kako izbrati sadilni plato lonček

Kako izbrati ustrezen setveni plato ali lonček?

Ko vrtnarji začnemo vzgajati lastne sadike, naletimo na neskončno ponudbo različnih sadilnih platojev ter lončkov. Nekaj si jih nakupimo, velikokrat jih dobimo skupaj s sadikami. Tudi midva sva bila na začetku vrtnarske poti pošteno zmedena, zato želiva predstaviti razlike med sadilnimi platoji ter lončki in na enostaven način predstaviti njihov namen uporabe.

Sadilni platoji, sadilne plošče, setveniki

Gre za popolnoma enako stvar, midva uporabljava poimenovanje sadilni plato. Sestavljeni so iz večjega števila posameznih sadilnih celic, ki imajo na dnu drenažne luknjice.
Obstajajo različni tipi sadilnih platojev, ki se v osnovi delijo glede na velikost sadilnih celic ter posledično njihovo število v samem platoju. Vsak tip sadilnega platoja je namreč prilagojen skupinam zelenjave tako, da prostornina substrata zagotavlja sadiki dovolj hranil za čas, ko raste v svoji celici. Profesionalni gojitelji sadik imajo tip platoja ter njihovo število natančno izračunano za vsako vrsto zelenjave. Platoji omogočajo enostavno presajanje sadik na prosto, saj sadike lepo potegnemo iz celice skupaj s koreninsko grudo, brez da bi se substrat drobil.
Večinoma so platoji narejeni iz plastike, reciklirane plastike, stiroporja lahko pa tudi iz naravnih vlaken. S skrbnim ravnanjem zdržijo več let.

Spoznajmo tipe sadilnih platojev. Poimenovanja so najina in logično nakazujejo njihovo uporabo.

KALILNIK – sicer ni sadilni plato, saj gre za posodo z enotno prostornino, vendar je prvi sadilni pripomoček pri najini tehniki vzgoje sadik. V njem kalimo gosto posejana semena rastlin, ki jih kasneje pikiramo. Primeren je tudi za vzgojo mikrozelenja.

ČEBULNIK – plato z najmanjšimi celicami (in posledično z največjim številom). Namenjen je vzgoji sadik pora in čebule iz semen, ki ju direktno sejemo v celice. V tem platoju ostanejo do presaditve na prosto.

SOLATNIK – plato z malo večjimi celicami, namenjen za vzgojo solate, radiča, endivije, špinače, blitve, rdeče pese, koruze, koromača, rukole in začimbnic kot so peteršilj, koprc, koriander, baziliko, šetraj…

KAPUSNIK – plato z naslednjo velikostjo sadilnih celic za vzgojo brokolija, cvetače, brstičnega ohrovta, listnatega ohrovta, glavnatega ohrovta, zelja, zelene (tako stebelne kot gomoljne), kitajskega zelja, kolerabice, sadik sladkega krompirja.

PLODOVNIK - plato z največjimi celicami, namenjen za rastline, ki tvorijo plodove in jih najdlje vzgajamo v platojih ter potrebujejo največ hranil. Uporabljamo ga za papriko, paradižnik, feferone, čilije, jajčevce, kumare, buče, bučke.

Lončki, podstavki, pokrovi

Lončke uporabljamo enako kot ''plodovnik'', predvsem za plodovke, ki jih ne pikiramo: buče, bučke, kumare, melone, lubenice, kumare. Pogosto v njih pripravljamo potaknjence zelišč in rož. Z njimi je pri premikanju malo več dela.

Podstavki (brez lukenj) za vzgojo sadik niso nujni, so pa praktični pri vzgoji v hiši ali stanovanju. Z njimi ulovimo višek vode pri zalivanju ter ohranjamo čistočo. Omogočajo lažje premikanje večjega števila platojev in lončkov.

Za vzgojo sadik so na voljo tudi kompleti, ki poleg platoja in podstavka vsebujejo še prozoren pokrov. Le ta ni nujen za uspešno vzgojo sadik, ustvari pa toplo mikroklimo, kjer semena hitreje vzklijejo in se ohranja vlaga, zato je potreba po zalivanju manjša.

Kalilnik setveni plato
Kalilnik setveni plato
Solatnik - setveni plato
Solatnik - setveni plato
Kapusnik setveni plato
Kapusnik setveni plato
Plodovnik setveni plato
Plodovnik setveni plato
Podstavek za sadilni plato
Podstavek za sadilni plato
Recikliranje embalaže iz kuhinje

Pogosta praksa vrtnarjev je uporaba različnih posodic, ki ostanejo pri kupljeni hrani. Za sajenje so primerne posodice od šampinjonov, banjice sladoledov, jogurtovi lončki … Tukaj moramo biti pozorni, da na dnu naredimo drenažne luknjice, plastika pa naj ne bo prozorna (prozornih plastičnih kozarcev raje ne uporabljamo), saj se zaradi dostopa svetlobe po substratu začnejo razvijati alge.

Zaključna misel

Upava, da bo s tem izbira sadilnih pripomočkov lažja, vzgoja sadik pa uspešnejša. Če pa še vedno niste prepričani kakšno velikost celic ali lončkov izbrati, je vedno bolje sadike vzgajati v večjih posodah, kot premajhnih. Tako bodo zagotovo imele dovolj prostora in hranil za uspešen razvoj. 

Tako, platoje smo izbrali. Sedaj je čas za vzgojo sadik. Vse korake sva podrobno opisala v večih prispevkih. Predlagava, da začnete s tem - Vse o vzgoji lastnih sadik.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂