Brstični ohrovt

Brassica oleracea var. Gemmifera
Zimska zelenjava na katero moramo pomisliti že konec aprila, da jo pravočasno posejemo. Vzgajamo jo zaradi malih brstov, ki izgladajo kot mini zelje. Dokaj nezahtevna zelenjava, ki pozimi ne potrebuje zaščite pred mrazom, saj le ta njen okus še izboljša.

Obilen pridelek
Odličen v obilni zastirki

Brstični ohrovt vzgoja - kdaj in kako sejati

Brstični ohrovt sejemo v posamezne sadilne platoje/lončke in iz njih pripravljamo sadike. Rastline, ki bodo rasle čez zimo na prostem, sejemo konec meseca aprila. V maju sejemo sadike za vzgojo brstičnega ohrovta v rastlinjakih. Sejemo v večje posode in potem prepikiramo ali po dva ali tri semena v večje sadilne celice. Ko semena vzklijejo v vsaki sadilni celici obdržimo/presadimo po eno rastlino. Z vzgojo sadik poleti takoj po spravilu prvega pridelka, gredo zapolnimo z novo zelenjavo. Greda ne ostaja prazna, izkoristek je veliko boljši.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike brstičnega ohrovta v rastlinjak presajamo konec maja, v začetku junija. Na prosto presajamo junija in julija. Sadike imajo v tem času že razvitih 5 - 7 pravih listov. Sadimo jih na razdalji 60 - 70 cm. V zemljo jih posadimo globoko, do listov. 

Mešani posevki

Ker brstični ohrovt raste in liste razvija nad gredico, lahko nezasedeni prostor med posameznimi rastlinami dobro izkoristimo s špinačo, radičem, zeleno,... Nizke stročnice tla obogatijo z dušikom, kar mu zelo ustreza.

Bolezni in škodljivci

Mlade sadike (stebelca) zelo rad obgloda bramor, liste mladih rastlin lahko napade bolhač. Kasneje največ škode na brstičnem ohrovtu naredijo gosenice kapusovega belina, ki se prehranjujejo z njegovimi listi.

Nega

Presajene sadike vedno dobro zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Redno odstranjujemo plevel. V zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna tla. V jeseni s kompostom dodatno osipamo stebla, da povečamo stabilnost rastlin. Listov načeloma ne obtrgujemo, saj ščitijo brste, ki se razvijajo po celotni dolžini stebla. Odstranimo le tiste liste, ki porumenijo in se začenjajo sušiti.

Pridelek

Brstični ohrovt pobiramo od konca oktobra do februarja. Pobiramo vedno po steblu od spodaj navzgor, postopoma, ko so brsti veliki kot oreh. Brsti se razvijajo postopoma. Najlažje jih pobiramo tako, da jih odlomimo od stebla  s potegom proti tlom. Pridelek po prvi zmrzali je okusnejši. Ko poberemo vse brste, lahko uporabimo še sam vrh brstičnega ohrovta.

Skladiščenje

Brste uporabljamo sveže nabrane ali jih shranimo za dlje časa. V hladilniku jih hranimo nekje teden dni. Za daljše shranjevanje je najbolj primerno, da jih sveže zamrznemo.

 

POGOSTA VPRAŠANJA

Brstični ohrovt je še zunaj na vrtu. Koliko minusa prenese oz. kdaj naj jih poberem, da ne zamrznejo?

Brstični ohrovt je zelenjava, narejena za zimo, saj z mrazom pridobi na okusu. Kljub temu, da tekom zime zamrznejo, so uporabni in užitni vse do pomladi.

 

 

Vzgoja na prostem v rastlinjaku
Januar  PRIDELEK  PRIDELEK
Februar  PRIDELEK  PRIDELEK
Marec    
April SETEV   
Maj SETEV/PRESAJANJE SETEV
Junij PRESAJANJE/RAST PRESAJANJE
Julij RAST RAST
Avgust RAST RAST
September RAST RAST/PRIDELEK
Oktober RAST/PRIDELEK PRIDELEK
November  PRIDELEK  PRIDELEK
December  PRIDELEK  PRIDELEK
Tjaša Štruc

O brstičnem ohrovtu

Najljubša zimska zelenjava, ki popestri jedi s svojim značilnim okusom. Na sladkobi pridobi šele po zimskem mrazu, zato je pridelek v januarju veliko okusnejši, kot v začetku zime.  Lahko pa malo ''pogulofamo'' in jesenski pridelek, ki ga pobiramo pred prvo zmrzaljo za en dan shranimo v zmrzovalnik. Tako mu bomo izboljšali okus, kar sicer naredi naravno zunaj zimski mraz.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus