4 TEŽAVE, NEVŠEČNOSTI IN NEUSPEHI V JULIJU 2018

Ker v življenju ni nič popolno, še posebej pa ne pri vrtnarjenju, želiva predstaviti napake in težave s katerimi se to srečujeva pri vzgoji zelenjave. Opažava pa, da preveč vrtnarjev žal vidi samo težave in probleme, ne pa rešitve, ki izboljšajo samo delo na vrtu in seveda povečajo pridelek. Zato so v tej rubriki vedno podane tudi konkretne rešitve ali načini, kako bi lahko situacijo izboljšali.

Letošnji julij so zaznamovale popoldanske poletne nevihte, zaradi katerih vrta res nisva potrebovala nič zalivati, a se je kljub temu pokazalo nekaj nevšečnosti.

1. Preveč vlage je uničilo paradižnik na prostem

Paradižnik plesenSredi poletja sva ostala brez paradižnikov na gredi. K temu je pripomoglo več dejavnikov. Paradižnik je za naš klimatski pas zelo občutljiv, navadno mu vrtnarji posvečamo tudi veliko več nege kot ostalim vrtninam. Potrebuje čim bolj toplo in suho ozračje. Mikroklima najinega vrta je ravno obratna - jutra so meglena, kar nikakor ni ugodno za paradižnik. V suhem poletju nama sicer paradižniki uspevajo, le sezona je malo krajša kot sicer. Letos pa ob vsakodnevnem dežju in nato še gosti megli ponoči, žal ni šlo. Nekaj časa sva ga še ščitila s foliarnim škropljenjem z efektivnimi mikroorganizmi - EM5 in morskimi algami - Neem Kelp Tonic, vendar je bila mikroklima prevlažna tako ponoči kot čez dan, zato je prišlo do razvoja okužbe plesni. Na celem vrtu je ostal le 1 paradižnik izmed cca 60 sadik.

A čisto brez paradižnika nisva ostala. V koritih ob hiški imava grmičasti paradižnik, za steno pri kozolcu pa v loncih ravno zdaj začenjajo cveteti novi paradižniki, ki sva jih namensko vzgojila malo kasneje, da si podaljšava sezono paradižnika.


Kaj bova naredila? Okužene sadike sva iz vrta odstranila, pod paradižniki pa je že nekaj časa rasel sladki krompir in zelje, ki sta prevzela grede. V jeseni načrtujeva postaviti rastlinjak, katerega glavni namen je vzoja sadik zgodaj spomladi nato pa bodo v njem rasli paradižniki. Na ta način ga bova zaščitila pred meglo in drugimi vremenskimi nevšečnostmi, saj je to edini dejavnik, ki nama ''nagaja'' pri vzgoji paradižnika.


2. Zastajanje sadik ostaja problem

Letos nisva čisto zadovoljna z vzgojo sadik, kar se je rahlo nadaljevalo tudi v julij, ko je ravno čas glavne setve zelenjadnic za jesen ter zimo. V substratu so nama kar rahlo zastale, ostale so drobne in tako je tudi presaditev na grede bila slabša, saj niso zdržale ''šoka''.
Sadike julij


Kaj bova naredila? Da sva naplonila grede, sva manjkajoče sadike nadomestila z dokupljenimi sadikami iz lokalne kmetije. Pri nadaljnji vzgoji sadik bova le te sadila v domač presejan kompost in v času kalitve sadilne platoje zaščitila pred dirketnim soncem. Ko bodo rastline vzklile bodo šle takoj na svetlo pod protitočno mrežo in bile redno zalivane vsak dan. Mali volumen subrata v sadilnih platojih namreč zahteva pogosto zalovanje v vročih poletnih dneh.


3. Voluhar dela škodo okoli vrta

Glavne grede na vrtu so sedaj zaščitene z mrežo, zato težav z voluharjem tukaj ni. Se pa le ta še vedno potika po obrobju vrta, kjer zaščite ni. Tako nama je poglodal vse tri sadike artičoke, ki so bile posajene med grmovnicami na obrobju vrta. Tekne mu tudi por, posajen v gredo gibanico, katero sva testno naredila lansko leto na zgornjem robu vrta.


Kaj bova naredila? Por občasno straži Muc, ki ve, da se tam nahaja voluhar. 🙂 V letošnjem letu je na celotni parceli nalovil že več kot 5 voluharjev. Artičok letos ne bo. Posebne spremebe ne bova naredila, glavne grede so že zaščitene, voluharja bova prepustila Mucu. Za drugo leto pa bova vse nama ljube rastline posadila znotraj zaščitenih gred z mrežami.

4. Ne gre vse čisto vrtnem načrtu 🙂

Načrtovanje vrtnarske sezone na papirju je eno, praksa pa drugo. V splošnem sva zelo dobro zajela menjavo setev in razporeditev zelenjave po vrtu, a nekaj sprememb sva vseeno naredila. Glavni razlog je bilo naprimer to, da je zelenjava na gredi potrebovala več časa, preden je svoje oddelala in sva jo lahko zamenjala z 2. setvijo. Zato je prišlo do nekaj sprememb, nobena zelenjava pa ni izvisela. 😉


Kaj bova naredila? Vse spremembe so zabeležene in dokumentirane, da za drugo leto pripraviva še boljši vrtni načrt. Se pa zavedava, da ne bova nikoli vnaprej popolnoma točno zadela, saj je v vrtnarstvu še veliko dejavnikov na katere nimamo vpliva. Letos bova 70% zadostila vrtnemu načrtu, drugo leto ciljava na 90%!

Se beremo kmalu!
Vrt Obilja julij

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂