Jesenska setev špinače

Jesenska direktna setev špinače na gredo

Direktna setev špinače v kompostno zastirko poteka enako kot v zemljo. Kompostno zastirko na gredi imamo na vrtovih brez prekopavanja in predstavlja čudovito zaščito za tla in nudi odlične pogoje za rast špinače, različnih solat in tudi ostalih rastlin. Jesensko setev uskladiva s setvijo motovilca, saj je postopek enak, pri nama pa si tudi delita eno gredo.

Najpomembnejši korak je vedno seme

Od konca avgusta in vse do konca septembra imamo čas, da sejemo špinačo. Pred setvijo pa obvezno preverimo starost in kvaliteto semen! Le to naj ne bo staro več kot eno leto. Neuspehu pri setvi se izognemo tako, da konec julija testno posejemo par semen, da vidimo ali sploh kalijo. Tako imamo dovolj časa, da si priskrbimo novo seme, v primeru da nam test pokaže slabo kaljivost. Nama se za jesensko setev špinače najbolje obnese sorta Butterflay, lahko pa sejemo tudi sorto Matador.

Priprava grede za setev špinače

Plitko okopljemo celotno površino, da odstranimo morebitni plevel. Tako dobimo očiščeno gredo, ki jo z grabljami poravnamo, da dobimo bolj ali manj ravno površino. Sadilne jarke pripravimo s pomočjo grabelj, katerim na zobce nataknemo čepke narejene iz stare cevi za zalivanje (glej video spodaj). Vrste naredimo 15 do 20 cm narazen (tako narazen nataknemo tudi čepke na zobce) in z grabljami potegnemo po celotni dolžini grede. Ker tako označene črte, še niso dovolj globoki sadilni jarki, jih poglobimo. Nato sadilne jarke zalijemo. Ko imamo na gredi kompostno zastirko, zalivanje celotne grede ni potrebno.

Mraz špinače ne uniči
Mraz špinače ne uniči

Setev semen in trik za uspešno kaljenje

V pripravljene jarke posejemo semena, za katera smo preverili kaljivost. Nekje na vsake 3 do 5 cm naj pade eno seme. Jarke zagrnemo in poteptamo. Ker je kompost bolj zračen, kot zemlja, teptanja ne smemo izpustiti. S teptanjem seme sprimemo s kompostno zastirko, zato je kalitev uspešnejša.

Kadar setev špinače opravimo v avgustu, ko so temperature še visoke, je pomemben zadnji korak pri setvi - pokrivanje celotne grede s kartonom (uporabimo lahko tudi časopisni papir, juto, ...), saj s pokrivanjem zadržujemo vlago na sami gredi. Tako je kalitev hitrejša. Karton na gredi pustimo dokler ne vidimo prvih vzklitih semen. Nato seveda karton takoj odstranimo, kar je lahko že 3. dan po setvi.

Pridelek jesensko zimske špinače nam je jeseni na voljo že v dobrem mesecu dni, njena sezona pa traja vse do aprila, kadar jo nabiramo postopoma, vedno zunanje liste. Tako se obrašča iz sredice in tvori nove liste. Tekom zime jo lahko za lažje nabiranje pokrijemo z vrtno kopreno, ki jo v primeru zapadlega snega le odgrnemo. Sicer pa je špinača dovolj trdoživa, da jo lahko gojimo tudi brez vrtne koprene.

Celoten postopek si poglejte še v spodnjem videu:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂