Grah

Pisum sativum
Najzgodnejša stročnica, ki za dobro uspevanje potrebuje dolge, hladne noči in vlažna tla. Uporabni so njegovi vršički, mlada zrna in  zrela zrna za spravilo. Ločimo nizek in visok grah. Slednji za vzgojo potrebuje oporo.

Enostavna vzgoja
Obožuje obilno zastirko

Grah vzgoja - kdaj in kako sejati

Grah najpogosteje sejemo direktno na gredice, a vzgoja je možna tudi iz sadik. Za sadike sejemo grah od konca februarja in v marcu. Sejemo v večje sadilne celice ali posamezne lončke. Posejemo po dva graha na celico/lonček. Za boljše in hitrejše klitje, dan pred setvijo, semena graha namočimo. Enako velja za seme, ki ga sejemo direktno na gredice konec meseca marca.
Direktno na gredice grah sejemo v začetku marcu, saj je rastlina hladnejših dni. Sejemo v vrstice, ki so med sabo oddaljene 30-40 cm. Posamezna semena graha naj bodo med sabo oddaljena 5-10 cm.
Sejemo ga lahko tudi v avgustu za jesenski pridelek, vendar je spomladanska setev veliko bolj donosna in uspešnejša.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike fižola presajamo po 2 - 3 tednih od sejanja. V rastlinjake presajamo od sredine marca naprej. Na prosto v marcu in začetku aprila. Sadimo na razdalji 10-15 cm.

Mešani posevki

Grah na gredicah bogati zemljo z vnosom dušika. Tako se na vrtu ujame kar z večino zelenjadnic. Posebej dobro dopolnjuje grede s kapustnicami, špinačo, solato, ...

Bolezni in škodljivci

Semena graha posajena direktno na vrt teknejo bramorju. Polži lahko napadejo mlade rastline. Na listih se lahko pojavijo črne uši. Med boleznimi je grahu nevarna pepelasta plesen, ki pa se pogosteje pojavi v poletnih dneh. Bolj zgodaj kot sejemo grah, manj težav bomo imeli. 

Nega

Presajene sadike vedno dobro zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Visokemu grahu postavimo oporo za vzpenjanje iz vejic ali namenske mreže za vrtnine. Redno okopavamo in odstranjujemo plevel. V zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna tla. Ko poberemo zadnji pridelek, rastline porežemo in ne pulimo iz gredic, da korenine ostanejo v tleh. Zeleni deli so z dušikom bogata organsko masa, ki jo kot del zastirke uporabimo pri drugih rastlinah.

Pridelek

Grah pobiramo od konca maja do julija. Nabirati lahko začnemo že mlade stroke, izjemnega okusa so semena mladega graha. Zrel grah pobiramo od sredine junija naprej. S postopnim pobiranjem imamo grah na voljo konstantno do 2 mesecev. 

Skladiščenje

Sveže mladi grah je najbolje uporabiti čim bolj sproti. Nabran na dan za cvet počaka na hladnem teden dni. Za daljše shranjevanje čez leto, se grahova zrna se odlično shranijo, če jih ''zružimo'' in zamrznemo.

 

Vzgoja za sadike direktna setev
Januar    
Februar  SETEV  
Marec SETEV/PRESAJANJE SETEV
April RAST/PRIDELEK RAST
Maj PRIDELEK PRIDELEK
Junij PRIDELEK PRIDELEK
Julij   PRIDELEK
Avgust    
September    
Oktober    
November    
December    
Tjaša Štruc

O grahu

Grah je zelo enostavna vrtnina, ki me po okusu sicer ni preveč navduševala...dokler nisem poskusila surov mladi grah. Svež, sočen in okusen. Kolikor ga ne pojem surovega, ga največkrat vključim v zelenjavne rižote.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus