Bokashi organico za zbiranje odpadkov in predkompostiranje

Kako zbirati organske odpadke iz kuhinje za učinkovito kompostiranje

V kuhinji se začne in tudi na nek način konča zbiranje organskih odpadkov, ko pridelane plodove vključimo v prehrano ter ostanke vrnemo nazaj v zaključen krog kroženja organske mase. Kako je najbolje zbirati organske odpadke? Zbiramo jih na enem mestu in jih nato 1x ali 2x na mesec naenkrat spraznimo na kompostni kup. Kompostni kup tako veliko bolje deluje in tudi vstopi v vročo fazo kompostiranja, ki jo pri vsakodnevnem nalaganju male količine ostankov na kup, ne dosežemo.

Zbiranje odpadkov

Organske odpadke zbiramo v za to primerni posodi. Bokashi organko je zelo priročen, saj z njim zelo enostavno zbiramo odpadke in jih s pomočjo mikroorganizmov (bokashi posip) predpripravimo na dokončno kompostiranje na kompostnem kupu. Midva zbirava vse odpadke; od domače zelenjave do kupljenega sadja. Ja, tudi banane, limone, pomaranče, .. A če so tretirane s pesticidi? Kupujte ekološko sadje in zelenjavo! Najmanjši problem je, da vnašamo pesticide na kompostni kup, veliko večji problem je, ko pesticide direktno vnašamo v svoje telo!

Vse nasesekljamo na manjše koščke. Otresemo, da odstranimo odvečno vodo, ki se nabira na zelenjavi pri pranju z vodo. Posipamo z bokashi posipom, potlačimo in zapremo posodo. S posipom ne skoparimo, saj so pomembni za pravilen začetek razkroja.

Ko napolnimo do konca, kaj potem

Ena posoda organskih odpadkov se napolni v 5-10 dneh. Čisto odvisno, kako pridni ste z zelenjavo in sadjem. Ko je posoda polna, še enkrat konkretno posipamo z bokashi posipom, potlačimo in Bokashi organko posodo postavimo v shrambo, klet, garažo, .. Tu bo počakal nekje 14 dni, da naenkrat izpraznimo vsebino.

Še nekaj. Med polnjenem Bokashi organka in tudi ko je že poln, se v spodnjem delu nabira fermentacijska tekočina, ki je odlično gnojilo. Redno jo točimo is posode, zmešamo v pravilnem razmerju z vodo in zalivamo. Več o uporabi fermentacijske tekočine bova pisala kmalu.

Vse naenkrat na kompostni kup

Najina dolgoletna praksa je takšna, da vso organsko maso; zbrane in predkompostirane kuhinjske odpadke, sveži travni odkos, slamo, kavne usedline, lesne sekance, naenkrat naloživa na kompostni kup. Zbereva jih pred kompostnikom, na kompostniku odkrijeva slamo in začneva nalagati po plasteh. Tukaj ni natančnega pravila, kakšne morajo biti plasti, pomembno je le, da dodamo pravo razmerje ogljika in dušika. Bolje več slame ali lesnih sekancev, kot premalo.

Vse posode, bokashi organko in ostale pripomočke opereva in vodo zlijeva na kompost! Na koncu pa zastreva kup z zadnjo plastjo slame.

Kompostnika, vedno prekrita s slamo
Kompostnika, vedno prekrita s slamo

Kompostni kup bo v enem ali dveh dneh vstopil v toplo fazo kompostiranja in nato po cca 5-10 dneh prešel v hladno fazo, vse dokler ponovno ne naložimo vse zbrane organske odpadke in ostalo organsko maso.

Zaključna misel

Pridobivanje zadostne količine komposta se začne z lastnimi viri svežega organskega materiala. Delo si poenostavimo (zbiramo odpadke v kuhinji, predkompostiramo in naenkrat izpraznemo) in vključimo tudi organsko maso iz bližnje okolice (travni odkos, listje, ..), da si pridelamo dovolj črnega zlata za lastno uporabo.

20% popust pri nakupu Bokashi Organka ali posipa

20% popust pri nakupu Bokashi Organka ali posipa

KODA: VRTOBILJA20

Pri nakupu fermentacijske posode Bokashi Organko ali drugih izdelkov na proizvajalčevi uradni spletni prodajalni uporabi kodo VRTOBILJA20 za 20% popust na vse izdelke! 🙂

Uradna spletna prodajalna