Por

Allium porrum
Obstajata dve vrsti pora: letni in zimski. Slednji je bolj čokat in dobro prenaša nizke temperature. S setvijo obeh vrst si zagotovimo pridelek na vrtu celo sezono. Por je široko uporaben v kulinariki in zato tudi precej pogost na vrtovih.

Dolga sezona
Obilen pridelek

Por vzgoja - kdaj in kako sejati

Poletni por sejemo v februarju in marcu, zimskega aprila, lahko tudi še maja. Sejemo ga v male sadilne platojčke, lahko po 3-4 semena v posamezno celico. Seme kali kar dolgo, 2-4 tednov. Ko semena vzklijejo, jih ne redčimo, temveč pustimo v malih šopkih. Če zimski por aprila sejemo direktno na gredico, poskrbimo, da je predel sejanja brez pleveli. Mlad por je izjemno krhek, tanek kot trava, zato bo v zapleveljeni gredici težko uspel.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Letni por presajamo konec marca in v aprilu; zimskega v maju in juniju, ko listi sadik dosežejo višino 15-20 cm. Presajamo v  lahko v skupkih, tako kot smo por sejali. Razdalja med posameznimi skupki 20-25 cm. Če ga sadimo posamezno (ne v skupkih) je razdalja manjša.

Mešani posevki

Por v skupkih na vrtu zavzame nekaj več površine, kot če ga gojimo v ravnih vrstah, zato je med njim malo manj prostora za mešane posevke. Še vedno pa se kot čebulnica se na vrtu ujame s korenčkom, solato, zeljem, ohrovti,... Najbolje uspeva skupaj s korenčkom, ki ga jeseni ščiti pred škodljivcem porovo zavrtalko.

Bolezni in škodljivci

Največ težav jeseni na poru naredi porova zavrtalka - ličinka muhe, ki se prehranjuje s porovimi listi. Liste pora lahko prizadene rja, vendar hujših težav na poru navadno ni.

Nega

Pri presajanju lahko poru pripravimo globljo luknjico, v katero posadimo skupeke porov ali posamezno sadiko. Koreninsko grudo dobro potisnemo v tla, dobro zalijemo. Luknjice ne zasipamo okoli stebla in listov. Spodnji del pora raste v tej luknjici. S tem pri poru dosežemo belo steblo, ki je v kulinariki bolj cenjeno ter okusno. Belo steblo pri poru dosežemo tudi tako, da ga ves čas rasti z zemljo rahlo osipavamo. Zimski por v jeseni prekrijemo oz. postavimo pod vrtni tunel, da ga zaščitimo pred muho porovo zavrtalko. Čez zimo ga lahko pustimo kar na vrtu, saj brez težav prezimi do pomladi. Ker gre nato hitro v cvet, ga iz vrta pospravimo preden razvije cvetno steblo.

Pridelek

Prve pridelke letnega pora pobiramo od sredine maja do avgusta. Zimski por je na voljo nekje od septembra naprej vse do naslednjega leta. Klasično por pobiramo tako, da ga s koreninami vred iz vrta izpulimo. Za še boljši izkoristek pridelka in daljšo sezono pri letnem poru, si preberi najin trik za obilje pridelkov. Ta trik deluje zgolj v poletnih mesecih.

Skladiščenje

Por je najbolje porabiti svežega. Na hladnem počaka teden dni. Zimski por lahko iz vrta izpulimo celega in ga kot takšnega shranimo v mivki v kleteh, vendar to niti ni potrebno, saj počaka čez celo zimo na vrtu. Če okoli njega postavimo tunel in pokrijemo z zimsko kompreno ali folijo še toliko bolje.

 

Vzgoja poletni por zimski por
Januar    PRIDELEK
Februar  SEJANJE  PRIDELEK
Marec SEJANJE   
April PRESAJANJE  SEJANJE
Maj RAST SEJANJE
Junij PRIDELEK PRESAJANJE
Julij PRIDELEK PRESAJANJE/RAST
Avgust  PRIDELEK RAST
September  PRIDELEK PRIDELEK
Oktober  PRIDELEK PRIDELEK
November   PRIDELEK
December   PRIDELEK

* - Por na vrtu čez zimo hibernira in pomladi ponovno ''oživi''.

Tjaša Štruc

O poru

Doživela sem pravo revolucijo v glavi, ko sem prvič por odrezala in ne izpulila. Sedaj por iz zemlje pulim samo še zgodaj pomladi, ko ga dokončno pospravljam iz vrta. Uživam ga surovega, popečenega, v juhah in zelenjavnih omakah. Jedem prida odlično aromo čebulnic.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus