Kaj, če ima Bokashi Organko vonj?

Fermentacijska masa v Bokashi Organku ni brez vonja. Ima specifičen kislekasto-sladkast vonj, ki pa nikakor ne sme smrdeti po gnitju. Zato nam vsako odpiranje Bokashi Organka hitro pove, ali v posodi res potekajo pravilni procesi fermentiranja, saj če iz Bokashi Organka smrdi, je proces zapadel v gnitje. Kaj to pomeni in kaj lahko naredimo?

Možni vzroki, da ima Bokashi Organko vonj?

Najprej, brez panike. 🙂 Sploh če si začetnik/ca v svetu fermentacije organskih odpadkov, se zna zgoditi da na začetku še nimaš dobre prakse in občutka, kako ravnati s posodo, organskimi odpadki ter posipom. Kar pa boš zelo hitro popravil/a.

Naš nos je odličen organ, ki zelo hitro zazna, če v posodi namesto fermentacije poteka gnitje. Če smrdi po gnilih jajcih (vodikov sulfid H₂S), razpadajočem mesu (kadaverin C5H14N2) ali gnilem zelju (metantiol CH3SH), potem je proces v naši posodi zapadel v gnitje in ne fermentiranje. Kaj so možni vzroki, da je do tega prišlo?

  1. V posodo sem na začetku izpraznil/a res malo količino organskih odpadkov, posoda je v bistvu skoraj prazna in pod pokrovom se nahaja veliko kisika, ki onemogoča anaeroben proces fermentiranja.
  2. Po organskih odpadki sem pospal/a premalo količino bokashi posipa.
  3. V posodo sem dal/a precej mokre odpadke.
  4. Pozabil/a sem odliti fermentacijsko tekočino, ki se je nabrala na dnu posode.
  5. Vonj v Organku se spreminja glede na vsebino, ki je v njem.

Po vsej verjetnosti je prišlo do enega izmed naštetih težav, kar pa lahko vse popraviš ter proces gnitja prevesiš nazaj v fermentiranje. Pa poglej rešitve za vsak prej naštet problem.

Rešitve, ki popravijo vonj in proces fermentacije

1. Količina odpadkov

Večja količina organskih odpadkov bolje fermentira, kot manjša. Manj kot je prostora/zraka v posodi, bolje bo potekal proces, saj gre za anaeroben proces. Če smo v situaciji, ko ravno začnemo s polnjenjem praznega Bokashi Organka, potem poskrbimo, da v njega spraznimo na začetku min 1 l - 2 l organskih odpadkov, ki jih posujemo z 10 ml bokashi posipa in res dobro potlačimo. Tako pripravimo dobro osnovo, ki bo začela s fermentacijo.

Več kot je mase v posodi, bolje fermentira.
Več kot je mase v posodi, bolje fermentira.

2. Sprožilec fermentacije

Bokashi posip je šprožilec procesa fermentacije. Iz njega se po naših organskih odpadkih naselijo mikroorganizmi (MO), začne se proces fermentacije. Če je posipa premalo, potem je premalo MO, v posodi delčki hrane ostanejo z MO neposeljeni in začnejo gniti. Da si vedno na varni strani, da se to ne zgodi, potem dodaš še dodatno merico posipa.

Uporabljaj kvaliteten posip v zadostni količini.
Uporabljaj kvaliteten posip v zadostni količini.

3. Premokra masa

Premokra masa onemogoča dobro razrast in razmnoževanje MO, zmanjšuje se njihova populacija in zgodi se enako kot v točki št. 2. Paziš, da so odpadki toliko mokri, kot so sami po sebi. Če so bolj mokri, jih prej za nekaj časa pusti na cedilu, da odvečna voda odteče. Če se pod pokrovom nabira veliko kondenza (bolj pogosto v poletnih mesecih), lahko na vrhu potlačene mase položiš časopisni papir ali škatlo od jajc, kar bo vpijalo dodatno vlago. Pri novem polnjenju papir ali škatlo odmakneš in zamenjaš, če je že prepojeno.

4. Fermentacijska tekočina ima vonj

Fermentacijska tekočina, ki nastaja pri fermentacijo v Bokashi Organko posodi, odteka skozi cedilo v spodnji del posode. Pomembno je, da jo redno odlivaš iz posode, saj hitro zapade v gnitje. Polna je koristnih MO in organskih hranil iz organskih odpadkov, ki pa jih MO zelo hitro porabijo. Ko jim zmanjka hranil, se namnožijo patogeni MO in tekočina začne gniti – smrdeti. Takšno tekočino zlijemo v odtok z veliko vode.
Če tekočina doseže fermentirano maso, potem pa dobimo pravo smrdečo bombo. Tak material skupaj s tekočino izpraznimo na kompostni kup , kjer je dovolj organskem mase, ki kompostira in snov iz Organka bo začela kompostirati. Posodo dobro opereš in posušiš preden začneš z novim polnjenjem.

Redno odlivanje fermentacijske tekočine je kjučno.
Redno odlivanje fermentacijske tekočine je ključno.

5. Vonj mi nikakor ne odgovarja

Lahko, da čisto pravilno uporabljaš posip in posodo, pa ti vonj nikakor ne ustreza. Na tej točki je težko kar koli popraviti, lahko poveva le to, da se vonj spreminja, glede na to kaj vse se polni v Bokashi Organka in pri nama ima vsak posoda svoj, drugačen vonj.

Razumeva, da lahko neprijetne vonjave odvrnejo od zbiranja in fermentacije organskih odpadkov v kuhinji, zato naj bo članek v pomoč, da začneš s pravilno prakso, ki ti bo dala veliko koristi za naprej. Široko uporabnost Bokashi Organka spoznaj v naslednjem članku.


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂