Kumare pripravimo svoje sadike proti koncu meseca.
By Robert Špiler

Zakaj je pomembna vzgoja lastnih sadik

Prednosti vzgoje sadik pred direktno setvijo na prosto smo že spoznali v prejšnjem prispevku. Tukaj pa bomo pogledali zakaj je pomembna vzgoja lastnih sadik, kljub temu, da je dandanes ponudba sadik v kmetijskih in vrtnarskih trgovinah izjemno pestra. Zaupanje in kontrola nad celotnim procesom vzgoje rastlin. Ko se lotimo vzgoje lastnih sadik zelenjave, si zagotovimo …

Preberi več Zakaj je pomembna vzgoja lastnih sadik

sadike so prva izbira
By Tjaša Štruc

Zakaj so sadike boljša izbira kot direktna setev na gredo

Vrtnarska sezona se najprej začne z vzgojo lastnih sadik. Medtem ko čakamo, da se zunaj tla segrejejo, na toplem že zaposlimo srbeče prste s setvijo kapusnic, začimbnic, solatnic in predvsem toploljubnih plodovk. Sadike različnih zelenjav pa vzgajamo tudi kasneje med sezono, saj so boljša izbira kot direktna setev semen na gredo. Skoraj vse rastline lahko …

Preberi več Zakaj so sadike boljša izbira kot direktna setev na gredo

Priprava gred s kompostno zastirko jeseni 2018
By Tjaša Štruc

Strošek komposta in koliko ga potrebujem za svoj vrt

Temelj sonaravnega vrta brez prekopavanja je kompostna zastirka. Glavno nego gredic in pripravo na novo sezono naredimo tako, da vse gredice zastremo s kompostno zastriko 3-5 cm na debelo. Tukaj se takoj postavi vprašanje: "Koliko komposta sploh potrebujemo za svoj vrt v eni sezoni?"   Vrt velikosti 100 m2 potrebuje 2 m3 komposta Naredimo hiter in …

Preberi več Strošek komposta in koliko ga potrebujem za svoj vrt

Mikro zelenje
By Tjaša Štruc

Mikro zelenje – Sveži zimski pridelek iz okenske police

Mikro zelenje je zelo priljubljena vrsta sveže hrane, ki je vzgojena iz različnih semen - sončnic, graha, kreše, rukole, blitve, redkvice, gorčice in še mnogo več ostalih rastlin, ki jih uživamo v fazi, ko razvijejo klične liste. Nekje 7 – 14 dni od setve. Le grah vzgajamo malenkost dlje in mu pustimo da razvije prave liste. …

Preberi več Mikro zelenje – Sveži zimski pridelek iz okenske police

By Tjaša Štruc

Če imava prostor zanj midva, ga imate tudi vi

Ena izmen najbolj praktičnih lastnosti Bokashi Organica je, da omogoča ločevanje organskih odpadkov čim bližje v kuhinji. Kar pride prav še posebej sedaj, v hladnem delu leta, ko je vsak korak iz toplega zavetja hiše vnaprej dobro premišljen. 🙂 No, morda malce pretiravam, ampak res si ne želim vsakič ven iz hiše, ko mi po kuhanju …

Preberi več Če imava prostor zanj midva, ga imate tudi vi

za dobro našega planeta
By Robert Špiler

Veliko več govorimo, kot dejansko počnemo za dobro našega planeta

Tale prispevek bo malenkost negativno nastrojen. Včasih na ta način vzbudimo veliko več pozornosti, ko želimo doseči resnične spremembe pri sebi in posledično na celotnem planetu. Kot je rekel že Gandhi: "Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu". Ko imaš občutek, da so vsi tako eko in bio Informacije dandanes vsak instantno deli s širnim …

Preberi več Veliko več govorimo, kot dejansko počnemo za dobro našega planeta

Zeleno gnojenje žita
By Tjaša Štruc

Kako vrtnarji gojimo žita in zakaj ne meljemo moke

Ali se še spomnite, kje sva posadila najine buče? Tik na spodnji rob vrta, kjer so se celo poletje plazile po foliji, ki je bila položena direktno na travo. Ko so bile buče pobrane in folija odstranjena, so spodaj ostala gola tla. Ker gole zemlje na vrtu nočeva, sva kar direktno (brez priprave tal) posejala rž …

Preberi več Kako vrtnarji gojimo žita in zakaj ne meljemo moke