SPLOŠNO
  • Vse gredice so v tem času prekrite z obilno zastirko komposta. Več: O pripravi tal
  • Še vedno imamo čas, da grede prekrijemo s kompostom, v kolikor tega nismo naredili prej. Tako ne potrebujemo prekopavati. Več: O pripravi tal
  • Z orodjem razbijamo velike grude komposta, ki jih še ni razbil zimski mraz
  • Gredice oblikujemo na končne velikosti
  • Odstranjujemo pleveli iz gredic in potk.
  • Tudi če se pleveli še niso pojavile redno okopavajte gredice. Midva jih jih v marcu pred setvijo okoplejva okoli 5x in je bistveno manj pleveli kasneje v sezoni!
  • Že posajene gredice imamo zaščitene z vrtno kopreno. Ob visokih temperaturah in močnem soncu (nad 22 °C) popoldan vrtno kopreno odstranite in zvečer nazaj pokrijte.
  • Z naravnimi pripravki se zoperstavljamo škodljivcem preventivno npr. voluhar.
 
ZELENJAVNI VRT
  • Če nam pri setvi prejšnji mesec kaj ni uspelo/kalilo, je sedaj čas, da setev ponovimo s ponovno setvijo in za to  izberemo novo seme.
  • Pikiramo sadike, ki smo jih na gosto sejali v februarju. Papriko, paradižnik, jačevec pikiramo na dan za plod ali cvet. Pri pikiranju pazite na naslednje stvari: Več: Nasveti za pikiranje rastlin
  • Na prosto sadimo česen, sejemo bob, zgodnji korenček (če že nismo v februarju), ter ostale rastline, ki jih najdemo na seznamu.
  • Sredi meseca, na dan za korenino, damo nakaliti gomolje sladkega krompirja.
  • Peteršilj na prosto sejemo v drugi polovici meseca, saj precej hitreje in zanesljivejše kali v nekoliko ogreti zemlji. 
  • Okoli 10. marca izberemo krompir za kaljenje in ga postavimo na toplo mesto (npr. kurilnico). Najbolje je to početi na dan za korenino. V drugi polovici meseca posadimo zgodnji krompir (na dan za plod) in ga pokrijemo z vrtno kopreno.
  • Razmnožimo rabarbaro in drobnjak z delitvijo starejših rastlin na več manjših. Enako naredimo s hrenom, pri tem uporabimo tanke koreninice, kakršnih ne moremo porabiti za prehrano.
  • Na prosto damo utrjevat sadike kapusnic, solate, peteršilja, ki smo si jih vzgojili sami. Po utrjevanju (optimalno 1 teden), jih presadimo na prosto. Pazimo, da so sadike dovolj velike. Več: O utrjevanju sadik in kdaj so sadike dovolj velike za presajanje.
  • Na vrto posadimo eno- ali dvoletne špargljeve sadike ali močne koreninske grude.
  • Od konca marca naprej sejemo direktno na prosto vse vrste kapusnic (zelje, blitva, brokoli, cvetača, kolerabica, ohrovt) ter solatnice, peteršilj, pastinak, zeleno, .. katerih nimamo vzgojenih lastnih sadik.
  • Por, ki je prezimil na prostem, čimprej porabimo, sicer se bo razvil v cvetno steblo.
  • Z vrtno kopreno imamo ves marec pokrite vse rastline, ki so bile direktno posejane iz semen ali presajene iz sadik. Marčevske noči so zelo hladne.
  • Vsako rastlino posebej sejemo, pikiramo, presajamo in negujemo na njej primeren dan po setvenem koledarju.

 

SADOVNJAK
  • Jagodam odstranimo zastirko ter suhe in poškodovane liste. Gost nasad redčimo in sadike presajamo. Delamo na dan za cvet.
  • Sadimo drevesa in grmičevje ter jih temeljito zalijemo.
  • Sedaj je zadnji čas da z obilno zastirko pognojimo sadno drevje in grmičevje.
  • Obrezujemo že posajena drevesa in grmovnice. Najbolje na dan za plod, pogojno na dan za cvet in to preden vzbrstijo.

 

Sušec v pravem pomenu besede

Marec 2017

Izjemno skromen s padavinami (27 mm, povprečje 76 mm), radodaren s soncem (213 h, povprečje 143 h) in za 3,4 °C toplejši od mesečnega povprečja (9,4 °C, povprečje 6 °C). Noči so bile hladne, vendar brez pozebe. Zaradi tega so bile nekatere rastline prej posajene na vrt (kapustnice, čebula, krompir, solata, ..) in je bilo ob presajanju in direktni setvi potrebno konkretno zalivanje. Utrjevanje sadik je bilo zelo enostavno. Kasneje zalivanja zaradi nove 5 cm plasti kompostne zastirke ni bilo potrebno. Pod zastirko spodaj je zemlja bila čudovito vlažna in sadike so se lepo ukoreninile in začele rasti. Kalitev pri grahu, peteršilju je bila slabša. Prvi obrok špargljev je bil 26.3. Veliko gredic je bilo čez dan odkritih, ponoči pa zopet pokritih s kopreno. Vir: http://www.meteo.si/met/sl/climate/current/