Paprika

Capsicum annuum
Pisane sladke paprike so že dodobra osvojile slovenske vrtove. Toploljubno plodovko vzgajamo iz sadik, da sploh lahko dozori v našem podnebju. Sočni in sveži plodovi nas hranijo od julija do oktobra.

Obožuje toploto
Vzgoja iz sadik

Paprika vzgoja - kdaj in kako sejati

Paprike gojimo na prostem in v rastlinjakih. V obeh primerih vzgajamo sadike, ki jih ob pravem času presajamo na prosto. Paprike, ki bodo rasle v rastlinjakih, sejemo v začetku februarja, v drugi polovici meseca pa za rast na prostem. Semena sejemo na gosto v eno večjo posodico in kalimo na toplem mestu (nad 22°C). Takoj ko vzklijejo, potrebuje svetlobo. Ko razvijejo druge liste, prepikiramo rastline v posamezne sadilne lončke/sadilne platoje. Izbiramo močne in dobro razvite rastline. Nerazvite raje zavržemo in s tem naredimo naravno selekcijo za boljši pridelek. Za razvoj kvalitetnih sadik, izberemo substrat bogat s hranili, kot je vermikompost. 

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

V rastlinjak sadike presajamo v aprilu. Na gredice jih presajamo v sredini maja in vse do konca junija. Med posameznimi sadikami naj bo 30-40 cm razdalje. Paprike odlično rastejo v šopih, kjer se med seboj podpirajo, zato jih lahko sadimo gosto. 

Mešani posevki

Paprika se na vrtu dobro obnese z večino zelenjadnic, priporočljiva je kombinacija z ognjičem. Ker jo na prosto presajamo v mesecu maju, lahko gredico pred tem zasadimo s solato, špinačo, grahom, mlado čebulo, zeljem, ..

Bolezni in škodljivci

Nasploh ima paprika malo škodljivcev in bolezni, ki bi ji škodovali. Korenine mladih sadik rad pohrusta bramor. Izogibamo se skupnemu sajenju z ostalimi razhudniki - paradižnikom, papriko, krompirjem in tobakom.  Bolj je potrebno skrbeti za dovolj živa in rodovitna tla, ki dajejo papriki vitalnost in naravno odpornost.

Nega

Po presaditvi sadik na prosto, sadike dobro zalijemo. Kasneje zalivanje zmanjšamo ali popolnoma prenehamo. Če uporabljamo obilno zastirko, zalivanje ni potrebno. S tem bomo spodbudili razvoj globokega koreninskega sistema, ki bo rastlini zagotavljal vso potrebo po vodi. Hkrati zatremo razvoj pleveli. Rastlino negujemo na dan za plod ali cvet. Kadar obilno rodi, potrebujejo oporo, da se pod težo plodov ne povesi.

Pridelek

Plodove paprike pobiramo od julija do oktobra, ko dosežejo polno obarvanost plodov. Pri pobiranju si pomagamo z nožem, da naredimo čisti rez. Pecelj je precej močan, da zdrži težo ploda, zato s trganjem plodov hitro ranimo večji del rastline. Pridelek pobiramo na dan za plod ali cvet, da vzpodbujamo cvetenje in tvorjenje novih plodov.

Skladiščenje

Papriko je najbolje porabiti svežo v njeni rastni sezoni. Nabrana na dan za plod na hladnem počaka vsaj teden dni. Za daljše shranjevanje se odlično obnese v kombinaciji z drugo poletno zelenjavo v obliki zelenjavnih omak in namazov, ki jih skuhamo in vložimo ali zamrznemo. Zamrznemo lahko tudi same koščke paprike.

Vzgoja Na prostem V rastlinjaku
Januar    
Februar  SETEV SETEV
Marec  SETEV PIKIRANJE
April PIKIRANJE PRESAJANJE
Maj PRESAJANJE RAST
Junij RAST PRIDELEK
Julij PRIDELEK PRIDELEK
Avgust PRIDELEK PRIDELEK
September PRIDELEK PRIDELEK
Oktober   PRIDELEK
November    
December    
Tjaša Štruc

O papriki

Vzgoja lastnih sadik paprike ni preveč zahtevna, le dovolj zgodaj jo moramo posejati in skrbeti, da je na toplem. Na vrtu je posajena gosto in v šopih, tako pri nama uspeva najbolje. Zrele, sladke rdeče paprike so moje najljubše, saj je njihova uporaba v kulinariki najbolj raznolika.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus