Kako velike organske odpadke fermentiramo?

 Proces fermentacije kuhinjskih odpadkov uporabljava že 5 let. V tem času sva napolnila, fermentirala (ter skompostirala) že kar nekaj organskih odpadkov. Za uspešen potek fermentacije se pred polnjenjem fermentacijske posode, kot je Bokashi Organko priporoča, da vse odpadke zrežemo na manjše koščke. Kako pomemben je ta korak in ali se ga midva v praksi res drživa, bova delila v tem prispevku.

Manjši koščki, hitrejša fermentacija

Na hitrost fermentacije (poleg osnovnih pogojev - odsotnost kisika, dodatek bokashi posipa) vpliva tudi velikost kosov organskega materiala oziroma njihova površina; manjši ko so ti kosi, hitreje bo stekla fermentacija. Manjši koščki imajo večje razmerje med površino in volumnom, kar mikroorganizmom (iz bokashi posipa, ki so gonilo procesa) zagotavlja večji prostor za življenje in razmnoževanje. Pri večjih kosih proces tudi ni prisoten po celotnem volumnu posameznega delca.

To je čisto utemeljeni razlog, zakaj se pred polnjenjem fermentacijske posode priporoča, da organske odpadke zrežemo na manjše in enakomerne koščke - fermentacija bo potekla hitreje, enakomerneje.

Kaj pa v vsakodnevni praksi?

Najprej, da obrazložim najin kontekst vključevanja fermentacije odpadkov. Glavna selekcija in največji delež organskih odpadkov iz vrta nastane takoj pri nabiranju zelenjave, kjer narediva prvo, grobo čiščenje in odstranjevanje dela zelenjave, ki jo ne bova uporabila pri kuhanju (npr. perje korenja, oleseneli deli, korenine, posušeni listi, ..).Ti ostanki gredo takoj na kompostni kup in jih ne fermentirava. Grobo očiščeno zelenjavo prineseva v kuhinjo, kjer jo predelava naprej do stopnje za zaužitje. Tukaj nastanejo novi organski odpadki, ki v 80% res gredo v proces fermentacije v Bokashi Organku.

Od začetka uporabe Bokashi Organka sva se držala navodil in res rezala ali pa kar z rokami natrgala daljše ostanke na manjše, do 5 cm velike koščke. Ampak kmalu se je pokazalo, da je to bil za naju dodatni korak, ki sva ga kar pogosto preskočila, pozabila oziroma se nama morda niti ni dalo. Tako je v posodo šla mešanica odpadkov različnih dolžin, debelin in velikosti. Kakor je pač nastalo pri pripravi za zaužitje.

Fermentacijo sva opazovala in videla, da takšna vsebina v Bokashi Organku brez težav fermentira. Zato sva rezanje organskih koščkov na manjše dele že zdavnaj opustila (no, skoraj vse*). Tudi če fermentirano maso ne kompostirava na kompotnem kupu, temveč vsebino izprazniva direktno na samo gredo, se vsa vsebina različnih velikosti predela v 2-3 mesecih.

* velike ''lunce'' olupkov lubenic, melon in buč še vedno razreževa na manjše 😉

Zaključna misel

Vsekakor rezanje (ali trganje) večjih delčkov organskih odpadkov na manjše ni brezvezno delo ali napačno navodilo. Ga pa lahko brez problema preskočimo in na koncu dobimo enak rezultat, sama uporaba fermentacijske posode pa postane s tem še za en korak preprostejša.


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Robert Špiler Vrt brez prekopavanja