Sladki krompir

Ipomoea batatas
Vedno bolj priljubljeni sladkasti gomolji polnega okusa, počasi postajajo prisotni tudi na vrtovih po Sloveniji. Obstaja veliko botaničnih variacij sladkega krompirja (Ipomoea batatas).  Ni krompir, saj spada v družino slakovk, zato je vzgoja sladkega krompirja, od sadik do pravilnega spravila pridelkov, povsem drugačna kot pri navadnem krompirju. Odličen je v kulinariki.

Obožuje toploto
Malo škodljivcev
Obilen pridelek
Dolgo skladiščenje

Sladki krompir vzgoja - kdaj in kako sejati 

Vzgoja sladkega krompirja iz semena v naših klimatskih razmerah ni možna, saj ni dovolj toplo za celoten cikel. Zato vzgajamo sadike iz gomoljev. V mesecu marcu gomolje do polovice namočimo v vodo ali položimo na vlažen substrat, za katerega skrbimo da se ne izsuši. Iz gomoljev bodo pognali vijolični brsti, ki se bodo razvili v posamezne poganjke. Ko zrastejo cca 15 cm v višino, so zreli, da jih ločimo od matičnega gomolja. Da je pravi čas, vemo po tem, da se poganjek lažje iztrga in navadno ob tem tudi manjši del gomolja okoli baze poganjka. Gomolj bo še naprej razvijal nove poganjke, odtrgane posadimo v sadilne platojčke, kjer razvijajo koreninski sistem pred setvijo na prosto.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike sladkega krompirja presadimo na prosto sredi meseca maja do sredine junija. Potrebuje namreč tople dni in noči, da razvije gomolje. Sadike sadimo na razdalji 20-30 cm med in v vrstah.

Mešani posevki

Sladki krompir navadno gojimo samostojno, saj se nadzemni deli plazijo po tleh ter prerastejo celo gredico. 

Bolezni in škodljivci

Voluharji zelo radi poglodajo sladke gomolje, zato je priporočljivo zanj izdelati posebno visoko gredo in na dno pritrditi zaščitno mrežo.

Nega

Po presaditvi sadik na prosto, jih zalivamo vsake 2-3 dni, dokler se dobro ne ukoreninijo. Nato zalivamo po potrebi, pogosteje le v res sušnem poletju. Med sadikami redno odstranjujemo pleveli, dokler sama rastlina ne preraste in prekrije tal. Plazeče poganjke preverjamo, da se ne ukoreninjajo. To naredimo tako, da jih privzdigujemo in nato položimo nazaj na zemljo. S tem spodbujamo večjo rast gomoljev na samem mestu presaditve, kjer imajo sadike glavni koreninski sistem.

Pridelek

Gomolje poberemo pred prvo zmrzaljo v jeseni! Najprej potrgamo in odstranimo vse zelene poganjke, nato previdno izkopljemo gomolje.

Skladiščenje POMEMBNO!

Sladki krompir ni krompir, zato ga skladiščimo drugače. Gomolje zložimo v gajbice, za 14 dni shranimo na toplo (20° ali več) in gajbico prekrijemo z vlažno krpo. S tem ustvarimo pogoje za celjenje morebitnih površinskih ranic ter pretvorbo škroba v sladkor v gomoljih. Gre za proces slajenja oziroma ang. Curing process. Po tem obdobju jih shranimo v suh in hladen prostor (10°C). Shranjevanje v klasičnih kleteh ni priporočljivo, saj bodo gomolji zaradi prevelike vlage ter prenizke temperature zgnili. Primernejše je okolje z temperaturami med 15-20°C in zračno vlažnost pod 80%. Shranimo jih na hodnike, pod stopnišča, zimske vrtove, ...

Skladiščijo se vse tja do naslednjega poletja!

Sladki krompir vzgoja
Največji gomolj pridelka 2016

 

Vzgoja Na prostem V rastlinjaku
Januar    
Februar    
Marec KALITEV KALITEV
April LOČITEV LOČITEV
Maj PRESAJANJE PRESAJANJE
Junij PRESAJANJE/RAST RAST
Julij RAST RAST
Avgust RAST RAST
September RAST RAST
Oktober RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
November  PRIDELEK  PRIDELEK
December    
Tjaša Štruc

O sladkem krompirju

To je bila prva "eksotična" rastlina, ki sem si jo želela gojiti, saj obožujem okus sladkega krompirja. Po večih letih poizkušanja je sedaj vsaka letina obilna in še poizkušam kaj izboljšati. Naravnost čudovito je to, da se tako dolgo skladišči, vse tja do poletja!

Vzgoja
Skladiščenje
Okus