Brokoli

Brassica oleracea
Hitro rastoča zelenjava, ki spominja na cvetačo, vendar je njegov okus intenzivnejši. Na vrtu je njegova vzgoja najuspešnejša jeseni, saj takrat tvori večja socvetja, kot v spomladanskem in poletnem času. Če ga ne poberemo pravi čas, se zelene glavice razprejo v skupke rumenih cvetov.

Obožuje nizke T
Bolje uspeva v senci

Brokoli vzgoja - kdaj in kako sejati

Za spomladanski pridelek, sejemo v mesecu februarju, najkasneje v marcu. Za jesenski pridelek, drugo setev opravimo v mesecu maju in juniju. Vzgajamo ga iz sadik. Najprej sejemo več semen v večjo posodo in nato presadimo v posamezne sadilne platoje/lončke. Brokoli za kaljenje potrebuje nižje temperature (okoli 18°C), zato je bolje, da ga nimamo na toplem, saj se sadike hitro raztegnejo. Ravno zaradi tega so kapusnice ene prvih zelenjadnic, ki jih sejemo ob koncu zime. 

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Na prosto sadike presadimo, ko so velike 10-15 cm. Spomladi je to konec meseca marca, začetek aprila. Poletno setev presajamo na prosto julija, najkasneje avgusta. Sadimo globoko, do prvih listov, da se pod težo glavic rastlina kasneje ne prevrne. Sadike sadimo na razdalji 45 cm.

Mešani posevki

Brokoli se na vrtu dobro ujame s solato, nizkim fižolom, porom. Med brokoli lahko posadimo zeleno, blitvo, špinačo.

Bolezni in škodljivci

Kapusova muha oz. njene ličinke lahko zajedajo koreninice, zato pride do slabšega vnosa vode in hranil, kar vodi v zastanek v rasti ter ovenelost rastlin. Listi teknejo gosenicam kapusovega belina. Mlade sadike lahko uničijo polži.

Nega

Presajene sadike vedno dobro zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. V sušnih obdobjih zalivamo enkrat tedensko. Z uporabo obilne zastirke zmanjšamo potrebo po zalivanju, saj le ta zadržuje vlago v tleh.  Odstranjujemo plevel in redno okopavamo med rastlinami. Pregledujemo liste, da pravočasno ukrepamo ob morebitnem pojavu gosenic. Za lepše pridelke rastlino negujemo na dan za cvet.

Pridelek

Cvetne popke pobiramo, ko so dobro izoblikovani, vendar še ne cvetijo. Zrelejši popki prehajajo iz temno zelene, v rumenkasto barvo. Rumenkasta socvetja so že v fazi cvetenja. Cvetne popke odrežemo skupaj z mehkim steblom, ki je prav tako užiten. Užitni so tudi listi brokolija, ki jih lahko uporabimo kot špinačo. Spomladanski pridelek pobiramo konec meseca maja, v začetku junija. Jesenski pa vse do konca meseca oktobra. 

Skladiščenje

Brokoli je najbolj okusen svež, tako listi, kot glavni pridelek - cvetni popki. Na dan za cvet dobro počaka na hladnem do tedna dni. Za daljše shranjevanje se najbolje obnese zamrzovanje. V tem primeru popke le narežemo na manjše dele in jih zamrznemo.

 

Vzgoja spomladanska jesenska
Januar    
Februar SETEV  
Marec SETEV/PRESAJANJE  
April PRESAJANJE/RAST  
Maj RAST SETEV
Junij RAST/PRIDELEK SETEV/PRESAJANJE
Julij PRIDELEK PRESAJANJE/RAST
Avgust   RAST
September   RAST/PRIDELEK
Oktober   PRIDELEK
November   PRIDELEK
December    
Tjaša Štruc

O brokoliju

Brokoli mi najbolj tekne zgodaj poleti in jeseni. Zato me ne čudi, da je to tudi čas njegove najbolj optimalne rasti na vrtu. Posebne nege na najinem vrtu ni deležen, saj odlično uspeva in tvori močne glavice. Vedno pobiram pridelek po zgoraj opisanem triku. Višek pridelka zamrzem za uporabo pozimi.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus