Pikiranje in presajanje rastlin.. Skoraj vse rastline pikiramo globoko, predvsem paradižnik.

Kako pikirati rastline v večje lončke?

Zanimivo, da presajanje večini rastlin vzpodbuja rast in da lahko presajamo skoraj vse rastline, razen nekaj korenovk, pri katerih je glavna korenina občutljiva na poškodbe in potem ne tvori korena. Presajanja sadik v večje lončke oziroma pikiranja se lotimo, ko rastline potrebujejo večji prostor ali pa kadar jih kalimo malo drugače.

Postopek pikiranja rastlin

Po spodnjem slikovitem postopku, iz manjših v večje sadilne lončke, presajamo vse rasltine iz 1. seznama na tej povezavi: Seznam zelenjave.

1. korak
Pripravimo si prazne sadilne platojčke ali sadilne lončke. V njih natrosimo substrat oz. izbrano mešanico za sajenje in presajanje. Pri tem si pomagamo z vrtno lopatko ali kar s praznim lončkom.

2. korak
Substrat napolnimo do vrha in višek odstranimo ter shranimo za v bodoče.

3. korak
Substrat v posamezni sadilni celici oz. lončku enakomerno potisnemo proti dnu (najbolje s prsti 🙂 ), da odpravimo zračne mehurčke. Tako se bo rastlina bolje ukoreninila. Po potrebi jamice rahlo zalijemo z vodo.

4. korak
Naredimo globoke luknje za rastline. Pri tem si pomagamo kar s prsti.

5. korak
Vsem rastlinam steblo zakopljemo čisto do kličnih listov, razen zeleni in ostalim podzemnim rastlinam, ki jih vzgajamo iz sadik (npr. rdeča pesa). Koreninic rastlin se pri presajanju ne dotikamo z rokami!

6. korak
Ko posadimo vse rastline, zalijemo. Mit, da je najboljše zalivanje "od spodaj" v podstavek, v resnici ni tako važen. Pri zalivanju uporabimo razpršen curek, ki ne tvori prevelikih kapljic, ki bi usločile ali poškodovale nežne sadike in zalivamo od zgoraj.

7. korak
Redno jih opazujemo in zalivamo. Sadike naj bodo na dovolj svetlem mestu. Temperatura v tej fazi rasti je odvisna od posamezne rastline. Tako nam bodo rasle močno in zdravo.
Kadar nam vremenske razmere še ne dopuščajo presajanja sadik na prosto, a so že velike, jih moramo obvezno dognojevati. Za to lahko že v samem začetku sadike vzgajajmo v vermikompostu, ki ima v sebi dovolj hranil. Dodamo ga lahko tudi v samo mešanico s substratom ali dodatno po vrhu pustega substrata.

Tako enostavno je to

Tako prepikirane rastiline bodo tvorile močan koreninski sistem in se bodo dobro pripravile za utrjevanje ter potem za presajanje na prosto. Obilen pridelek želiva in se skupaj z vami uspeha veseliva. 🙂

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂