Pak-Choi

Brassica rapa subsp. chinensis
Bak-Choi ali pekinško zelje je sorodnica kapusnic, milega okusa. Na vrtovih uspeva od meseca aprila do oktobra. Počasi se pojavlja tudi v naših krajih, saj popestri ponudbo sveže listnate zelenjave, predvsem zgodaj pomladi ali v jeseni.

Pak-Choi - kdaj in kako sejati

Pak-Choi sejemo direktno na gredice ali pa pripravimo sadike. Za sadike sejemo konec meseca marca po tem načinu: Vzgoja sadik. Direktno na gredice jo sejemo od meseca aprila do avgusta. Navadno sta dovolj dve setvi letno - zgodnje spomladanska (konec marca in poletna (druga polovica julija). Zelo zgodnje in zelo pozne setve zaščitimo s pokrivanjem z vrtno kopreno ali postavitvijo vrtnega tunela.

Presajanje in sadilna razdalja

Ko Pak-Choi, ki smo ga sadili v sadilne lončke za sadike, razvije 4-6 pravih listov, jo lahko presadimo na prosto. Presajanje sadik na prosto poteka od aprila do junija in pozno poleti v avgustu in septembru. Pak-Choi sadimo na razdalji 20-30 cm narazen, razdalja med vrstami naj bo 40-50 cm. Tako bo imel dovolj prostora za oblikovanje glavic.

Mešani posevki

Pak-Choi je križnica in v vrtu zaseda kar dober del sezone. Vključimo ga na gredice s solato, čebulo, korenčkom, plodovkami,... Navadno ga ne sadimo le v bližino kapusnic, repe in ogrščice.

Bolezni in škodljivci

Pak-Choi lahko prizadenejo podobne težave kot ostale kapusnice. Mlade rastline lahko napadejo polži. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki jih še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza. Bolhače nadzorujemo z uporabo diatomejske zemlje.

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prvih nekaj dni. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi obilne zastirke ni potrebno zalivati. Če obilne zastirke ne uporabljate, jo zalivajte po potrebi. Kadar so rastline posajene gosto, jih sproti ob rast redčimo, da naredimo prostor za razvoj zrelih glavic Pak-Choija.

Pridelek

Pri Pak-Choiju uporabljamo mlade liste in odrasle rastline, ki tvorijo glavico. S pobiranjem mladih listov začnemo mesec dni po sejanju. Za zrele glave moramo počakati vsaj mesec in pol od sejanja oz ko vidimo, da je rastlina izoblikovala glavico. Pobiramo po potrebi, sproti.

Skladiščenje

Tako mladi listi, kot odrasli primerki so namenjeni sprotni uporabi. Kadar jih nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počakajo tako, da jih iz vrta poberemo na dan za cvet in shranimo v hladni kleti. Višek pridelka najbolje shranimo tako, da rastline zblanširamo in zamrzemo.

Vzgoja Spomladanska Poletna
Januar    
Februar    
Marec SEJANJE  
April SEJANJE/PRESAJANJE

 
Maj RAST  SEJANJE/PRESAJANJE
Junij PRIDELEK  RAST
Julij PRIDELEK  PRIDELEK
Avgust   PRIDELEK
September   PRIDELEK
Oktober    
November    
December    

 

Tjaša Štruc

O Pak-Choiju

Sama vzgoja Pak-Choja ni zahtevna, njegov okus pa me ni navdušil. Niti nima specifičnega okusa, morda spomni rahlo na gorčico. Je pa zelo žilava zelenjava, polna vlaknin.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus