Struktura tal na vrtu brez prekopavanja

Kakšna je struktura tal na vrtu brez prekopavanja?

Kar nekaj vrtnajev dvomi v metodo neprekopavanja tal, saj imajo v sebi prepričanje, da so tla potem zbita in težka. Najboljši dokaz, da temu ni tako, je pogled v profil tal. Po 5. letih neprekopavanja tal in stalnega zastiranja, so razlike med vrtnimi tlemi in travnikom tako vidne kot občutne.

Za boljšo primerjavo smo izbrali štiri različne profile tal. Enega iz travnika, ter tri iz vrta (vrtne poti, grede zasajene z ržjo in grede zastrte s kompostom).

TRAVNIK 

Vrt je bil na tem mestu iz travnika vzpostavljen januarja 2014. Začela sva torej na prej neobdelani površini, ki se je kosila dva do trikrat letno. Danes je zelenica okoli vrta čez sezono košena redno.

Tla so kompaktna, da se lopata potopi, se morem pomatrati. Tole je profil tal, osnova na kateri sva si naredila vrt. Zgornja plast je gosto rastoča trava, tik pod njo črni pas, tanka humusna plast in nato vidimo največ mineralne plasti (do matične kamnine seveda nisem kopala :D). Imamo peščeno-ilovanta tla, ki so kar kompaktna, povezana in se ne drobijo.

VRTNA POT

Ker so poti del vrta in pri nama stalno zastrte, služi ta kot vzorčni primer vedno zastrtih tal, po katerih vsakodnevno hodiva. Da sem dobila profil tal, se nisem tako mučila, kot na travniku. se že pozna, da so tla manj zbita. Tudi vizualno takoj opazimo razliko. Čisto na vrhu imamo še plast nepredelane zastrike, pod njo debelejšo plast humusa in temne lise ki segajo še v mineralno plast.

Te kanalčke so ustvarili deževniki, ki organsko maso vlečejo v globlje plasti. In oni so tisti, ki v neprekopanih tleh naredijo veliko vodnih, zračnih kanalčkov ter mešajo organsko in mineralno snov. Tla se drobijo, niso tako zlepljena ali zbita kot na travniku.

GREDA Z  RŽJO

Za ozimno žito sva izbrala rž, saj ima izjemno šopaste ter dolge korenine. Rž je bila posajena na večjo površino, kjer golih tal nismo nič posebej pripravljali sploh pa ne prekopali, je s svojimi koreninami že spremenila tla v primerjavi s prejšnjimi leti, ko je tu bil še travnik.

V videu dobro poglejte drobne bele koreninice, koliko jih je in kako pomembno vplivajo na tla. Okoli korenin vseh rastlin poteka največ izmenjave med rastlinami in tlemi, kar omogočajo MO. In zato je teh največ v predelu korenin. Te koreninice čez čas razpadejo, za njimi ostane ogromno večjih in kot las tankih kanalčkov, po katerih odteka voda, kar prinaša boljšo odcednost tal in tudi prezračenost. Že samo to, da tla niso ostala gola, temveč zasajena z ozimnim žitom, ki tu raste 6 mesecev, naredi spremembo v samih tleh.

GREDA NA VRTU

Kako pa zgledajo tla na gredah? Tako, kot si želiva in tako kot je tudi smisel in namen sonaravnega vrtnarjenja brez prekopavanja. Fotografija nalašč ni prikazana, saj smo vse 4 profile tal posnelu tudi v video epizodi, ki pove več kot tisoč besed.

Začela sva na osnovi travnika, ki sva si ga z neprekopavanjem ter stalnim zastiranjem v 5 letih preoblikovala čudovito strukturo. Seveda so pri tem imeli ključno vlogo mikroorganizmi, deževniki ter še drugo talno življenje. In ravno živost tal je tista, ki je privedla k izboljšanju njene strukture. Midva sva s tehniko vrtnarjenja brez prekopavanja le omogočila pogoje, da je to nastalo. Ne glede na to, kakšen tip tal na vrtu imate sami, vedno si jih lahko izboljšate. Ali pa celo življenje iščete izgovore.


Video o profilu tal:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Vrt brez prekopavanja