kako sestaviti visoko gredo

Kako sestaviti visoko gredo, da bo vaš vrt izgledal čudovito

Preden začnemo s prispevkom še najino mnenje. Predstavljeno visoko gredo smo sestavili marca 2017 pred Mladinskim centrom Krško. Nisva podpornika visokih gred (višjih od 30 cm) iz večih razlogov - velika izguba vode, potratno polnjenje, nenehno posedanje polnila in relativno velik strošek. Veliko bolj smiselna je uporaba dvignjenih gred (višine  do 30 cm), kjer so rastline bližje tlom in ni potrebno toliko zalivanja, dodatnega polnjenja in za ceno ene visoke grede lahko  naredimo najmanj 3 dvignjene grede!


Z visokimi gredami dvignemo vrtno površino nad nivo zemlje, si približamo delovno površino, zato ni več težav s sklanjanjem in prepogibanjem. Pridobimo bolj lahka, zračna tla in rodovitna tla, ki se hitreje segrejejo in posledično pospešijo kaljenje semen ter ukoreninjanje presajenih sadik. Z namenskimi visokimi gredami ustvarimo idealno okolje specifičnim rastlinam (npr. sladki krompir, svetlobni koren). Visoke grede so pravi trend urbanega vrtnarjenja, saj pričarajo idiličen izgled vrtov na zelenicah. Kako sestaviti visoko gredo, je vprašanje vsakega začetnika.

Postavitev in izbira prostora

Visoko gredo postavimo na sončno, a zavetrno lokacijo, smiselno blizu hiše oz. kuhinje. Usmerimo jo S-J ali postavimo za rob stene. Dolžina je poljubna, maksimalna širina 120-140 cm, da normalno sežemo do sredine grede. Oblika je odvisna o posameznika, lahko je ravna, L oblike, stopničasta, ..

Veliko ljudi želi pri izdelavi visoke grede izkoristiti ostanke starih hlodov ali smrekovih desk, ki sprva res pričarajo lep izgled, vendar ni tako obstojen material, ki na prostem hitro propade. Zato je izbor lesa akacije, macesna ali hrasta veliko bolj primeren. Visoke grede izdelujejo tudi iz plastičnih ali kovinskih okvirjev ali celo iz zidakov, kar ni ravno najbolje. Trajno in lično izdelano visoko gredo sestavimo po naslednjem postopku.

Kako sestaviti visoko gredo po enostavnem postopku

Visoka greda dimenzij 2m x 1m x 0,6m

Potrebujemo:
• že obdelane macesnove deske (6 kosov 2 m x 20 cm x 3 cm in 6 kosov 1 m x 20 cm x 3 cm)
• že obdelane macesnove količke za vogale (6 cm x 6 cm x 60 cm)
• laneno olje za splošno zaščito lesa
• gradbena folija za zaščito notranje strani lesa
• volneni filc ali volneni vložek za visoke grede
• vijake
• baterijski vrtalnik, nastavke, sveder

1. korak

Z lanenim oljem dobro premažemo macesnove količke ter deske iz vseh smeri in počakamo, da se olje vpije. Medtem na izbranem mestu, kjer bo stala visoka greda, poravnamo morebiten neravni teren in odstranimo travno rušo. Na ravni površini sestavimo spodnji okvir visoke grede in vse skupaj prestavimo na stalno mesto. Tukaj visoko gredo sestavimo do konca, saj je kasneje ne bomo več premikali.

2. korak

Notranje stene zaščitimo z gradbeno folijo za nasipe tako, da so stranice ovite s folijo po celi višini. Gradbeno folijo pritrdimo s sponkačem ali manjšimi vijaki. Na dno položimo volneni vložek, ki bo varoval gredo pred voluharji. Na dno se lahko namesto volnenega vložka položi tudi Inox mreža, ki prav tako ščiti visoko gred pred vsiljivci.

3. korak

Napolnimo visoko gredo po plasteh:
- 5 cm zemlje za začetek, da pokrijemo ovčjo volno
- 15 cm drenažne plasti - veje ki jih zlagamo cik-cak, kotičke med vejami zapolnimo z listjem ali zemljo.
- 10 cm vodo zadrževalne plasti - slama, listje.
- 20 cm rodovitne vrtne ali njivske zemlje
- 10 cm komposta v katerega direktno sejemo in sadimo

Uporaba in vzdrževanje

V njih sejemo poljubne rastline, le visokih rastlin ne (visok fižol, visok paradižnik, ..), saj je potem težko pobirati pridelke. Visoke grede se sčasoma posedajo, saj se vmesni in spodnje plasti posedejo ter začnejo predelovati. Vzdrževanje poteka nato vedno iz od vrha, saj tako najlažje dodajamo kompost, ali kvalitetno vrtno zemljo. NPo nekaj letih torej pridemo do visoke grede, ki je v večjem deležu napolnjena s kompostom. Ena efekt dosežemo že v prvi sezoni, ko si postavimo dvignjene grede 🙂 Skozi rastno sezono uporabljamo različne zastirke. Na ta način vzdrževane visoke grede nam bodo služile za več let.   Zaradi veliko organske mase in bolj kvalitetne zemlje imajo visoke grede tako dober donos zelenjave in so priljubljene med vrtičkarji! Lahko pa z obilno kompostno zastirko pripravimo tudi gredice na vrtu, ki nam dajo prav tako čudovite pridelke. Preberite članek o pripravi tal.

Les visokih gred je priporočljivo večkrat skozi sezono naoljiti z naravnimi olji, da ga zaščitimo. Ne priporoča se uporaba okolju nevarnih premazov za les.

Zaključna misel

Le kdo si ne želi okusiti domačo zelenjavo, kot iz babičinega vrta. Ravno zato so visoke grede tisti kotiček zelenjave, ki si ga lahko pričaramo tudi kadar imamo le manjšo travnato zelenico. Z vsako sezono postajajo bolj in bolj priljubljene. A skrivnost ni v njih kot takih, temveč vsej masi organskega materiala, s katerim gredo napolnemo.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂