Špinača

Spinacia oleracea
Čudovita listna zelenjava, ki ob solati in blitvi poveča izbiro svežega zelenja. Spomladanske in jesenske setve uživajo na izpostavljenih mestih, poletne raje kar izpustimo. Čez zimo jo zaščitimo z vrtnim tunelom ali sadimo v rastlinjak. Pripravljamo jo na različne načine, od solat do omak in prilog.

Enostavna vzgoja
Malo škodljivcev
Obilen pridelek
Obožuje obilno zastriko

Špinača vzgoja - kdaj in kako sejati

Špinačo sejemo direktno na gredice ali pa pripravimo sadike. Za ta namen špinačo sejemo v sadilne celice v drugi polovici februarja. Direktno na gredice jo sejemo od meseca marca do konca maja. Nato jo sejemo zopet konec avgusta in septembra. Seme kali bolje, če ga pred sejanjem za nekaj ur namočimo. Špinača iz sadik gre hitreje v cvet, kot direktno sejana na gredice. Zato je bolj smiselna setev direktno na gredice, saj je pridelek boljši. Sejanje špinače v poletnih mesecih prav tako ni primerna zaradi hitrega cvetenja rastlin, saj je to rastlina hladnejših dni in daljših noči.

Presajanje in sadilna razdalja

Ko špinača, ki smo jo sadili za sadike, razvije 4-6 pravih listov jo presadimo na prosto. Presajanje sadik na prosto poteka od marca do maja. Špinačo sadimo na razdalji 5-10 cm narazen, saj jo redno obtrgavamo.

Mešani posevki

Z njo zasadimo gredice zgodaj spomladi, preden bodo na to mesto prišle plodovke. Odlično se obnese kot markirni posevek (LINK). Dobro raste na isti gredici s čebulo, korenčkom, ..

Bolezni in škodljivci

Špinača nima posebnih škodljivcev ali bolezni. Mlade rastline lahko napadejo polži. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki jih še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza. 

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prve 3 dni. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi obilne zastirke ni potrebno zalivati. Če obilne zastirke ne uporabljate, jo zalivajte po potrebi. Špinačo, ki sejemo v jeseni, čez zimo prekrijemo z vrtno kopreno ali ji postavimo vrtni tunel. Tako bo prezimila do pomladi.

Pridelek

Z dobrim načrtovanjem večkratnih setev špinača na vrtu uspeva večino leta. Spomladanske setve pobiramo od marca do junija, jesenske na prostem do zime, pod tunelom do pomladi. Trgamo listke na posameznih rastlinah in tako podaljšamo pridelek posamezne setve. Poskusimo ''uloviti'' čim bolj mlade liste, saj so res dobrega okusa. Ko ima nastavke za cvetenje jo porežemo celo. Hitro imamo lahko preveč pridelka, zato jih zasadimo toliko kot jo potrebujemo.

Skladiščenje

Mladi listi so najboljši, ko so pobrani sveže. Kadar jo nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da jo naberemo na dan za cvet in shranimo v hladni kleti. Višek pridelka zblanširamo in zamrzemo. Še posebej takrat, ko čez zimo ne planiramo imeti sveže špinače.

Vzgoja na prostem* v rastlinjaku**
Januar    PRIDELEK
Februar  SEJANJE  PRIDELEK
Marec SEJANJE/
PRESAJANJE
 PRIDELEK
April PRESAJANJE/
PRIDELEK
 PRIDELEK
Maj PRIDELEK  
Junij PRIDELEK  
Julij    
Avgust   SEJANJE
September   SEJANJE/
PRESAJANJE
Oktober   PRESAJANJE/
PRIDELEK
November    PRIDELEK
December    PRIDELEK

* - Postopek vzgoje solate na prostem ponavljamo od februarja do maja,ter od avgusta do oktobra.
**- Postopek vzgoje solate v rastlinjaku ponavljamo od februarja do septembra, pridelek pobiramo skozi celo leto. 

Tjaša Štruc

O špinači

Mladi listi špinače so pravi vir ''inekcije klorofila v žilo''. Sejem jo zelo zgodaj in pridelek je vedno obilen. Spomladi in jeseni tudi najbolj paše telesu, ko jo uživamo. Je tudi bolj uporabna kot solata, zato na vrtu zaseda eno celo gredo.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus