mlete rdeče paprika (za pikantnost se lahko meša me papriko tudi čili)
  • 1 jž sojine omake
  • 1 jž sezamovega olja
1. Kitajsko zelje razpolovimo in nasolimo

Kitajsko zelje dobro operemo in odstranimo zunanje liste, da pridemo do čvrstih glav. Vsako glavo razpolovimo tako, da zarežemo 4 cm v stržen zelja, nato ga nežno potegnemo narazen, da se razpolovi sam in obdrži cele liste. Sedaj sledi soljenje vsakega lista posebej. Pri tem pazimo, da listov ne potrgamo - morajo se držati v strženu. Nasoljene polovičke zložimo v veliko posodo in jih vsake pol ure obražamo, da se enakomerno nasolijo ter spustijo tekočino. Faza soljenja traja 2 uri.

 2. Pripravimo Kimchi pasto

V lonec nalijemo vodo in jih dodamo moko. Med segrevanjem mešamo, ko podmet zavre, dodamo sladkor. Na zmernem ognju mešamo še 5 minut, da dobimo gladko osnovo za kimchi pasto. Odstavimo in počakamo, da se popolnoma ohladi.
Vmes narežemo korenje, kolerabico in mlado čebulo. Korenje in kolerabico narežemo na velikost vžigalic (moje vžigalice so kar precej velike, bolje da so manjše 😉 ), čebulo na kolobarčke. V multipraktiku skupaj sesekljamo česen, čebulo in dodamo ingver. 
Ohlajeni osnovi primešamo sesekljan česen+čebula+ingver ter rdečo papriko, sojino omako in sezamovo olje. Dobro premešamo. Nasekljana zelenjava naj še počaka.

3. Spiranje kitajskega zelja

Po dveh urah kitajsko zelje spusti precej soka, je veliko manjše in omehčano. Vsako polovičko speremo pod tekočo vodo in dobro odcedimo. Za lažjo uporabo polovičke ločimo na četrtine po enakem postopku, kot smo jih razpolovili.

 

4. Kitajsko zelje premažemo s Kimchi pasto

Kimchi pasti dodamo nasekljano zelenjavo in dobro premešamo. Nato vzamemo vsako četrtinko zelja posebej in vsak list dobro premažemo s pasto. Premazano zelje polagamo v posodo, kjer se bo nato zelje kisalo oz fermentiralo. Ko končamo, posodo zatesnimo s pokrovom in za 2 dni shranimo na sobni temperaturi. 

Po 2 dneh steče proces fermentacije, ki ga prepoznamo po kiselkastem vonju, ko posodo odpremo. Prav tako se pokažejo mehurčki v tekočini, če zelje potlačimo. V tej fazi posodo z zeljem spravimo na hladno, da upočasnimo fermentacijski proces. Kimchi pa je na voljo za sprotno uporabo. Baje takšna zaloga poide zelo hitro. 🙂

Recept sva uporabila od te simpatične korejske kuharice: https://www.youtube.com/watch?v=eTucCw1w6Ak&

By Tjaša Štruc Shranjevanje pridelka Vrt