Bob

Vicia faba
Najbolj zgodnja stročnica, ki gre na vrt zgodaj pomladi. V toplejših predelih Slovenije ter drugod pod tunel jo lahko sejemo jeseni in pridelke pobiramo že v maju. Uživamo mlade stroke ter kasneje sveža zelena zrna.

Enostavna vzgoja
Obilen pridelek
Odporen na mraz
Obožuje obilno zastirko

Bob vzgoja - kdaj in kako sejati

Bob najpogosteje sejemo direktno na gredice, a vzgoja je možna tudi iz sadik. Za sadike sejemo bob od konca januarja do konca marca. Sejemo v večje sadilne celice ali posamezne lončke. Posejemo po dva fižolčka na celico/lonček. Ko vzklijejo, obdržimo eno rastlino v posamezni celici/lončku. Tako selektivno izbiramo in vzgajamo močne sadike. Za boljše in hitrejše klitje, dan pred setvijo, semena boba namočimo. Enako velja za seme, ki ga sejemo direktno na gredice.
Direktno na gredice bob sejemo od konca februarja do začetka aprila. Na Primorskem in v rastlinjake oz vrtni tunel ga sejemo tudi v jeseni, oktobra in novembra. Sejemo v vrstice, ki so med sabo oddaljene 20-30 cm. Posamezna semena fižola naj bodo med sabo oddaljena 10-15 cm.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike fižola presajamo po 2 - 3 tednih od sejanja. V rastlinjake presajamo od sredine marca naprej. Na prosto konec marca in v začetku aprila. Sadimo na razdalji 15-20 cm.

Mešani posevki

Bob na gredicah bogati zemljo z vnosom dušika. Tako se na vrtu ujame kar z večino zelenjadnic. Posebej dobro dopolnjuje grede skupaj s kapusnicami.

Bolezni in škodljivci

Semena boba posajena direktno na vrt teknejo bramorju. Polži lahko napadejo mlade rastline. Na listih se pogosto pojavijo črne uši, ki na bobu naredijo največ škode. Zato ga sadimo na vrt čim bolj zgodaj in se tako izognemo hujšemu napadu uši. Pazimo na prisotnost mravelj v vrtu, ki z ušmi živijo v simbiozi in jih prenašajo po rastlinah. Načeloma hujših napadov bolezni ni. 

Nega

Presajene sadike vedno dobro zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Redno okopavamo in odstranjujemo plevel. V zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna tla. Bob se pod težo strokov včasih povesi, zato mu pripravimo nizko oporo, da se ne poleže. Ob napadih uši, rastlinam odščipnemo vrh in s tem ustavimo njihovo rast. Posledično se zmanjša tudi ušivost. Ko poberemo zadnji pridelek, rastlino uporabimo za zeleno gnojenje. Svežo maso poležemo ali porežemo in uporabimo kot zastirko pri drugih rastlinah. Korenine pustimo v tleh, saj bodo bogatile tla z dušikom.

Pridelek

Pri bobu pobiramo mlade stroke, mlado zrnje in suho zrnje. Z obiranje mladih strokov začnemo, ko dosežejo dolžino 7-10 cm in sicer od sredine maja naprej na rastlinah, ki smo jih sejali zgodaj spomladi. Mlado zrnje je zrelo za uživanje v juniju. Zrelo zrnje obiramo julija. Ob pobiranju strokov le te z nohti odščipnemo dober centimeter od stebla, da ne ranimo celotne rastline. 

Skladiščenje

Sveže nabran mladi stroki in mlado zrnje je najboljše, saj pričara svežino sezonske zelenjave. Nabrani na dan za cvet na hladnem počakajo teden dni. Za daljše shranjevanje čez zimo, se najbolje obnesejo, da postimo da dozorijo in jih shranimo kot suha zrna. Odlično se shranijo zrna tudi, če jih zamrznemo.

 

Vzgoja spomladanska jesenska*
Januar    RAST
Februar SETEV   RAST
Marec  SETEV/RAST  RAST/PRIDELEK
April RAST  PRIDELEK
Maj PRIDELEK/RAST PRIDELEK
Junij PRIDELEK  
Julij PRIDELEK  
Avgust    
September    
Oktober   SETEV
November    SETEV
December    RAST

*Jeseni sejemo bob pod vrtni tunel. Na prosto se jeseni seje na primorskem. 

Robert Špiler

O bobu

Bobek doda širino domači kulinariki od surovega mladega zrna, kuhanih strokov ali velikih zrn. Sam imam rad vse tri različice bobeka. 🙂 Enostaven za vzgojo, ki jo posadim zelo zgodaj (febraur), da je v mesecu maju že v polni rodnosti in dovolj odporna na napade uši.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus