Glavnati ohrovt

Brassica oleracea var. sabauda
Še eden izmed treh ohrovtov, ki svoj čar pridobi predvsem pozimi. Na mrazu prezimi in še izboljša okus. Kljub temu ga lahko na vrtu vzgajamo čez celo leto, od meseca marca naprej.

Uspeva tudi pri nizkih temperaturah
Mraz mu izboljša okus

Glavnati ohrovt vzgoja - kdaj in kako sejati

Sejemo ga v posamezne sadilne platoje/lončke in iz njih pripravljamo sadike. Za zgodnji pridelek v začetku februarja. Rastline, ki bodo ostale na prostem tudi pozimi, sejemo v začetku junija. Sejemo v večje posode in potem prepikiramo, ali posejemo po dva ali tri semena posejemo v večje sadilne celice. Ko semena vzklijejo v vsaki sadilni celici obdržimo/presadimo po eno rastlino. Z vzgojo sadik poleti takoj po spravilu prvega pridelka, gredo zapolnimo z novo zelenjavo. Greda tako ne ostaja prazna, izkoristek vrta je veliko boljši.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike glavnatega ohrovta presajamo od konca marca do konca julija. Praviloma presajamo sadike, ki imajo v tem času že razvitih 5 - 7 pravih listov. Sadimo jih na razdalji 40 - 50 cm. V zemljo jih posadimo globoko, do listov. 

Mešani posevki

Glavnati ohrovt na gredici dobro dobro uspeva s špinačo, solato radičem, zeleno,... Nizke stročnice tla obogatijo z dušikom, kar mu prav tako zelo ustreza.

Bolezni in škodljivci

Mlade sadike (stebelca) zelo rad obgloda bramor, teknejo lahko tudi polžem. Kasneje ga lahko prizadene kapusova muha, kapusov belin, rdeči škartec.

Nega

Presajene sadike vedno obilno zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Redno odstranjujemo plevel. V zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna tla. Jesenski in zimski pridelek ni potrebno zaščititi pred zmrzaljo, saj mu le ta še izboljša okus. 

Pridelek

Spodnje liste ohrovta, ki se ne izoblikujejo v glavico lahko postopoma obtrgujemo vse od meseca maja. Prve glave zgodnjih rastlin obiramo že junija. S postopno vzgojo rastlin imamo ohrovt na voljo od začetka poletja in vse do konca januarja. Glavice odrežemo, korenine pustimo v zemlji. Pridelek po prvi zmrzali je še okusnejši. 

Skladiščenje

Posamezne liste uporabimo sveže in čim bolj sproti. Glavice prav tako, le da te lahko hranimo v hladilniku ali na hladnem nekje teden dni. Kadar zima ni prehuda, ohrovt pustimo kar zunaj. Če so razmere bolj ostre, ga iz vrta poberemo na dan za list, skupaj s koreninsko grudo in shranimo v kleti.

 

POGOSTA VPRAŠANJA

1. Zakaj na vrtu prihaja do pokanja glav?
To pokanje naj bi bilo posledica neenakomerne rasti - v neugodnih razmerah (vročina, suša) rastlina zastoji, nato pa ob spremembi razmer (dež, hladnejše dni, daljše noči) zopet intenzivno požene in to povzroči pokanje glavic.

Vzgoja spomladanska jesenska
Januar    PRIDELEK
Februar SETEV  
Marec SETEV/PRESAJANJE  
April PRESAJANJE/RAST  
Maj RAST  
Junij RAST/PRIDELEK SETEV
Julij PRIDELEK PRESAJANJE
Avgust   RAST
September   RAST
Oktober   PRIDELEK
November   PRIDELEK
December   PRIDELEK
Tjaša Štruc

O glavnatem ohrovtu

Glavnati ohrovt je bolj zimska kot spomladanska zelenjava, saj sama na vrtu prezimi odlično. Kljub temu ga nekaj sadik na vrtu vzgojim že spomladi. Odlično se poda v zelenjavne juhe, rižote, zavitke,....

Vzgoja
Skladiščenje
Okus