bokashi

Bokashi za sprotno kompostiranje

Ta članek bo predstavil bokashi kompostiranje. Po zelo toplo sprejetem članku o kompostiranju večje količine organske mase, se tokrat poglobimo še v enega izmed procesov kompostiranja vsakodnevnih organskih odpadkov. Bokashi kompostiranje je anaerobni proces, kjer bokashi posip fermentira organske kuhinjske odpadke v organsko hranilo za tla in tekoče gnojilo - fermentacijsko tekočino. Ta posrečena beseda - bokashi, je japonski izraz za fermentirano organsko snov.

Kako poteka?

Najprej o prednostih. Kompostiramo lahko kuhinjske odpadke – vključno z mesom, mlečnimi izdelki, pomarančnimi lupinami v posebni, zračno zatesnjeni posodi, ki jo imamo blizu kuhinje in je s tem zelo priročna.

Kuhinjskih odpadkom se redno dodaja posip obogaten z efektivnimi mikroorganizmi (bokashi posip). V posodo nalagamo po plasteh – organske odpadke, bokashi posip, organske odpadke, bokashi posip, … vse dokler ne napolnimo posode. Midva vedno raje dodava malo več posipa, kot premalo. To je nekako zlato pravilo, da se s posipom ne skopari. Po vsakem polnjenju kuhinjske odpadke tudi dobro stisnemo, da se izrine zrak. Med samo uporabo in polnjenem posode, se tudi že uporablja fermentacijska tekočina, ki se že zbira v spodnjem delu posode.

Polno posodo dobro zatesnimo in shranimo za cca. 14 dni na sobni temperaturi, naprimer v kakšni garaži, kurilnici, .. V tem času v posodi poteka kompostiranje s pomočjo EM, katerega stranski produkt je še vedno fermentacijska tekočina. Le ta se nabira na dnu posode, zato jo redno odlivamo in uporabimo vsak tretji do četrti dan. Ves ta čas se organska masa predeluje in tako dobimo, kot rada rečeva, predpripravljeno organsko hranilo za tla, kar pa še ni kompost!

Kaj se dogaja v zaprti posodi?

Bokashi posip je suha organska snov, ki je ''okužena'' z EM, ki uspevajo v anaerobnih okoljih z nizkim pH-jem. Ko pride posip (in s tem EM) v stik z organskimi odpadki, se mikroorganizmi razbohotijo, predelujejo organsko snov in poteka fermentacija organske snovi. Ta način predelave kuhinjskih odpadkov ne prinaša smradu. Če pa se le ta pojavi, je to očiten znak, da je nekaj narobe. Pogosto je to vzrok prisotnost kisika, kar povzroči gnitje in ne fermentiranje kuhinjskih odpadkov. Ali pa ni bila dodana zadostna količina posipa.

Kam s fermentirano vsebino?

Najbolje jo je kompostirati do konca. Predelana snov po procesu fermentacije po najinih merilih še ni primerna za na vrt, še posebej pa ne za vkopavanje v tla. Ker Vrt Obilja se ne štiha. 🙂 Idealno je, da to maso spraznimo na kompostnik na ta način: Kako zbirati organske odpadke iz kuhinje za učinkovito kompostiranje.

S tem ostali organski masi v kompostniku, dodamo efektivne mikroorganizme. Vendar pozor. Ne smemo pozabiti, da imamo anaerobne EM, zato kompostni kup odpremo, pripravimo jamico in predelano vsebino stresemo v notranjost kompostnega kupa. EM se bodo razširili po kompostniku in dodatno pomagali predelati vso organsko snov. Kuhinjski odpadki se tako kompostirajo hitro in pospešijo kompostiranje ostale organske mase (travnega odkosa, večjih odpadkov iz vrta, slame, listja, … ).

Kako začeti?

Bokashi je eden cenejših sistemov kompostiranja. V Sloveniji je kot pripravljen set prisoten pod znamko Bokashi Organko. Set vsebuje posebno posodo s pokrovom in odcejevalnikom in tudi bokashi posip. Tako je najlažje in najenostavneje začeti. Zaupajte! Mikroorganizmi delujejo, ko imajo pravo okolje, v katerem se razmnožujejo in lahko prikažejo kar zmorejo.

Kompostirati na ta način je čudovit začetek dela z mikroorganizmi. Mikroskopsko majhni vrtnarjevi pomočniki so prisotni v vseh aspektih dela z vrtom in širše z Naravo. Globje razumevanje njihovega delovanja definitivno prinaša velike uspehe.