Lubenica

Citrullus lanatus
Sladka plodovka poletja, ki potrebuje sonce in toploto. Spada med bučevke in se plazi po tleh. V vročih dneh nas odžeja, osveži in nahrani. Vsebuje kar 92% vode.

Obožuje toploto
Obožuje obilno zastirko

Kdaj in kako sejati

Vzgoja lubenice v celinskem delu Slovenije zahteva malo več pozornosti, saj gre za zelo toploljubno rastlino. V posamezne sadilne lončke jo sejemo v marcu in aprilu, po dve semeni na lonček, saj velikokrat vsa semena ne vzklijejo. Lončke postavimo na toplo mesto (22-25°C), da spodbudimo vznik semen. Lubenic ne pikiramo, temveč kasneje samo razredčimo na eno rastlino v posameznem lončku. Močan koreninski sitem posameznih sadik spodbudimo tako, da setvene lončke najprej napolnimo s substratom samo do polovice. Ko sadika raste, substrat postopoma dodajamo in dopolnimo do vrha.

Od marca do maja jih lahko sejemo tudi direktno na gredo, vendar bo čas klitja daljši in rastline ne bodo imele dovolj toplih dni za zrel pridelek. Sejemo po 4-5- semen na kup, nato razredčimo na eno, najmočnejšo rastlino.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Lubenico na prosto presajamo v drugi polovici maja, ko temperature ponoči presežejo 15 °C in mine tudi nevarnost pozebe. Najbolje, da ji na gredicah pripravimo ji kompostne kupčke v višini 10 cm, v katere presadimo sadiko. Kompostni kupček naj bo premera 50 cm. Izberemo najbolj osončeno mesto. Posamezna rastlina potrebuje najmanj 1 m2 prostora. Najlažje jo je posaditi na konec gredic, kjer se bo lahko razraščala in plazila po travi, brez da bi zasedala prostor drugim vrtninam na vrtu. Ta tak način priporočava, da na travo pred tem položite agrofolijo, saj bodo plodovi čisti, manj bo preraščanja trave skozi rastlino in temna agrofolija oddaja prepotrebno toploto lubenici.

Mešani posevki

Zaradi velike površine, ki jo z razraščanjem zaseda tekom sezone, jo najlažje kombiniramo z visokimi vrtninami, kot je sladka koruza, sončnice, ... Pazimo, da lubenice preveč ne senči.

Bolezni in škodljivci

Najpogostejši problem je pepelasta plesen, ki napade in pobeli liste. Navadno gre za začasno stanje, ki je odvisno predvsem od vremena. Vroče in vlažno okolje namreč spodbuja razvoj te bolezni. Mile oblike plesni se popravijo ob izboljšanju vremena.

Nega

Po presaditvi sadik na prosto, jih dobro zalijemo. Nato teden dni redno zalivamo, da se uspešno ukorenini. Pri zalivanju vedno pazimo, da ne omočimo listov. S tem jo varujemo pred pojavom pepelaste plesni. Med mladimi sadikami redno odstranjujemo pleveli.  Rastlino negujemo na dan za plod.

Pridelek

Debele okrogle lubenice pobiramo konec julija in v avgustu, ko del ploda, ki se dotika tal, porumeni. Zrela lubenica ob trkanju po zveni votlo. Sušenje najbližje vitice ob steblu je prav tako znak za dozorevanje plodov. Ko je vitica posušena, je plod že prezrel. Plodove pobiramo skupaj s peclji.

Preverite: 4 kazalniki za uspešno pobiranje zrelih lubenic

Lubenica zrela

Skladiščenje 

 Takoj po obiranju plod shranimo na hladno, da se sadež najprej ohladi. Za dodatno osvežitev v poletju, shranjena v hladilniku počaka teden dni. Najbolje jo je porabiti čim bolj svežo, saj se v kleteh ne skladišči prav dobro. Pa dober tek.

Vzgoja Na prostem V rastlinjaku
Januar    
Februar    
Marec   VZGOJA SADIK
April VZGOJA SADIK PRESAJANJE
Maj PRESAJANJE  RAST
Junij RAST PRIDELEK
Julij RAST/PRIDELEK PRIDELEK
Avgust PRIDELEK PRIDELEK
September   PRIDELEK
Oktober    
November    
December    
Robert Špiler

O lubenicah

Očetu vedno uspe vzgojitt čudovite lubenice, predvsem zaradi tega, ker na vrt posadi močno in veliko sadiko. Tako sedaj počenm tudi jaz. Rastlina ima dovolj časa, da tudi na prostem razvije plodove, ki so izjemno osvežilni. V rastlinjaku je gojenje lubenic lažje, a zavzamejo zelo veliko prostora.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus