fermentacijska tekočina, in grmičasti paradižnik

Grmičasti paradižnik v koritu in fermentacijska tekočina

Lončne zasaditve so super za vse z malo prostora, da si pričarajo pravi vrt ali pa za rastline, ki jih želimo bližje hiši. Nama lončne zasaditve predstavljajo tudi ustvarjanja posebnega okolja, ko lonce postaviva ob južno steno in se ustvari čudovita mikroklima za vzgojo paradižnikov.

Zgodnji rumeni pritlikavi paradižnik

Balcony Yellow je čudovita in okusna sorta, ki zelo zgodaj dozori. V veliko cvetlično korito posadiva 2-3 sadike že kar konec aprila in korita postaviva v zavetje južne stene, kjer so sončni žarki najmočnejši, veter ne piha in toplota ostaja prisotna dlje časa. Korita so napolnjena do polovice z vrtno zemljo in nato do vrha s kompostom. Letošnje leto sva rumene paradižnike zasadila v 4 korita in na njih testirala gnojilo, ki sva ga pridelala sama iz Bokashi Organka.

Nega paradižnikov in testiranje gnojila

Vse lončne zasaditve potrebujejo dodatno nego, še posebej, kar se tiče zalivanja in morebitnega dognojevanja. Vsa korita so bila opremeljena z Olla glinenimi posodami za globinsko zalivanje, v katere se natoči voda in nato počasi pronica zemljo. Zalivanje je ob suhih in vročih dneh potrebno vsak drugi dan!

Ob kompostiranju v Bokashi Organku se zraven prideluje tudi gnojilo - fermetacijska tekočina. Mešala sva ga v razmerju 1:200 in 1x na teden zalila zemljo v koritu s tem tekočim gnojilom od začetka junija do konca julija. Torej vse skupaj 2 meseca. Paradižnikom je gnojilo, polno efektivnih mikroorganizmov in hranil, izjemno odgovarjalo, saj v omejeni posodi šteje vsaka molekula hranil. Če uporabljamo to razmerje ni strahu, da bi rastlino "zažgalo".

Pridelki

Konec meseca junija so se obarvali že prvi paradižniki in od takrat naprej so začeli ekspresno zoreti. Tako so bili domači paradižniki na voljo 2 tedna pred začetkom zorenja paradižnikov na vrtu. Kar je velik plus za vse neučakane ljubitelje paradajza. 🙂 In to brez postavljanja rastlinjaka, folije in podobnih kmetijskih pripomočkov.

Dozorevanje je doseglo vrhunec v začetku meseca avgusta, ko je tudi močno polna rastlina postala preobremenjena in se "izrodila". Vedno je tako pri malih grmičastih rastlinah, še posebej, če paradižnike pustiš zoreti dlje časa in iz rastline izčrpajo energijo. Enako se je zgodilo pri dveh koritih zalivanih z gnojilom iz Bokashi Organka, kot tudi "navadnemu" koritu. Okus paradižnikov ni kazal velike razlike med njima, je pa bilo dosti več pridelka na rastlinah zalivanih z gnojilom!

Zaključek

V življenju in pri vrtnarjenju ne komplicirava. 2 tedenski hitrejši pridelek paradižnika definitivno odtehta pripravo korit in vso nego pri rasti. Gnojilo - fermentacijska tekočina pa se tako ali tako samodejno proizvaja in jo z veseljem porabiva, da imava od tega potem še več pridelka. To je definitivno ''Win-win'' situacija in priporočava, da si na ta način naslednje leto vzgojite lastne paradižnike na balkonu, terasi ali pred hišo! 🙂

20% popust pri nakupu Bokashi Organka ali posipa

20% popust pri nakupu Bokashi Organka ali posipa

KODA: VRTOBILJA20

Pri nakupu fermentacijske posode Bokashi Organko ali drugih izdelkov na proizvajalčevi uradni spletni prodajalni uporabi kodo VRTOBILJA20 za 20% popust na vse izdelke! 🙂

Uradna spletna prodajalna