Malo bolj drzna sezona vrtnarjenja

Kreiranje in ustvarjenje lastnega vrta je najin način sproščanja in izražanja. Zato vrt ostaja za lastno pridelavo in porabo zelenjave, ni tržno naravnan. Ta koncept nama daje svobodo eksperimentiranja, testiranja, opazovanja in učenja tako iz napak kot iz uspehov. Letos je najina 8. sezona na vrtu in to sezono sva zastavila kar malo bolj drzno.

Osnove ostajajo enake, dodatki so odpadli

Drživa se glavnih dveh vrtnih makro dejavnikov - univerzalno rodovitna tla pripravljena s kompostno zastirko brez prekopavanja tal ter pravočasna setev in presajanje.

Vse gredice so jeseni ali takoj zgodaj pomladi dobile svežo kompostno zastirko. In ''samo'' kompostna zastirka je edino mikrobiološko poživilo, ki sva ga dala na vrt. Brez efektivnih mikroorganizmov, drugih naravnih dodatkov (alge, neem, biooglje, epsom sol, boraks,...). Odpadla je tudi dodatna poletna zastirka, saj je nisva dodala nobeni zelenjavi (krompir je bil zaradi zaščite gomoljev osipan z mešanico suhega travnega odkosa in zmletega listja). Želela sva sezono, kjer lahko resnično opazujeva rast v kompostni zastirki.

Izjema je rastlinjak, ki je že sam po sebi umetno okolje, z umetno mikroklimo. Tukaj sva se pri vzgoji paradižnika za zorenje paradižnikovih plodov in višjo sladkobo v njih poslužila škropljenja z biodinamičnim preparatom 501 (kremen iz roga).

S kompostno zastirko osvežena vrtna greda.

V štartu sezone sva se držala pokrivanja vseh setev in sadik z vrtnimi koprenami, saj tako rastlinam na gredah ustvarimo toplejšo in zavetrno mikroklimo, kar pripomore k hitrejšemu pridelku. Ko pa je bil konec maja čas, da čez loke in ogrodja napneva protitočne mreže ali pri kapusnicah protiinsketno mrežo, tega nisva naredila. Vrt je tako letos po dolgem času ''odprt''.

Vse do sredine junija je vrt izjemno dobro uspeval, kar si lahko pogledaš v najinem Vrtnem sprehodu (posneto 16.6.2021).

Stanje na vrtu konec julija

Pri vzgoji sadik in direktnih setvah slediva Vrtnarskemu koledarju. Tekom sezone redno negujeva zelenjavo od gredice do gredice, okopavama in odstranjujeva plevel ter po potrebi zalivama sveže setve ter presajene sadike. V mesecu juliju je na vrtu največ dela s pobiranjem pridelkov in pripravo jedi. Pri določeni zelenjavi že nastajajo viški za ozimnico.

A stanje na vrh gredicah ni enako uspešno, nekaj gred je malo slabših. Jasno je, da to ni posledica osnovnih principov najinega vrtnarjenja - kompostne zastirke ali pravočasne setve/presajanja, temveč drugih zunanjih vplivov:

- zaradi visokih temperatur v juniju in suše nama ni uspela setev korenja, ker ga nisva sama ročno dovolj zalivala.
- ker kapusnic, presajenih konec junija/začetek julija, nisva zaščitila s protiinsetkno mrežo in jih hkrati dovolj zalivala, so napadene s strani stenic in imajo slab štart
- posledica suše je letos tudi slaba sezona za visoki fižol, ki raste počasi in ni tako bujen kot pretekle sezone.

Zaključna misel

To je en presek čez sezono, ki bo trajala še nekaj mesecev, zato bova glavno črto potegnila konec oktobra. Morava pa izpostaviti, da sva do vrta in zelenjave zelo zahtevna, prava perfekcionista, realno je pridelka je še vedno dovolj. Iskreno, letos vrtu namenjava najmanj časa ter pozornosti v primerjavi s prejšnjimi sezonami in glede na najin vložek, se nimava veliko za pritoževati. A hkrati vidiva, da bi uporaba mrež ter dodatna skrb za vlažnost kompostne zastirke v času sušnega obdobja, vrt dvignilo še en nivo višje. Tjaša pravi, da so naslednje leto mreže na vrtu obvezno! 🙂

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂