Želite za družino sonaravno vzgojiti obilje zelenjave, pa velikokrat zmanjka časa? Plevel, škodljivci ter suša pa naredijo še dodatne preglavice?
Morda vam tu lahko pomagava. Vabljeni na delavnico.

Delavnica vrtnarjenja MVO

Enostavno, sonaravno, brez prekopavanja in z zastiranjem tal do čudovitih pridelkov. 

 
Kdaj?

14.4.2018 od 14:00 do 18:00 - DELAVNICA JE POLNO ZASEDENA

21.4.2018 od 14:00 do 18:00 - DELAVNICA JE POLNO ZASEDENA

.
Kje? Na Vrtu Obilja, Rožno 35, 8280 Brestanica, Posavje
.
Koliko? 29,90 € z DDV. Za pare 25% ceneje - skupaj 44,85 € z DDV (kupon "VRTZADVA")

 

Delavnica bo potekala v vseh vremenskih razmerah. Za dodatna vprašanja prosim pišite na robi@obilje.si ali pokličite na 041280148. 

 


Naslednja prosta termina bosta v mesecu juliju.
Izpolnite spodnji obrazec in bodite pravočasno obveščeni.


Kaj se boste na delavnici naučili?

 

Razliko med MVO vrtnarjenjem (brez prekopavanja, zastiranje tal) ter klasičnim vrtnarjenjem,

kakšni so postopki priprave tal brez prekopavanja in katero zastirko izbrati za gredice,

na kaj biti pozorni, da po nepotrebnem ne izgubljate denarja ob poplavi "super gnojil",

izdelati 100% enostaven in učinkovit kolobar prilagojen vrtičkarjem z upoštevanjem dobrih sosedov,

kako ustvariti pogoje, da ni škodljivcev,

kako manj zalivati in se za vedno znebiti nadležnega plevela,

kje dobiti dovolj komposta in drugega organskega materiala,

spoznati trike za obilje pridelkov,

ter najpomembnejše in najbolj obširno: Kako poenostaviti vrtnarjenje, da vrt dela za nas in ne mi za vrt.

 

Pomembno!

Delavnica bo prilagojena letnemu času in dosti tem se bo nanašalo na aktualni čas.

Z udeleženci delavnice ostanemo povezani v zaprti FB skupini, kjer si izmenjujemo spoznanja še naprej!

Videli boste tudi mnogo napak, ki sva jih storila, ter s tem izgubljala čas, denar, voljo saj nisva dobila željenih rezultatov. Prav iz tovrstnih napak verjameva, da se naučimo mnogo ..

 Mnogim so najine delavnice že poenostavile vrtnarjenjeS pravilnimi tehnikami lahko postaneš mojster

Vrtnarska delavnica je namenjena začetnikom in izkušenim vrtnarjem, ki jih zanima enostavnejši in hitrejši načini pridelave lastne hrane.

Vrt Obilja je skoraj vedno polno zasajen, zato bo možnosti za praktičen prikaz posameznih načinov dela precej. Ogledali si bomo veliko eksperimentov - med njimi različne zastirke, tehnike vzgoje, lončne zasaditve in grmovnice. Na voljo bomo imeli primerjavo z dveh načinov dela na isti zemlji in na lastne oči videti razlike, saj bomo najin vrt primerjali z mamino njivo 50 m stran. Vsi kompostniki bodo v polnih obratih in bodo na voljo za ogled ter obrazložitev različnih načinov kompostiranja.

Prikazala bova prostor, kjer vzgajava lastne sadike in presenečeni boste, kako malo prostora je potrebno, za vzgojo na stotine rastlin.

Največ besed se bo vrtelo okoli priprave vrta brez prekopavanja in obilne zastirke. To je res čudovit način priprave tal, ki v prvi vrsti pozitivno vpliva na življenje v tleh. Vso to življenje v tleh se kaže v zdravih rastlinah in zdravih pridelkih. Naučili pa se boste tudi mnogo trikov in spoznali veliko aspektov gojenja zelenjave, kako priti do manj zalivanja, manj škodljivcev, manj pleveli. Še vedno pa se pojavijo škodljivci in spoznali boste naravne prijeme, da se jim uspešno zoperstavimo.

Okrepčila in prigrizki bodo na voljo. Delavnica poteka 4 ure, z vmesnimi krajšimi premori. Na koncu bo dovolj časa za vsa vprašanja. Delavnica bo v vsakem vremenu.


Kdo sta gostitelja in voditelja delavnice?

 

Robert Špiler in Tjaša Štruc sta po zaključenem študiju leta 2013, s polno glavo idej in mladostne energije, na gozdni jasi sestavila čudovito malo hiško ter poleg vzpostavila velik vrt. Pri vsega 22. letih sta začela živeti njuno preprosto življenje in odkrivati lepote Narave.

Združila sta Tjašino akademsko znanje (mag. biologije in ekologije) in večletno Robertovo prakso dela na vrtovih po Sloveniji. Po mnogo uspešnih in tudi zgrešenih vrtnih poizkusih, so ostala le najboljša spoznanja - akademska, praktična, družinska, permakulturna in biodinamična, ki jih danes predajata naprej. Uporabljata predvsem obilno kompostno zastirko v kombinaciji z ostalimi organsmimi materiali, ki zaščitijo zemljo in imitirajo pogoje v Naravi. Tako dosežeta rodovitna tla, mnogo manj pleveli in za 95% manj zalivanjavse to brez prekopavanja ali obračanja zemlje. Prelepo, da bi bilo res? Ničesar ne skrivata, njuno delo, slike, objave, posnetki so dovolj zgovorni sami zase. Najbolje, pa greste kar sami pogledati na kakšno izmed delavnic. Starejše vrtnarke in kmetje ob pogledu na zemljo vidijo zgolj trpljenje in delo. Robert vidi vrtnarjenje kot nekaj lahkotnega, krativnega in sproščujočega, Tjaša pa kot vir okusne hrane, ki jo pridela z užitkom. Ob sodelovanju z Naravo imata tudi veliko razlogov za praznovanje in veselje, ter seveda obilje domačih pridelkov. Mnogi so z njuno pomočjo že občutili veliko čudovitih trenutkov vrtnarjenja in ti božanski občutki so na voljo tudi tebi.

Ljubezen do sonaravnega vrtnarjenja želita približati mladim in vsem vrtnarjem poenostaviti vrtnarjenje.

 

Pretekli termini delavnic:

8. 6. 2017 - poletni termin

22. 6. 2017 - poletni termin

14. 10. 2017 - jesenski termin

31. 3. 2018 - pomladni termin