Listnati ohrovt

Brassica oleracea var. acephala
Še vedno pogosto zapostavljena zimska zelenjavi, ki dobro prenaša mraz in ima zelo malo škodljivcev. Mladi listi odlično popestrijo zimsko ponudbo domače zelenjave.

Enostavna vzgoja
Malo škodljivcev
Obilen pridelek
Odlično prenaša mraz

Listnati ohrovt vzgoja - kdaj in kako sejati

Sejemo ga v posamezne sadilne platoje/lončke in iz njih pripravljamo sadike. Rastline, ki bodo rasle čez zimo na prostem, sejemo konec meseca marca in vse do začetka junija. Konec aprila in v maju sejemo sadike za vzgojo listnatega ohrovta v rastlinjakih. Sejemo v večje posode in potem prepikiramo, ali po dva ali tri semena posejemo v večje sadilne celice. Ko semena vzklijejo v vsaki sadilni celici obdržimo/presadimo po eno rastlino. Z vzgojo sadik poleti takoj po spravilu prvega pridelka, gredo zapolnimo z novo zelenjavo. Greda ne ostaja prazna, izkoristek je veliko boljši.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike listnatega ohrovta presajamo od konca maja do konca julija. Praviloma presajamo sadike, ki imajo v tem času že razvitih 5 - 7 pravih listov. Sadimo jih na razdalji 40 - 50 cm. V zemljo jih posadimo globoko, do listov. 

Mešani posevki

Ker listni ohrovt tako kot brstični raste in liste razvija nad gredico, lahko nezasedeni prostor med posameznimi rastlinami dobro izkoristimo s špinačo, radičem, zeleno,... Nizke stročnice tla obogatijo z dušikom, kar mu zelo ustreza.

Bolezni in škodljivci

Mlade sadike (stebelca) zelo rad obgloda bramor, teknejo lahko tudi polžem. Kasneje večje rastline nimajo škodljivcev, ki bi na njej puščali trajnejše posledice.

Nega

Presajene sadike vedno obilno zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Redno odstranjujemo plevel. V zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna tla. V jeseni z zemljo dodatno osipamo stebla, da povečamo stabilnost rastlin. Pred zmrzaljo ga ni potrebno posebej ščititi.

Pridelek

Prve mlade liste zgodnjih rastlin listnatega ohrovta obiramo že sredi poletja. Rastline, ki bodo na vrtu čez zimo, pa od oktobra do februarja. Pobiramo vedno mlade liste, svetlejše zelene barve in dolžine 10-20 cm, zato obiramo postopoma in redno, skupaj z rastjo rastlin. Pridelek po prvi zmrzali je še okusnejši. 

Skladiščenje

Liste ohrovta uporabljamo sveže nabrane. V hladilniku jih hranimo nekje teden dni. Odločno se shranjujejo kaz zunaj žez zimo na prostem, zato dodatno skladiščenje ni potrebno.

 

Vzgoja na prostem v rastlinjaku
Januar  PRIDELEK  PRIDELEK
Februar  PRIDELEK  PRIDELEK
Marec    
April SETEV   
Maj SETEV/PRESAJANJE SETEV
Junij PRESAJANJE/RAST PRESAJANJE
Julij RAST RAST
Avgust RAST RAST
September RAST RAST/PRIDELEK
Oktober RAST/PRIDELEK PRIDELEK
November  PRIDELEK  PRIDELEK
December  PRIDELEK  PRIDELEK
Robert Špiler

O listnatem ohrovtu

Z listanim ohrovtem je sveža zimska zelenjava vedno pri roki na primorskem ali visoko na gorenjskem. Idealna za rižote, zelenjavne juhe, dodatek k solatam, .. Je ni potrebno skladiščit, saj sama rastlina odlično prezimi na vrtu. Zares čudovita zimska zelenjava, ki jo enostavno gojimo.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus