Sladki feferoni

Caspicum annuum L.
Nepekoči feferoni, ki jih vzgajamo tako kot papriko. Pogosto poteka vzgoja sočasno, a na vrtu jih vseeno sadimo narazen, da se nam ne križajo. Odlično popestrijo poletne solate in zelenjavne priloge.

Malo škodljivcev
Obožuje obilno zastirko

Sladki feferoni vzgoja - kdaj in kako sejati

Sladke feferone gojimo na prostem in v rastlinjakih. V obeh primerih vzgajamo sadike, ki jih ob pravem času presajamo na prosto. Feferone, ki bodo rasli v rastlinjakih, sejemo v začetku februarja, sredi meseca za rast na prostem. Semena sejemo na gosto v eno večjo posodico in kalimo na toplem mestu (nad 22°C). Takoj ko vzklijejo, potrebujejo svetlobo. Ko razvijejo druge liste, prepikiramo rastline v posamezne sadilne lončke/sadilne platoje. Izbiramo močne in dobro razvite rastline. Nerazvite raje zavržemo in s tem naredimo naravno selekcijo za boljši pridelek. Za razvoj kvalitetnih sadik, izberemo substrat bogat s hranili, kot je vermikompost. 

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

V rastlinjak sadike presajamo v aprilu. Na gredice jih presajamo v sredini maja in vse do konca junija. Med posameznimi sadikami naj bo 30-40 cm razdalje. Sladki feferoni odlično rastejo v šopih, kjer se med seboj podpirajo, zato jih lahko sadimo gosto. 

Mešani posevki

Sladki feferoni se na vrtu dobro obnese z večino zelenjadnic, priporočljiva je kombinacija z ognjičem. Ker jih na prosto presajamo v mesecu maju, lahko gredico pred tem zasadimo s solato, špinačo, grahom, mlado čebulo, zeljem, ..

Bolezni in škodljivci

Nasploh ima paprika malo škodljivcev in bolezni, ki bi ji škodovali. Korenine mladih sadik rad pohrusta bramor. Izogibamo se skupnemu sajenju z ostalimi razhudniki - paradižnikom, papriko, krompirjem in tobakom.  Bolj je potrebno skrbeti za dovolj živa in rodovitna tla, ki dajejo papriki vitalnost in naravno odpornost.

Nega

Po presaditvi sadik na prosto, sadike dobro zalijemo. Kasneje zalivanje zmanjšamo ali popolnoma prenehamo. Če uporabljamo obilno zastirko, zalivanje ni potrebno. S tem bomo spodbudili razvoj globokega koreninskega sistema, ki bo rastlini zagotavljal vso potrebo po vodi. Hkrati zatremo razvoj pleveli. Rastlino negujemo na dan za plod ali cvet. Kadar obilno rodi, potrebujejo oporo, da se pod težo plodov ne povesi.

Pridelek

Plodove sladkih feferonov pobiramo od julija do oktobra, ko dosežejo polno obarvanost plodov. Pri pobiranju si pomagamo z nožem, da naredimo čisti rez. Pecelj je precej močan, da zdrži težo ploda, zato s trganjem plodov hitro ranimo večji del rastline. Pridelek pobiramo na dan za plod ali cvet, da vzpodbujamo cvetenje in tvorjenje novih plodov.

Skladiščenje

Sladke feferone je najbolje porabiti sveže v njihovi rastni sezoni. Nabrani na dan za plod na hladnem počakajo vsaj teden dni. Za daljše shranjevanje se odlično obnese v kombinaciji z drugo poletno zelenjavo v obliki zelenjavnih omak in namazov, ki jih skuhamo in vložimo ali zamrznemo. Zamrznemo lahko tudi same koščke paprike. Pogosto je tudi vlaganje v kis.

Vzgoja Na prostem V rastlinjaku
Januar    
Februar  SETEV SETEV
Marec  SETEV PIKIRANJE
April PIKIRANJE PRESAJANJE
Maj PRESAJANJE RAST
Junij RAST PRIDELEK
Julij PRIDELEK PRIDELEK
Avgust PRIDELEK PRIDELEK
September PRIDELEK PRIDELEK
Oktober   PRIDELEK
November    
December    
Robert Špiler

O sladkih feferonih

Vzgoja
Skladiščenje
Okus