Čebula

Allium cepa
Osnova mnogih jedi, zato je vzgoja čebule na domačem vrtu res smiselna in priročna. Vzgajamo jo iz semena ali čebulčka. Slednje je najbolj razširjeno, saj je pridelek hitrejši in obilnejši. Svežo mlado čebulo uživamo v pomladnih dneh, pridelek konec poletja skladiščimo za uporabo čez celo leto.

Enostavna vzgoja
Dolgo skladiščenje

Čebula vzgoja - kdaj in kako sejati

Čebulo vzgajamo iz semen ali iz čebulčka. Setev semena opravimo v februarju in marcu, v posamezne male sadilne celice od koder presajamo sadike na vrt v aprilu. Vzgoja iz čebulčka je med vrtičkarji bolj priljubljena, saj pridelek na vrtu vzgojimo hitreje kot iz semena. Čebulčke navadno sadimo (podtikamo) direktno na gredice pomladi - marec, april ali jeseni - od septembra do novembra. Čebulčke potisnemo v zemljo na razdalji 5-10 cm, razdalja med vrstami naj bo 20-30 cm narazen. Čebulček se lahko sadi tudi v skupke po 3-5 z razmakom 30 cm med skupki.

 Mešani posevki

Čebulo najpogosteje kombiniramo s korenčkom, saj drug drugega varujeta pred napadi škodljivcev. Čebula se odlično obnese skupaj z ostalimi vrtninami, le stročnice in kapusnice se ne obnesejo tako dobro ob čebuli.  

Bolezni in škodljivci

Glavni škodljivec čebule je čebulna muha, ki se pojavi v času cvetenja češenj in višenj. Takrat je najbolje čebulo prekriti z vrtno kopreno.  Muha na liste odlaga jajčeca iz katerih se razvijejo ličinke, ki zajedajo česen. Mlado čebula rad obgloda bramor, diši tudi voluharju.

Nega

Ko čebula požene liste, redno okopavamo, s tem rahljamo zemljo in odstranjujemo plevel. V kompostni zastirki se počuti odlično. Posebne nege tekom rasti ne potrebuje.

Pridelek

Mlado čebulo pobiramo v mesecu maju. Ko se listi popolnoma osušijo je primerna za skladiščenje. Čebulo za spravilo poberemo, ko se listi poležejo in porumenijo, od junija do avgusta (lahko tudi še septembra). Čebulo izpulimo iz zemlje in jo skupaj z listi posušimo na Soncu in shranimo v primerno klet.

Skladiščenje

Mlado čebulo porabimo sproti, brez daljšega skladiščenja. Na hladnem počaka teden dni. Za spravilo pobiramo na dan za korenino. Lahko čebulo z njenimi listi spletemo v daljše kite in obesimo v suh prostor ali čebulo spravimo v gajbice ali mrežaste vreče.

 

Vzgoja spomladi jeseni
Januar   HIBERNACIJA
Februar SETEV*  RAST
Marec SETEV/SADITEV*  RAST
April PRESAJANJE*/SADITEV  RAST
Maj RAST/PRIDELEK** RAST/PRIDELEK **
Junij RAST/PRIDELEK** RAST/PRIDELEK**
Julij PRIDELEK PRIDELEK
Avgust PRIDELEK PRIDELEK
September  PRIDELEK  
Oktober   SADITEV*
November   SADITEV*
December   HIBERNACIJA

* - Sadimo čebulček, sejemo semena.
** - mlada čebula

Robert Špiler

O čebuli

Na meniju je 563 dni, zato tudi na vrtu zavzame veliko prostora, da jo vzgojimo za spravilo ali sprotno porabo, spomladi kot mlado čebulo. Enostavna za vzgojo, na najinem vrtu raste skupaj s korenčkom in solato

Vzgoja
Skladiščenje
Okus