Rdeča pesa

Beta vulgaris
Rdeča pesa na vrtu naj ne bo namenjena le vzgoji velikih gomoljev, namenjenih jesenskemu spravilu pridelka. Mlade rastline so veliko bolj priročne za uporabo, saj jih porabimo kar sveže. Tako jo na vrt sejemo v malih količinah in v presledkih, da jo imam na vedno na voljo. Odlična je cela, od perja do gomolja.

Enostavna vzgoja
Dobro skladiščenje

Rdeča pesa vzgoja - kdaj in kako sejati

Od konca marca do julija jo v presledkih sejemo direktno na gredice. Najlažja je setev v vrstice. Med vrstami naj bo razdalja 25-30 cm, med rastlinami 5-10 cm. Rdečo peso lahko vzgojimo kot sadike. Setev v sadilne platojčke za sadike opravimo konec februarja in v začetku marca. Sejemo po 3-4 semena skupaj v celico in potem skupku presajamo na gredo.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Rdečo peso presajamo v rastlinjake v mesecu marcu. Na prosto zgodnje sadike konec marca, v začetku aprila. Nato presajamo v presledkih tolikokrat, kolikokrat smo jo sejali. Pozni posevek presajamo v rastlinjake konec junija, na prosto julija. Sadike sadimo skupaj v skupkih, tako kot smo jih sejali v posamezne sadilne celice. Skupke sadimo na razdalji 20-30 cm.

Mešani posevki

Rdeča pesa se na vrtu ujame z večino zelenjadnic. Še posebej s pastinakom, črno redkvijo, solato, fižolom, ..

Bolezni in škodljivci

Mlado rdečo peso lahko napadejo polži in uši. Na listih se lahko pojavijo svetle lise oz. pesna listna pegavost. 

Nega

Na prosto direktno sejano peso in presajene sadike, zgodaj spomladi prekrijemo z agrokopreno. S tem jih zaščitimo pred morebitno jutranjo pozebo in pospešimo njihovo rast. Goste zasaditve redčimo, ko perje mladih rastlin doseže velikost 3-5 cm. Okoli sadik redno okopavamo, uporabimo kompostno zastirko, ki bo preprečila izsuševanje tal. Namesto komposta lahko uporabimo slamo, ovčjo volno, listje. Predvsem v poletnih mesecih bomo z zastirko lažje poskrbeli, da rdeča pesa ne oleseni ali popoka.

Pridelek

Prve pridelke pobiramo, ko gomolj rdeče pese doseže velikost golf žogice. Tako dodatno zrahljamo zemljo za gomolje, ki jih bomo še pustili v zemlji, da dozorijo in bodo namenjeni spravilu. V rastlinjakih mlado rdečo peso pobiramo od sredine maja do avgusta, na prostem junija in do avgusta. Rdečo peso za spravilo pustimo zoreti do oktobra.

Skladiščenje

Mlade liste rdeče pese  kuhamo kot špinačo. Jesenski pridelek kuhamo in vlagamo v kis ali iz njega pripravljamo sok. Čez zimo se sveži gomolji rdeče pese odlično shranijo, če jih zakopljemo v mivko, žagovino ali pa kar v zemljo (več o pravilnem shranjevanju preberite tukaj).

Vzgoja poletna* za spravilo*
Januar    
Februar    
Marec SEJANJE   
April SEJANJE/PRESAJANJE  
Maj PRESAJANJE/RAST SEJANJE
Junij RAST/PRIDELEK SEJANJE/PRESAJANJE
Julij PRIDELEK PRESAJANJE/RAST
Avgust   RAST/PRIDELEK
September   PRIDELEK
Oktober   PRIDELEK
November    
December    

* - Postopek vzgoje rdeče pese za rast na prostem ponavljamo od konca marca do junija, zadnji pridelek poberemo v oktobru.

Robert Špiler

O rdeči pesi

Rdeča pesa pridobiva na popularnsoti z razvojem kulinarike. Kot mulc nisem vedel, da ostaja še kaj drugega kot vložena rdeča pesa kot solata. Sedaj, ko si vzgojim dosti gomoljev jo uporabljam čez celo leto. Poleti sveže kuhano z olivnim oljem in česnom ter zimske sladke gomolje za dodatek zelenjavnim juham.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus