bokashi

Bokashi za sprotno kompostiranje

Ta članek bo predstavil bokashi kompostiranje. Po zelo toplo sprejetem članku o kompostiranju večje količine organske mase, se tokrat poglobimo še v enega izmed procesov kompostiranja vsakodnevnih organskih odpadkov. Bokashi kompostiranje je anaerobni proces, torej brez kisika. Mikroorganizmi vezani na bokashi posip se namnožijo in organski odpadki fermentirajo v organsko hranilo za tla in tekoče gnojilo - fermentacijsko tekočino. Ta posrečena beseda - bokashi, je japonski izraz za fermentirano organsko snov.

Kako poteka?

Najprej o prednostih. Kompostiramo lahko kuhinjske odpadke – vključno z mesom, mlečnimi izdelki, pomarančnimi lupinami v posebni, zračno zatesnjeni posodi, ki jo imamo blizu kuhinje in je s tem zelo priročna.

Kuhinjskih odpadkom se redno dodaja posip obogaten z efektivnimi mikroorganizmi (bokashi posip). V posodo nalagamo po plasteh – organske odpadke, bokashi posip, organske odpadke, bokashi posip … vse dokler ne napolnimo posode. Midva vedno raje dodava malo več posipa, kot premalo. To je nekako zlato pravilo, da se s posipom ne skopari. Po vsakem polnjenju kuhinjske odpadke tudi dobro stisnemo, da se izrine zrak. Med samo uporabo in polnjenem posode, se tudi že uporablja fermentacijska tekočina, ki se že zbira v spodnjem delu posode.

Polno posodo dobro zatesnimo in shranimo za cca. 14 dni na sobni temperaturi, naprimer v kakšni garaži, kurilnici ... V tem času v posodi so efektivni mikroorganizmi še vedno na polno dejavni in tudi fermentacijska tekočina se še vedno nabira na dnu posode, zato jo redno odlivamo in jo redno uporabljamo. Ves ta čas se torej organska masa predeluje in tako dobimo, kot rada rečeva, predpripravljeno organsko hranilo za tla, kar pa še ni kompost!

Kaj se dogaja v zaprti posodi?

Bokashi posip je suha organska snov, ki je ''okužena'' z EM, ki uspevajo v anaerobnih okoljih z nizkim pH-jem. Ko pride posip (in s tem EM) v stik z organskimi odpadki, se mikroorganizmi razbohotijo, predelujejo organsko snov in poteka fermentacija organske snovi. Ta način predelave kuhinjskih odpadkov ne prinaša smradu. Če pa se le ta pojavi, je to očiten znak, da je nekaj narobe. Pogosto je to vzrok prisotnost kisika, kar povzroči gnitje in ne fermentiranje kuhinjskih odpadkov. Ali pa ni bila dodana zadostna količina bokashi posipa.

Kam s fermentirano vsebino?

Najbolje jo je skompostirati do konca na kompostnem kupu ali dodati na na vrt kot zastirko ali vkopati v tla. Ker midva ne štiha, vsebino raje do konca skompostirava. 🙂 Idealno je, da to maso spraznimo na kompostnik na ta način: Kako zbirati organske odpadke iz kuhinje za učinkovito kompostiranje.

S tem kompostu dodamo efektivne mikroorganizme! Ne smemo pozabiti, da imamo namnožene predvsem anaerobne EM, zato kompostni kup odpremo, pripravimo jamico in predelano vsebino stresemo v malenkost bolj v notranjost kompostnega kupa. Efektivni mikroorganizmi se bodo razširili po kompostniku in dodatno pomagali predelati vso organsko snov. Kuhinjski odpadki se tako kompostirajo hitro in pospešijo kompostiranje ostale organske mase (travnega odkosa, večjih odpadkov iz vrta, slame, listja… ).

Kako začeti?

Bokashi je eden cenejših sistemov kompostiranja. V Sloveniji je kot pripravljen set prisoten pod znamko Bokashi Organko. Set vsebuje posebno posodo s pokrovom in odcejevalnikom in tudi bokashi posip. Tako je najlažje in najenostavneje začeti. Zaupajte! Mikroorganizmi delujejo, ko imajo pravo okolje, v katerem se razmnožujejo in lahko prikažejo kar zmorejo.

Kompostirati na ta način je čudovit začetek dela z mikroorganizmi. Mikroskopsko majhni vrtnarjevi pomočniki so prisotni v vseh aspektih dela z vrtom in širše z Naravo. Globje razumevanje njihovega delovanja definitivno prinaša velike uspehe.

20% popust pri nakupu Bokashi Organka ali posipa

20% popust pri nakupu Bokashi Organka ali posipa

KODA: VRTOBILJA20

Pri nakupu fermentacijske posode Bokashi Organko ali drugih izdelkov na proizvajalčevi uradni spletni prodajalni uporabi kodo VRTOBILJA20 za 20% popust na vse izdelke! 🙂

Uradna spletna prodajalna