Kako pregledno shraniti semena?

Kako čim bolj pregledno spraviti semena, da takoj najdeš, kar želiš sejati? In kam pospraviti semena, da čim dlje ohranjaš njihovo kvaliteto? Kolikokrat si iskal/a seme, ki se je po možnosti še kje raztreslo? Ja, z vsemi temi malimi težavami sva se že srečala, zato sva spremenila način shranjevanja semen.

Bivši način shranjevanja semen

Prva resna organizacija je izgledala tako, da sva si pripravila manjše kartonske škatle. Vsaka škatla je predstavljala en mesec (od februarja do septembra). V vsako škatlo sva po pripadajočem mesecu vanjo zložila seme zelenjave, ki se v tistem mesecu seje. Tako sva si po vrtnarskem koledarju že vnaprej nastavila časovni potek setve semen. Sliši se zelo organizirano. A tekom sezone so se semena med škatlami začela mešati. Pa ne zaradi malomarnega pospravljana, temveč zato, ker kar nekaj zelenjave sejemo vsaj 2x letno in tako se je ta sistem ''po mesecih'' porušil. Hkrati nisva imela dobre preglednosti med različnimi semeni, ker so bila v škatli zložena ena poleg ali na drugega in so se prekrivala.

Shranjevanje semen v škatlah ni pregledno.

Pregledno shranjevanje semen ''od A do Z''

Zadnji dve sezoni imava semena shranjena precej bolj pregledno in med njimi listava kot po katalogu. Pripravila sva si dva večja fascikla in v njih vstavila vložne mape s po štirimi žepki, v katere spraviva male vrečke s semeni. Enak način uporabe lahko pridobimo s kakšnim starim foto albumom  in mu tako damo nov namen. 🙂 Mape (ali strani v foto albumu) si označimo in zložimo zelenjavo po abecedi. Tako naprimer februarja in maja takoj vemo, kje imamo pospravljeno seme brokolija (oziroma je vedno na istem mestu).

Listanje po takšnem semenskem albumu je tudi priročno, ko pred novo sezono pregledamo staro zalogo semen, saj hitro vidimo prazen žepek, kjer nam manjka seme. Res pa je, da na tak način ne moremo spraviti seme fižola, koruze, boba, česna, čebule ali večja pakiranje semen. Midva sva zaenkrat to rešila tako, da so vsa velika semena v dodatni kartonasti škatli. Brez posebnega sistema, vsa na kupu, saj večja semen vedno hitreje najdeš in ločiš med seboj. 😉

Prostor, kjer so semena shranjena

Temperaturna nihanja, vlaga, direktno sonce in pregrevanje nikakor niso primerna za shranjevanje semen. Izberemo notranji prostor, ki ima čim bolj stalno temperaturo. Ko seme potrebujemo, ga vzamemo in prinesemo bližje prostoru, kjer vzgajamo sadike oz na vrt. Tudi tam pazimo, da seme ni pod vplivom ekstremnih temperatur.

Pri nama je seme v fasciklih ter škatli v notranjem prostoru in ko ga rabiva vzameva samo seme, ki ga sejeva. Ko z delom končava, seme popraviva nazaj v mapo in na mesto, kjer seme čaka večino časa.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂