Naslovna fotografija stalne grede na vrtu

5 praktičnih razlogov za stalne vrtne grede enakih dimenzij

Stalne grede so prisotne na vseh vrtovih brez prekopavanja, saj obdelovalnih površin nič ne spreminjamo z nepotrebnim prekopavanjem. Idealno je, da so vse stalne grede tudi enakih dimenzij, kar je zelo pomemno pri načrtovanju vrtnih zasaditev in nakupovanju vrtne opreme. Poleg stalnih gred imamo posledično tudi stalne vrtne poti.

Stalne grede so široke med 75 cm do 140 cm in poljubno dolge. Vrtne poti pa široke toliko, da lahko brez težav počepnemo ali na njih manevriramo s samokolnico. Praktično so na najinem vrtu vse grede široke 110 cm in dolge 5 m, vmes pa so poti s širino 45 cm. Stalne vrtne poti predstavljajo približno 1/3 celotne površine vrta. Grede in poti so na istem nivoju oz. na isti višini ali pa grede omejimo z lesenim okvirjem (t.i. dvignjena greda).

1. Ko ne hodimo po gredah, podpiramo mikorizo v tleh

Na takšnem vrtu pravilom hodimo zgolj po vrtnih poteh, zato se lahko na gredi glive s svojimi hifami in tudi ostali mikroorganizmi brez motenj razvijajo. Glive večinoma rastejo v zgornjih 5 cm tal in vsak naš korak pretrga njihovo prepleteno mrežo hif. Glive z rastlinami vzpostavijo mikorizo (simbiozo), ki deluje kot "rastlinski internet" za prenos informacij in tudi hranil. Hkrati pa rastline, "priključene" na glive, bolje absorbirajo hranila in vlago iz tal. Ko tal ne prekopavamo in dodatno zastiramo grede, dodatno vzpodbujamo razvoj mikoriznih gliv.

Prav tako manj uničujemo to krhko ravnovesje na vrtnih poteh, če tudi vrtne poti zastiramo z mehkimi materiali kot so slama in lesni sekanci, ki naš korak ublažijo.

Na vrtni poti velikorat čepimo. Prostora za čepenje mora biti dovolj.
Na vrtni poti velikorat čepimo. Prostora za čepenje mora biti dovolj.

2. Enostavnejše načrtovanje in kolobarjenje

Na najinem vrtu je bilo v pretekli sezoni 14 enako velikih vrtnih gred za zelenjavo, kar izjemno poenostavi načrtovanje in kolobarjenje na vrtu. Brez stalnih gred, si dobrega načrtovanega vrta ne predstavljava. V letu 2019 bova vrt razširila in vse skupaj bo 18 enakih gred, poleg pa še rastlinjak, greda za jagode in šparglje, vrtne rože, zelišča, greda za buče in testne grede.

Za vsako leto veš točno, kaj je na katerem predelu vrta rastlo in načrtovanje postane otročje lahko. Grede se tudi enostavno razdeli na poljine in tako klasično kolobarimo.

3. Pripomočki so standardni in uporabni na vseh gredah

Na stalne grede enakih velikosti paše ena velikost vrtne koprene, ki jo brez težav menjavamo med gredami. Prav tako vrtni loki, tuneli in zaščitne mreže postanejo "tipski" in se po potrebi prestavljajo iz ene na drugo gredo. Tudi če uporabljamo namakalni sistem (kapljično zalivanje) so stalne grede enakih dimenzij zelo priporočljive.

Večje opore za kumare, papriko, paradižnik, grah, fižol jajčevce se ravno tako prestavlja iz ene grede na drugo.

Vrtni loki za protitočno mrežo in v ozadju opora za jajčevce.
Vrtni loki za protitočno mrežo in v ozadju opora za jajčevce.

4. Zelenjavo zasadimo bolj na gosto

Ker po vrtnih gredah ne hodimo, med rastliami ne potrebujemo prostora za hojo. Tako so zasaditve precej bolj goste. Goste zasaditve dobijo dovolj svetlobe zaradi širših stalnih gred in ni toliko senčenja. Pisala sva že o gosti zasaditvi paprike, ko na približno 1 x 3 m (3 m2) raste okoli 50 rastlin paprik. Nemogoče bi bilo enako gosto zasaditi površino 3 x 3 m (9 m2), lahko pa enako gosto na primer zasadimo površino 1 x 9 m (9 m2).

5. Za setev pripravljamo vsako gredo posebej in ne celotnega vrta

Tla za setev ali presajanje pripravljamo samo na gredi, torej na približno 1/3 manjši povšini vrta, saj poti nič ne obelujemo ali spreminjamo. Pa še to počnemo kadarkoli ter za vsako gredo posebej, ko iz grede poberemo vso zelenjavo.

Fotografija posneta konec avgusta in iz grede skrajno desno je bil pobran nizek fižol in je bila pripravljena za motovilec in špinačo.
Fotografija posneta konec avgusta in iz grede skrajno desno je bil pobran nizek fižol in takoj se je greda pripravila za setev motovilca in špinače.

Zaključna misel

Tjaša tudi pravi, da takšen vrt tudi lepše izgleda, kar bi mogoče lahko bila 6. pozitivna lastnost. Ker imajo vsake oči svojega malarja, je seveda to subjektivna ocena. Kakorkoli so že vaši letošnji načrti, predvsem zaradi praktičnih lastnosti priporočava vzpostavitev stalnih gred istih velikosti. Ne bo vam žal.

 

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂