Kaj je kompost?

Ko je govora o Vrtu Obilja, je verjetno najpogosteje uporabljena beseda zagotovo kompost. 😉 Ker opažava, da imamo vrtnarji različno predstavo, kaj je kompost, ti želiva tukaj na enostaven način obrazložiti o čem je govora.

Kaj je torej kompost?

Kompost je katerkoli predelan organski material z na pogled homogeno in enotno strukturo, kjer začetnih surovin ne prepoznamo več. Je temno rjave barve, z vonjem po gozdni zemlji. Nastane v procesu kompostiranja, kjer gre za proces nadzorovane razgradnje organskega materiala, ki po različnih postopkih poteka praviloma hitreje kot v Naravi. Lahko nastane iz živalskega gnoja, rastlinskih odpadkov, industrijskih organskih odpadkov, ...

Najpomembnejša lastnost komposta je ta, da gre za mikrobiološko poživilo naših tal, ko ga na vrtu uporabljamo kot zastirko. In čeprav ga veliko vrtnarjev smatra kot gnojilo, ima v prvi vrsti največji vpliv na talno mikrobiološko življenje. Z dodajanjem komposta izboljšujemo talno življenje, kar se odraža v izboljšanju strukture tal in  na koncu na rasti rastlin.

Kompost pa ni enako kot humus. Humus nastaja v Naravi brez človeškega vpliva ali namensko nadzorovanega procesa.  Čeprav je tudi humus po izgledu temna organska snov, nastane pri razkrajanju organskega materiala s pomočjo talnih organizmov in različnih kemijskih reakcij. Humus je stabilna oblika organske snovi z negativnim nabojem, prisotna v zgornji plasti tal in je bistvena za rodovitnost, saj predstavlja hrano in življenjski prostor mikroorganizmom. Šele, ko mi kompost dodamo tlom, se le ta začne vezati z mineralnim delom v tleh in začne nastajati humus.

Te zanima, kako in kaj vse kompostirava na Vrtu Obilja? Prenesi si brezplačno e-knjigo ''Kako pravilno kompostirati?''

Pri pogovoru z vrtnarji in kmeti slišimo še nekaj izrazov, ki jih zamenjujejo s kompostom. Da se izognemo nejasnostim, bi razložila še tri najpogostejše izraze, ki označujejo material, ki (še) ni kompost.

Delno preperel kompost

Organski material, ki je že približno 75-odstotno predelan in v katerem tu in tam še prepoznamo začetno surovino. V posebnih primerih ga že lahko uporabimo kot gnojilo, substrat ali zastirko za gojenje rastlin.

Gnoj

To je sveže blato živali, pomešano s hlevsko steljo (slama, seno, listje). Hranila v gnoju niso stabilizirana, dušik (N) je v obliki, ki je rastlinam nedostopna. Gnoj je najbolj pogost svež organski material oziroma začetna surovina za kompostiranje.

Uležan gnoj

Pogovorni izraz za gnoj, ki je vsaj leto dni ali več odležal na kupu in ima začetni organski material v večjem deležu že predelan. Lahko gre za kompost ali delno preperel kompost, ker pa proces kompostiranja velikokrat poteka nenadzorovano, se to pogosto odraža v slabši kakovosti materiala.

Svež konjski gnoj
Svež konjski gnoj, ki ga na vrtu ne uporabljamo, ampak je eden izmed virov iz katerega nastane kompost.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Kompost in kompostiranje