4 nevšečnosti, težav in neuspehov v maju 2018

Ker v življenju ni nič popolno, še posebej pa ne pri vrtnarjenju, želiva predstaviti napake in težave s katerimi se to srečujeva pri vzgoji zelenjave. Opažava pa, da preveč vrtnarjev žal vidi samo težave in probleme, ne pa rešitve, ki izboljšajo samo delo na vrtu in seveda povečajo pridelek. Zato so v tej rubriki vedno podane tudi konkretne rešitve ali načini, kako bi lahko situacijo izboljšali.

V mesecu maju vrt ozeleni in postaja vedno bolj poln. Večino dela predstavlja presajanje sadik na prosto in ravno v tej točki so naju od spodaj (bramor) in od zgoraj (toča) doleteli problemi.

1. Bramor ostaja glavni uničevalec sadik in najinih živcev

Sonaravne rešitve, ki bi trajno rešila problem z bramorjem nisva našla. Dodane glive in homeopatski pripravek, ki sva ga uporabila v aprilu nista rešila problema. V letošnji sezoni problem rešujeva kratkoročno s presajanjem sadik v plastične lončke (opisano tukaj). Z veliko mero pozitive sva v prvi rundi presajanja plodovk, jajčevce in paradižnike sadila brez lončkov. Kar nekaj rastlin je "padlo" in nove sva dosadila v lončke. Enako sva naredila s koruzo, bučami, lubenicami in melonami. Rešitev deluje, vendar si dolgoročno ne želiva takšnega načina presajanja.

Trojanski zid proti bramorju :)
Trojanski zid proti bramorju ostaja edina kratkoročna rešitev 🙂

Voluhar je pojedel dve solati, sedaj pa je že 2 tedna pred njim mir. Upava, da ga je ulovil Muc, ker je ravno pred dnevi ulovi 2 voluharja! Imava pa v pripravljenosti tudi mehansko past, v primeru, da ga zopet najdeva na vrtu.

Krt še ostaja na vrtu, vsak dan najdeva kakšno manjšo krtino na drugem koncu vrta. Preganjava ga ne, naj pohrusta bramorje, ki jih najde na poti.


Kaj bova naredila?  Ostala nama je le še ena sonaravna rešitev prosti bramorju - trajna mehanska zaščita. Vse grede bova spremenila v dvignjene grede, ki bodo imele na dnu gosto tkano pocinkano mrežo. Opazovanje dvignjene grede, ki sva jo lani postavila na travniku nama kaže, da tam notri ni bramorjev. Prav tako so rastline veliko lepše, bujnejše in rastejo hitreje kot na samem vrtu.

Sicer to bo kr investicija, ampak ograja za vrt ali pa protitočna mreža je tudi konkreten strošek.


2. Ostala sva brez lastnih sadik sladkega krompirja

Dve leti zapored sva uspešno vzgojila svoje sadike sladkega krompirja, letos pa ne. Naredila sva zelo osnovno napako. Tekom zime sva pojedla največje in najlepše gomolje (le te bi morama na začetku dati na stran, jih čuvati za vzgojo nove generacije rastlin in jesti druge). Ostali so manjši, slabši gomolji, ki nikakor niso začeli kaliti. Koreninski sistem so sicer razvili, potem so se ustavili. Od 7 gomoljev sta zrasla le 2 poganjka na enem gomolju.


Kaj bova naredila? K sreči imamo v biodinamičnem društvu Ajda Posavje odlično vezo z biodinamično pridelovalko sladkega krompirja iz Hrvaške, ki je ravno včeraj (17.5.2018) v Brežice dostavila sadike sladkega krompirja, ki smo jih naročilu skupaj z društvom. Kupila sva 50 sadik, od tega pol ''oranžnega'' in pol ''belega'' sladkega krompirja. Za drugo leto pa točno veva, kaj bova naredila, da bova zopet imela svoje sadike.


3. Slaba kaljivost nizkega fižola in pastinaka

Staro seme je hudič. In isto se je zgodilo pri nizkem fižolu, ki ni vzklil. Prav tako ni vzklil pastinak.


Kaj bova naredila? Kupila novo seme in ga še enkrat posadila. Pastinaka pa žal letos ne bo na vrtu.


4. Toča

Solata po toči 18. 5. 2018
Solata po toči 18. 5. 2018

Ravno danes popoldan, ko je nastajal tale prispevek, naju je presenetila toča. Tukaj je toča zelo redko. Robijeva mama pravi, da takšne toče še ni doživela. Še posebej pa ne sredi meseca maja ob kar nizkih temperaturah. In tole danes je bilo nekaj, kar ni nihče pričakoval. En dan po tem, ko sva presadila še zadnje plodovke in pospravila vse koprene ter vrtne tunele. Prvi pregled kaže slabo stanje - sadike plodovk imajo uničene glavne rastne vršičke, solata je itak fuč, ostalo bova pa videla.


Kaj bova naredila? Počakava na vikend, da vidiva kako se bodo obnašale rastline. Pošpricala jih bova s pripravkom EM-5 in Ogrod (www.micronatura.si). Hudo ranjene rastline bo treba na novo dosaditi, kar pomeni, da bova sadike morala dokupiti saj vzgoja iz semen v tem času ni več mogoča za vse, kar je že raslo na vrtu.


Se beremo kmalu!

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂