Jajčevec

Solanum melongena
Današnje sorte jajčevcev niso več tako zahtevne za vzgojo, zato ga vedno pogosteje najdemo na domačih vrtovih. Je izjemno toploljubna rastlina, ki se odlično obnese v obilni zastirki. Z vzgojo sadik začnemo zelo zgodaj, da vzgojimo močne rastline, ki gredo na prosto šele v mesecu maju oz. ko temperature ponoči sežejo nad 10° C.

Malo škodljivcev
Obožuje toploto
Obilen pridelek
Odličen v zastirki

Jajčevec vzgoja - kdaj in kako sejati

Jajčevce gojimo na prostem in v rastlinjakih. V obeh primerih vzgajamo sadike, ki jih ob pravem času presajamo na prosto. Jajčevce, ki bodo rasli v rastlinjakih, sejemo januarja. V začetku februarju sejemo jajčevce, katerim je namenjena rast na prostem. Semena sejemo na gosto v eno večjo posodico in kalimo na toplem mestu (nad 22°C). Takoj ko vzklijejo, potrebuje svetlobo. Ko razvije druge liste, prepikiramo rastline v posamezne sadilne lončke/sadilne platoje. Izbiramo močne in dobro razvite rastline. Nerazvite raje zavržemo in s tem naredimo naravno selekcijo za boljši pridelek. Za razvoj kvalitetnih sadik, izberemo substrat bogat s hranili, kot je vermikompost. 

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

V rastlinjak sadike presajamo v aprilu. Na gredice jih presajamo v sredini maja in vse do konca junija. Med posameznimi sadikami naj bo 40-50 cm razdalje. Jajčevec obožuje sončne in tople lege, zato se odlično obnese tudi v velikih koritih na južni strani hišnih sten!

Mešani posevki

Jajčevec se na vrtu dobro obnese z večino zelenjadnic, priporočljiva je kombinacija z ognjičem. Ker ga na prosto presajamo v mesecu maju, lahko gredico pred tem zasadimo s solato, špinačo, grahom, mlado čebulo, zeljem, ..

Bolezni in škodljivci

Na njem sicer lahko najdemo koloradske hrošče, katerih ličinke se prehranjujejo z listi. Izogibamo se skupnemu sajenju z ostalimi razhudniki - paradižnikom, papriko, krompirjem in tobakom. Nasploh ima jajčevec zelo malo škodljivcev in bolezni, ki bi mu škodovali. Bolj je potrebno skrbeti za dovolj živa in rodovitna tla, ki dajejo jajčevcu vitalnost in naravno odpornost.

Nega

Po presaditvi sadik na prosto, sadike dobro zalijemo. Kasneje zalivanje zmanjšamo ali popolnoma prenehamo. Če uporabljamo obilno zastirko, zalivanje ni potrebno. S tem bomo spodbudili razvoj globokega koreninskega sistema, ki bo rastlini zagotavljal vso potrebo po vodi. Hkrati zatremo razvoj pleveli. Rastlino negujemo na dan za plod ali cvet. Ko jajčevec raste, mu zagotovimo oporo na katero ga privežemo. 

Pridelek

Plodove jajčevca pobiramo od julija do septembra. Pobiramo svetleče vijolične plodove, velikosti 15-20 cm. Pri pobiranju si pomagamo z nožem, da naredimo čisti rez. Pecelj je precej močan, da zdrži težo plodu, zato s trganjem plodov hitro ranimo večji del rastline. Pridelek pobiramo na dan za plod ali cvet, da vzpodbujamo cvetenje in tvorjenje novih plodov.

Skladiščenje

Jajčevec je najbolj porabiti svež v njegovi rastni sezoni. Nabran na dan za plod na hladnem počaka vsaj teden dni. Za daljše shranjevanje se najbolje obnese v kombinaciji z drugo poletno zelenjavo v obliki zelenjavnih omak in namazov, ki jih skuhamo in vložimo ali zamrznemo.

Vzgoja Na prostem V rastlinjaku
Januar    SETEV
Februar  SETEV  PIKIRANJE
Marec PIKIRANJE RAST
April RAST PRESAJANJE
Maj PRESAJANJE RAST
Junij RAST PRIDELEK
Julij PRIDELEK PRIDELEK
Avgust PRIDELEK PRIDELEK
September PRIDELEK PRIDELEK
Oktober    
November    
December    
Robert Špiler

O jajčevcu

Vzgojit sadike jajčevca je zelo zahtevno. Da meni danes uspeva uporabljam substrat z močnimi hranili, dovolj prave svetlobe in dovolj zgodnjo setev (konec januarja, začetek februarja). Kasneje je na vrtu rastlina zelo "hvaležna", saj ne potrebuje veliko pozornosti, plovodi so v kulinariki izjemni!

Vzgoja
Skladiščenje
Okus