Krompir

Solanum tuberosum
Krompir še vedno velja za eno izmed osnovnih zelenjav, ki se na krožnih Slovencev pojavlja v neštetih oblikah. Malo manj pa je razširjeno znanje o veliki pestrosti sort. Navadno vzgajamo mlad krompir ter krompir za ozimnico. Slednji v zemlji raste dlje časa, gomolji ter pridelek so zato obilnejši. A mlad krompir ga presega s svojim okusom.

Enostavna vzgoja
Obilen pridelek
Obožuje obilno zastirko
Dolgo skladiščenje

Krompir vzgoja - kdaj in kako sejati

Krompir vzgajamo iz gomoljev (krompirja), ki ga sadimo direktno v zemljo. Navadno vzgajamo krompir za uporabo sredi poletja direktno iz vrta (mlad krompir) ter za uporabo čez zimo oz. za skladiščenje.  Gomolje za mladi krompir sadimo konec marca in v aprilu. Krompir za skladiščenje pa v drugi polovici aprila in v začetka maja. Preden gredo gomolji v zemljo jih predhodno nakalimo. Izberemo srednje velike, lepe in zdrave gomolje, ki jih zložimo v gajbo ali kartonasto škatlo. Zložimo le v eno plast. Nato gomolje rahlo omočimo ter postavimo na toplo mesto. S tem bomo spodbudili razvoj poganjkov, iz katere zraste krompirjeva cima . Na gredici pripravimo plitke jarke  (toliko, da umaknemo kompostno zastirko). Gomolje pazljivo položimo na zemljo, da ne poškodujemo krhkih poganjkov. 

Sadilna razdalja

Gomolje v zemljo položimo na razdalji 15-20 cm. Mlad krompir pobiramo bolj zgodaj in hitreje, zato je lahko sadilna razdalja med gomolji 10 cm - 15 cm. 

Mešani posevki

Za krompir navadno namenimo kar celo gredico, zato ga navadno ne kombiniramo z večimi zelenjadnicami. Okoli njega se dobro obnesejo kapusnice, špinača, fižol. 

Bolezni in škodljivci

Največ nadloge na krompirju naredijo ličinke koloradskega hrošča, ki se prehranjujejo z listnim perjem in tako zmanjšujejo pridelek. Gomolje zelo rade prevrtajo strune. Prizadene ga lahko krompirjeva plesen, ki se pojavi v vlažnih obdobjih. Prepoznamo jo po rjavih lisah na listih.

Nega

Krompir med rastjo redno okopavamo, odstranjujemo plevel ter ga dodatno zasipamo. S tem spodbudimo razvoj gomoljev in jih zaščitimo pred tem, da bi pokukali na plano ter pozeleneli. Krompir z zemljo osipamo, ko zeleni deli rastline zrastejo 15-20 cm visoko. Pred spomladansko pozebo ga obvezno zaščitimo s prekrivanjem z vrtno tkanino. Cima je občutljiva na pozebo, vendar se brez težav krompir obraste, tudi če pomrzne.

Pridelek

Prvi mlad krompir pobiramo od meseca junija naprej. Pobiramo ga postopoma, toliko kolikor ga potrebujemo za pripravo jedi. Načeloma lahko pobiramo gomolje, ki so veliki kot jajce. Odvisno je tudi od sorte, ki jo sadimo. Krompir za skladiščenje pobiramo, ko zeleni deli krompirja porumenijo in se poležejo. 

Skladiščenje 

Mlad krompir ne skladiščimo, saj je namenjen sprotni uporabi. Na hladnem počaka teden dni. Krompir za skladiščenje oz ozimnico, ki ga poberemo na dan za korenino, bo počakal do naslednje pomladi, brez da bi prehitro začel odganjati nove poganjke. Shranimo ga v večjih gajbah, ki jih postavimo v klet. Kadar je klet ali shramba precej svetla, spravljen krompir dodatno prekrijemo z večjim kosom blaga, da ga zaščitimo pred svetlobo, ki bi sprožila zelenenje gomoljev ter hitrejše kaljenje ob koncu zime.

Vzgoja mlad za ozimnico
Januar    
Februar    
Marec SEJANJE  
April SEJANJE/RAST  SEJANJE
Maj RAST  SEJANJE/RAST
Junij PRIDELEK/RAST RAST
Julij PRIDELEK PRIDELEK/RAST
Avgust   PRIDELEK
September   SPRAVILO
Oktober    
November    
December    
Tjaša Štruc

O krompirju

Vsako poletje komaj čakam prvi mlad pečen krompir. Ni boljše poletne priloge iz domačega vrta. Veliko več ga zasadiva za sprotno uporabo, kot za skladiščenje čez zimo. Vedno bolj spoznavam pestrost sort in namenskost za uporabo v kuhinji.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus