Ličinke zlate minice

Je res v kompostu ličinka majskega hrošča?

Vsako leto, ko na vrtne grede dodajava kompost iz kompostnika, kjer kompostirava sprotne odpadke, najdeva zelo zadebeljene bele ličinke hroščev - ogrce. Verjetno vas je velika večina pomislila, da so to ličinke majskega hrošča (Melolontha melolontha) ali celo junijskega hrošča (Amphimallon solstitialis), ki sta vrtna škodljivca in zato njihove ogrce uničimo. Tudi midva sva bila najprej zelo previdna, a podrobna primerjava in raziskovanje je pokazala, da pri nama v kompostu zagotovo niso ličinke zgoraj omenjenih škodljivcev. Skoraj 100% prepričana sva, da so v njem ogrci zlate minice (Cetonia aurata). Teh ličink hroščev pa sva malo bolj vesela 🙂

Kakšen pomen ima ličinka zlate minice v kompostnem kupu

Zlata minica je čudovit kovinsko zeleno-zlat hrošč, ki spada v veliko družino hroščev skarabejev. Le ta družina je med hrošči najpomembnejša za dogajanje v tleh, ker v njih v kratkem času zakopljejo velike količine svežega organskega materiala, navadno govna (Narcis, 1997). Če pogledamo življenje zlate minice ima dvoletni cikel. Odrasli hrošči se parijo spomladi, samice pa jajčeca odlegajo v razkrajajoče materiale - kompost, gnoj, listavko, razkrajajoči se les. Iz jajčec se razvije ličinka - ogrc, ki se v tem materialu prehranjuje čez leto in tudi prezimi. Iz ličinke v bubo se prelevi nekje v juniju in juliju, odrasla žival pa se izlevi zgodaj spomladi.

V kompostnem kupu so torej ličinke prisotne 1 leto in pol. V tem času predelajo ogromno svežega organskega materiala in pomembno pripomorejo k predelavi kompostnega kupa. Najbolje jih je primerjati z deževniki, saj imajo podobno vlogo predelave organske snovi na kompostnem kupu, ko za seboj puščajo predelane izločke.

Kako vem, da so res ličinke minice in ne majskega ali junijskega hrošča

Vse spadajo v družino skarabejevk, ličinke so si podobne, a še vedno dovolj različne, da jih boste od danes naprej znali ločiti. Najbolje, da se orientiramo po spodnjih dveh fotografijah, ki prikazujeta ličinko zlate minice in ličinko junijskega hrošča (prav takšna je tudi ličinka majskega hrošča).

Ličinka zlate minice in majskega hrošča
Ličinka zlate minice (levo) in junijskega hrošča (desno), vir: http://maria.fremlin.de/stagbeetles/larva-guide/index.html

Ličinka zlate minice je enakomerno in navadno bolj odebeljena po celotni dolžini telesa. Po telesu so prisotne dlačice, ''nožice'' so kratke. Pri ličinki junijskega hroča lahko vidimo ožji sprednji del telesa in nato bolj izrazito odeblejen zadek. Pomembno se razlikuje po daljših in izrazitih ''nožicah''.

Ličinke majskega in junijskega hrošča praviloma živijo v zemlji in ne v razkrajajočem materialu, kar je dodatni indikator. Najdemo jih v tleh pod trato, v koritih in loncih z rožami, prav tako so pogosti v visokih gredah, polnjenih z zemljo. Tam se sprehranjujejo s koreninami rastlin, zato lahko ob preveliki namnožitvi povzročijo veliko škodo. Kljub vsemu lahko čez zimo zaidejo v kompostni kup, saj je v njem bolj toplo in lažje prezimijo.

Če še niste povsem prepričani, lahko pogledate primerjavo 4 različnih larv hroščev, ki jih lahko srečamo na vrtu in v okolici. Prispevek je v angleškem jeziku, a s slikami in shematskim opisom tukaj.

Kaj narediva, ko ličinke zlate minice s kompostom prineseva na svoj vrt

Lepa prednost dela z domačim kompostom je ta, da počasi z lopato nalagamo na samokolnico. Že ob nalaganju ali ko spraznjujemo samokolnice komposta, opazimo ličinke. Midva jih iz grede pobereva ter odneseva na kompostni kup, ki je še v fazi razkrajanja. Tako jih vrneva nazaj v okolje, kjer opravljajo svojo funkcijo in se bodo kasneje tudi prelevile v odraslo žival.

Ličinke minice opaziva od kar kompostirava in jih nikoli nisva uničevala. Zagotovo jih je nekaj pristalo na vrtu, verjameva, da se jih nekaj uspešno razvilo tudi do faze odraslega hrošča. Nikjer ni bilo zaslediti škode - ne v tleh in ne kasneje, ko sva tu in tam na cvetju (predvsem rabarbare) opazila čudovitega hrošča. Zato bova ličinke vestno vračala nazaj na kompostni kup.


Viri:
N. Mršić, 1997: Živali naših tal, Uvod v pedozoologijo - sistematika in ekologija s splošnim pregledom talnih živali. Tehniška založba Slovenija, Ljubljana
http://maria.fremlin.de/stagbeetles/larva-guide/index.html

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Kompost in kompostiranje