Bela plesen pri fermentaciji v Bokashi Organku in tudi na gredi

Opazne spremembe med procesom fermentacije organskih odpadkov v fermentacijski posodi Bokashi Organko so rahlo zmanjšanje volumna odpadkov, masa se nekoliko omehča, izgubi žive barve in pridobi sladko-kiselkast vonj, na dnu posode pa se nam nabira fermentacijska tekočina. Vse to lahko spremlja tudi pojav bele plesni, ki je prav tako odraz pravilnega poteka fermentacije.

Bela plesen pri fermentaciji ni razlog za ''paniko''

Fermentacijo organskih odpadkov omogočimo z uporabo namenske posode za fermentiranje odpadkov v Bokashi Organku ter ob pomoči mešanih kultur mikroorganizmov, ki jih dodamo v obliki suhega bokashi posipa. Mikroorganizmi vezani v bokashi posipu so mešanica iz mlečnokislinskih bakterij (npr. Lactobacillus plantarum in Lactobacillus casei), fototrofnih bakterij (Rhodopseudomonas palustris), kvasovk (Saccharomycces cereviaiae) in nekaj malega drugih lokalnih efektivnih mikroorganizmov, ki so prisotni pri nastanku bokashi posipa in zdržijo v nizkem pH-ju.

Kadar se nam med fermentacijo v posodi začne okoli bokashi posipa in organskih odpadkov tvoriti bela plesen, je to le odraz aktivne rasti plesni in je normalna, pozitivna posledica fermetacijskega procesa. Plesni so glive, ki rastejo v obliki hif in zaradi njihove številčnosti jasno prepoznamo njihovo prisotnost. Glive so ene izmed najpomembnejših organizmov, ki omogočajo razgradnjo organskih snovi v naravi, zato bele plesni iz Bokashi Organka ne odstranjujemo, fermentacijska masa ni pokvarjena in brez težav nadaljujemo s polnjenjem posode oziroma maso izpraznimo na kompostnik ali zakopljemo v vrtna tla.

Ker smo pri užitni hrani naučeni, da je pojav plesni znak za pokvarjenost in neužitnost hrane, mnogi belo plesen pri fermentaciji hitro povezujejo s tem, da gre nekaj narobe in ne vedo, kaj naj naredijo. Bela plesen ni znak za paniko, fermentacija poteka pravilno. Ta plesen pa se nam ne bo pojavila pri vsakem polnjenju Bokashi Organka, saj je vse odvisno kaj fermentiramo in kakšni pogoji nastajajo v posodi. Po najinih opažanjih se plesen pogosteje pojavi takrat, ko imamo več ogljičnega materiala in nižjo vlažnost med organskimi odpadki.

Na fotografiji zgoraj je bela plesen na fermentacijski masi v polpraznem Bokashi Organku, ki je na hladnem stal več kot mesec dni. To je res ekstremni primer razvoja debele plasti bele plesni, saj se nikoli ne razvije do te stopnje.

Kaj pa pojav bele plesni na gredi?

Nama se veliko pogosteje zgodi, da v sami fermentacijski posodi plesni ni, ko pa fermentacijsko maso izprazniva na vrtno gredo ter zastreva s kompostom, čez nekaj dni po gredi ''zraste'' čisto tanka plast bele plesni. Tudi v tem primeru to ni razlog za paniko, saj se v samih tleh nadaljuje proces razgradnje, kjer sodelujejo tudi plesni, ki jih tako opazimo na vrtni gredi. Čez nekaj časa zgine tudi ta plesen, saj se razgradnja že prevesi v naslednjo stopnjo, kjer plesni več niso aktivne. Podobno se zgodi tudi, ko vsebino iz Bokashi Organka izpraznemo na kompostni kup.

Pojav bele plesni na gredi, kjer je bila izpraznjena fermentirana masa Bokashi Organka.

Bela plesen torej ni razlog za preplah v procesu fermentacije. Če pa se nam slučajno pojavi zelena ali temna plesen ob tem pa je močno smrdeč še sam vonj iz Organka, potem pa se nam je fermentacija prevesila v nam nezaželjen proces razgradnje - gnitje. Takšno situacijo poskusimo čim prej popraviti. Odstranimo del mase z nezaželjeno barvno plesnijo, dodamo več posipa in novo dozo svežih organskih odpadkov.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂