Pastinak

Pastinaca sativa
Aromatična korenovka, ki je bila v naših krajih nekoč zelo pogosta. Sladka škrobnata zimska zelenjava, ki raste zelo dolgo, saj jo na prosto sejemo že zgodaj pomladi. Odlično popestri kulinariko hladnega dela leta.

Odlično skladiščenje
Mraz izboljša okus

Pastinak vzgoja - kdaj in kako sejati

Pastinak navadno sejemo direktno na gredo, kjer bo rasel čez sezono. Lahko ga sejemo v male sadilne celice in presajamo, vendar je na presajanje precej občutljiv. Sejemo ga od začetka marca do konca aprila. Semena kalijo 10-20 dni, predvsem zgodnji posevki najdlje, saj je zemlja še hladna in semena čakajo na malo toplejše klimatske pogoje oziroma vzklijejo njim primeren čas. Če semenu pastinaka primešamo semena rdeče redkvice (razmerje 10:1), nam bo redkvica ''kazala'' mesto sejanja pastinaka, saj vzklije pred njim. Ob pobiranju redkvice, rahljamo samo zemljo okoli mladih rastlin, kar ugodno vpliva na njihovo nadaljnjo rast ter debeljenje korenov. 

Sadilna razdalja

Sejemo gosto in naknadno redčimo po potrebi. Rastlinam pustimo razdaljo 15 cm narazen, medvrstna razdalja naj bo 30 cm.

Mešani posevki

Pastinak lahko brez večjih pazljivosti vključimo na vrt, saj ga navadno ne pridelujemo večjih količin. Odlično se ujame s solato, čebulo. Rdeča redkvica ali vrtna kreša kot markirni posevek prav tako dobro vpliva na pastinak.

Bolezni in škodljivci

Korenjeva muha v mesecu maju lahko povzroča težave tudi na pastinaku, zato se priporočajo mešani posevki s čebulo, ki naj bi pastinak ščitila pred njo. V skrajnih primerih, pastinak prekrijemo z vrtno kopreno ali gosto tkano mrežo. Na spodnji strani perja lahko pride do pojava listnih uši.

Nega

Klični listi so vidni po 5-15 dneh. V tem času se pojavijo tudi prve pleveli, zato jih moramo v bližini pastinaka odstraniti previdno. Okopavamo med vrstami in smo pri tem dosledni. Z obilno zastirko ohranjamo vlago v tleh kar preprečuje razcepljanje korenin.

Pridelek

Konec poletja, v začetku jeseni perje začenja rumeneti in se sušiti. To je znak, da je koren v zemlji zrel. Pri pobiranju pridelka si pomagamo z vilami, da zrahljamo zemljo okoli pastinaka. S tem bomo lažje in uspešnejše iz zemlje pobrali korene.

Skladiščenje 

Pravilno skladiščeno korenje čez zimo, počaka do meseca maja naslednje leto! A najboljši okus pastinaka se razvije čez zimo, ko korenine v zemlji rahlo zamrznejo. Zato ga lahko tudi pustimo v zemlji, s paličico označimo mesto, kjer se nahaja in ga zagrnemo. Kadar ga iz vrta jeseni poberemo, ga je najbolje skladiščiti v vlažnih kleteh ali uporabimo kar 20 l vedra, kamor korene zložimo po plasteh in vmes nasujemo sviž oz. mivko. Mivka naj bo vedno vlažna. Pazimo, da ni presuha, saj se bo korenje izsušilo. Če je mivka premokra, korenje začne gniti (več o pravilnem skladiščenju preberite tukaj).

Vzgoja Poletna
Januar PRIDELEK
Februar PRIDELEK
Marec SEJANJE
April SEJANJE
Maj RAST
Junij RAST
Julij RAST
Avgust RAST
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December PRIDELEK
Robert Špiler

O pastinaku

Vrtna posebnost, ki jo redko najdemo na trgovskih policah. Doda širino zimski zelenjavi, saj se odlično skladišči kot ostale korenovke. Rižote, juhe, enolončnice dobijo z njim novo dimenzijo okusov.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus