kako vzgojiti buče

3 načini kako vzgojiti buče, kadar nimamo dovolj prostora

Buče s svojim plazečim zelenjem na vrtu kar dober del sezone zasedajo veliko prostora. Izjemno hiter prirast imajo, plodovi pa zorijo vse tja do pozne jeseni. Predstavljava 3 načine, kako vzgojiti buče tako, da na vrtu izgubimo čim manj površine.

1. Posadimo jih na rob vrta

Kadar imamo okoli vrta dovolj površine, kjer se buče lahko razraščajo, jih posadimo na rob vrta. Tam jim pripravimo gredo iz kompostne zastirke, kamor jih presadimo ali kar direktno posejemo. Njihovo perje tekom rasti ves čas usmerjamo izven območja vrta ter gredic. Tako ne bodo zavzemale veliko prostora na samem vrtu.

Midva buče posadiva na spodnji rob vrta, kjer imajo ''prosto pot'' za razraščanje po pasu travnika okoli vrta. Lahko se razraščajo direktno po travi, vendar jo je potrebno med sezono kositi in odmikati bučne poganjke. Dobra rešitev je uporaba agrofolije, ki jo položimo pod spodnji del vrta, brez kakršne koli obdelave ali predpriprave tal. S tem nam trave na tem predelu ni potrebno kositi, ni težav s pleveli, buče prejemajo dodatno toploto in plodovi zorijo na suhem ter čistem.

BUČ NE ZALIVAVA!

Brez krakršnegakoli zalivanja do izjemne rasti.
Brez krakršnegakoli zalivanja do izjemne rasti.

2. Izkoristimo kompostni kup

Buče neverjetno uživajo v obilju organske mase, zato jih lahko posadimo kar direktno v pol preparel kompostni kup, ki se navadno nahaja nekje v bližini našega vrta. Koristnost tega načina vzgoje buč je res odlična. Buče pospešijo razpad organskega materiala, s svojimi listi ga v poletni vročini senčijo in s tem ščitijo pred hitro izgubo vlage, hkrati pa imajo na voljo dovolj hranil za obilni pridelek. Kompostni kup med letom nemoteno uporabljamo in s tem bučam ves čas dodajamo organski material ter vodo.

Vzgoja buč na kompostnem kupu
Vzgoja buč na kompostnem kupu

3. Buče na vrtu izkoristimo kot živo zastirko

Kadar buče vključimo na gredice v notranjosti vrta, jih je najbolje kombinirati skupaj z visokim fižolom. Okoli njega imamo navadno po tleh prazen prostor, fižol pa obožuje vlažna tla. Če na gredico vključimo še bučo, izkoristimo ta prazen prostor, hkrati pa buča senči tla pod visokim fižolom, saj opravlja funkcijo žive zastirke. Ta so tako dodatno zaščitena pred izgubo vlage, kar odlično vpliva na rast fižola.

Buča pod visokim fižolom opravlja vlogo žive zastirke
Buča pod visokim fižolom opravlja vlogo žive zastirke

Zaključna misel

Buče so odlična zelenjava za zimo, zato je škoda da jih ne bi gojili, tudi če je vrt bolj majhen. Verjameva, da v predstavljenih 3 načinih vzgoje buč,  vsakdo najde vsaj eno možnost za svoj prostor. Z bučam čez leto ni veliko dela, potrebujejo le obilno zastirko pri bazi in prostor za razrast. O vzgoji buč si preberite tukajna spodnjem posnetku pa poglejte kako vse tri načine vzgoje buč izkoriščava na Vrtu Obilja (posneto 24.6.2017).


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂