Fižol – nizek

Phaseolus vulgaris
Fižol na splošno uvrščamo med zelo nezahtevne zelenjadnice, saj ne potrebuje kakšne prav posebne nege. Medtem, ko je visoki fižol na slovenskih vrtovih prava klasika, se z nizkim še malo spoznavamo in navajamo. Nizki fižol zraste nekje 45 cm visoko in ne potrebuje opore. Na voljo je veliko sort, pestrih oblik, barv in okusov tako strokov kot zrn.

Enostavna vzgoja
Toploljubna rastlina
Obilen pridelek
Dolgo skladiščenje (zrna)

Fižol nizek vzgoja - kdaj in kako sejati

Fižol najpogosteje sejemo direktno na gredice, a vzgoja nizkega fižola je možna tudi iz sadik. Za sadike sejemo fižol od konca aprila do konca maja. Sejemo v večje sadilne celice ali posamezne lončke. Posejemo po dva fižolčka na celico/lonček. Ko vzklijejo, obdržimo eno rastlino v posamezni celici/lončku. Tako selektivno izbiramo in vzgajamo močne sadike. Za boljše in hitrejše klitje, dan pred setvijo, semena fižola namočimo. Enako velja za seme, ki ga sejemo direktno na gredice.
Direktno na gredice fižol lahko sejemo že konec aprila, pogosteje pa se ga seje v drugi polovici maja in začetku junija. Sejemo v vrstice, ki so med sabo oddaljene 30-40 cm. Posamezna semena fižola naj bodo med sabo oddaljena 10-15 cm.
Nizek fižol se dobro obnese tudi v jesenskem času. Tako ga drugič sejemo v začetku avgusta za sadike oz. konec avgusta direktno na gredice.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike fižola presajamo po 2 - 3 tednih od sejanja. V rastlinjake presajamo od sredine maja naprej. Na prosto konec maja in v začetku junija. Sadimo na razdalji 15-20 cm.

Mešani posevki

Nizek fižol na gredicah bogati zemljo z vnosom dušika. Tako se na vrtu ujame kar z večino zelenjadnic. Posebej dobro dopolnjuje grede s kapustnicami.

Bolezni in škodljivci

Semena fižola posajena direktno na vrt teknejo bramorju. Polži lahko napadejo mlade rastline. Na listih se lahko pojavijo črne uši. Načeloma hujših napadov bolezni ni. Le v času vročega poletja in sušnih dni, lahko fižolu odpadajo cvetovi. Z obilno zastirko se temu izognemo, saj bomo zdržali vlago v tleh in preprečili izsuševanje tal tudi poleti.

Nega

Presajene sadike vedno dobro zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Na prosto presajen nizek fižol prekrijemo z agrokopreno. S tem jih zaščitimo pred spremembo temperature in skrajšamo čas do pobiranja pridelkov. Redno okopavamo in odstranjujemo plevel. V zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna tla. Nizek fižol navadno res ne potrebuje opore, vendar kadar bujno rodi, ga lahko podpremo z vejicami, da se stroki ne dotikajo tal, kjer bi začeli gniti. Ko poberemo zadnji pridelek, rastline porežemo in ne pulimo iz gredic, da korenine ostanejo v tleh. Zeleni deli so z dušikom bogata organsko masa, ki jo kot del zastirke uporabimo pri drugih rastlinah.

Pridelek

Stroke nizkega fižola pobiramo od konca junija do septembra. Nabiramo mlade in sveže stroke, ki še niso nitkasti. Fižol vedno obiramo na dan za cvet, saj s tem izjemno spodbudimo cvetenje in povečamo pridelek. S postopnim pobiranjem imamo tako stročji fižol na voljo konstantno do 2 mesecev. Pozne sorte nizkega fižola pogosto vzgajamo za pridelavo zrna in ne strokov. V tem primeru na rastlini pustimo stroke dokler se ne posušijo. Nato jih oberemo in dodatno osušimo v večjih posodah. Ko se začenjajo stroki odpirati, ''zružimo'' zrna.

Skladiščenje

Sveže nabrani mladi stroki so najboljši in pričarajo svežino sezonske zelenjave. Nabrani na dan za cvet na hladnem počakajo teden dni. Za daljše shranjevanje čez zimo, se najbolje obnesejo, da jih zblanširamo ter vložimo v kis. Fižolova zrna se odlično shranijo, če jih zamrznemo.

 

Vzgoja za sadike direktno na vrtu
Januar    
Februar    
Marec    
April SETEV  
Maj SETEV/PRESAJANJE SETEV
Junij RAST/PRIDELEK RAST
Julij PRIDELEK PRIDELEK
Avgust PRIDELEK PRIDELEK
September PRIDELEK PRIDELEK
Oktober   PRIDELEK
November    
December    
Tjaša Štruc

O nizkem fižolu

Vzgajava stročji nizek fižol, ki ga strogo obirava na dan za cvet. Rezultati so vsako leto neverjetni, saj nama cveti in prinaša pridelek več kot dva meseca. Zame ena najljubših vrtnin, saj je pestro uporabna tudi v kulinariki. Uporabljava izključno v sezoni, saj mi zamrznjen ali vložen stročji fižol ne odgovarja.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus