Fitofotodermatitis – rastlinsko/sončne opekline

Na vrtu smo v stiku z zelenjavo, ki jo negujemo in nabiramo. Včasih naša koža ob stiku z določeno zelenjavo rahlo reagira - pikice na koži zaradi fižola, kumar, bučk, ... poleti pa se nam lahko zgodi malo hujša reakcija - fitofotodermatitis. Gre za spremembo občutljivosti kože na UV žarke, kar se zgodi, ko pride koža v stik z rastlinskim sokom določene zelenjave.

Fitototodermatitis povzroča kožne opekline

Fito - rastline, foto - svetloba = fitofotodermatitis. Rastline torej niso alergene same po sebi, temveč na mestu, kjer pridejo v stik s kožo, spremenijo občutljivost kože na sončno svetlobo. Na tem mestu koža postane preobčutljiva in pojavi se huda reakcija na UV žarke, ki vodi v kožne opekline. Višja temperatura (poletni vroči dnevi) in vlaga (prešvicana koža) to še pospešujeta. Reakcija poteče v 2-3 dneh, ko se iz pordelega mesta na koži začnejo tvoriti pravi mehurji. Kot bi se opekli z ognjem, vrelo vodo ali oljem, mesto peče in je še nekaj časa občutljivo na sončne žarke.

Tjaša je lani opekline fasala od gomoljne zelene in po enem letu so še vedno vidne (na prizadetem mestu je zdaj malo bolj temno pigmentirana). Letos je bil na vrsti Robi. Pri delu v rastlinjaku je na levo roko dobil ''paradižnikov poljub'' (glej naslovno fotografijo).  Čeprav je reakcija že stekla in so se mu naredili mehurji, dodatna svetlobo situacijo poslabša. Ko je zunaj na soncu, ima roko na tem mestu povito z bombažnim povojem.

Zaščita kože pred dodatno svetlobo.

Katera zelenjava povzroča fitodermatitis

Zelo odvisno od posameznega vrtnarja in njegove splošne občutljivosti na rastline. Za naju sta torej potrjeno gomolja zelena ter paradižnik, videla pa sva posledice na koži vrtnarjev, ki so jih pustili vinska rutica, kumare, fižol, peteršilj, pastinak, zelišča, trave,... Težko te opozoriva na točno določeno zelenjavo. Previdnost pri delu na vrtu v poletnih mesecih torej res ni odveč.

Nega prizadetega mesta in preventiva za vnaprej

Prejela sva ogromno priporočil, kako negovati prizadeto mesto. Trenutno si Robi kožo neguje z aloje vero ter ognjičevim mazilom (ko ga na to spomni Tjaša). Za naprej pa bova bolj pozorna, imela namenska lahka oblačila z dolgimi rokavi za delo v poletnih mesecih in si že med delom čim več spirala kožo z vodo. Fitofotodematitis ni hec, kdor je že prej bolj podvržen reakcijam kože ob stiku z rastlino, lahko dobi hudo rekacijo, kjer je potrebno poiskati tudi zdravniško pomoč.

Stanje na koži 5. dan

 

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Nega sonaravnega vrta