kdaj in kje kupiti semena (2)

Kdaj in kje kupiti semena?

Da takoj razčistimo - semena žal ne boste dobili pri nama. V tem prispevku bova podala najine izkušnje s semeni in kje jih vsako leto kupujeva.

Kdaj kupiti semena?

Semena kupujeva decembra in januarja, da sva opremljena pred začetkom sezone. Kupiva vse. Tudi motovilec, repo, kolerabo, … Torej tudi rastline, ki jih sejemo v drugi polovici sezone.
Da vemo kaj kupiti, je dobro imeti tudi dober vrtni načrt. 🙂 Tako ni “brezglavega” nakupovanja zadnji čas v bližnji kmetijski zadrugi ali cvetličarni. Semena spravljena počakajo na svoj čas v letu, ko začnemo s setvijo ter vzgojo sadik.

Kje kupiti semena?

Situacija s semeni je izredno komplicirana. Vsake toliko časa naju ljudje napadajo, da preveč semen kupujeva v tujini. Ja, skoraj vse kupiva v tujini. V razmislek naj ti bo naslednje. Če na embalaži piše Semenarna Ljubljana, še ne pomeni, da je seme zraslo v Ljubljani oz. Sloveniji. Po najinih informacijah več kot 60% semen v prodaji prihaja iz tujine (največ solat, radičev je recimo iz Italije). Konec koncev Semenarna Ljubljana ni več v slovenskih rokah, ampak je od marca 2020 v lasti srbskih podjetnikov preko podjetja Villager d.o.o.

V lokalno bližnjo zadrugo skočiva po semena, če res kaj zmanjka ali če naju kaj pritegne (kar se velikokrat zgodi). 🙂 Pa seveda pri nas kupiva slovenske avtohtone sorte (npr. ptujska in belokranjska čebula).

Za vse ostalo uporabljava predvsem ekološka (ali biodinamična) semena, ki res kalijo in ne razočarajo s kaljivostjo, kvaliteto ter pridelki.

Zaupava tem semenskim hišam in vsako leto naročujeva pri njih:

  1. Bingenheimer Saatgut - biodinamična in ekološka semena iz Nemčije.
  2. Sativa - biodinamična in ekološka semena iz Švice.
  3. Tamar Organics - ekološka semena iz Velike Britanije.
  4. Premier Seeds - Široka ponudba semen (tudi ekoloških) iz Velike Britanije

Včasih naju pritegne tudi kakšna druga semenska hiša s svojo posebno ponudbo, tako da vsako sezono preizkusiva še druga različna semena.

Še ena možnost je seveda izmenjava semen

Dobra stara izmenjava lokalnih biodinamičnih društev ali drugih združenj. Lahko pa izmenjava poteka na moderen način. 🙂 S posadi.si sodelujemo že dolgo. Njihova aplikacija bo pred sezono opremljena tudi z možnostjo izmenjavo semen v njihovi aplikaciji. Preveri tudi to možnost. Tudi midva bova v aplikaciji za izmenjavo ponudila nekaj semen, ki jih sama semeniva.

O semenih z dr. Majo Kolar

Robi se je o semenih pogovarjal z dr. Majo Kolar, strokovno sodelavko Inštituta Ekosemena in RAGOR pri vzpostavljanju ekološke hranilnice semen in strokovnem vodenju kmetov pri pridelavi semen. Sodeluje pri različnih projektih doma in v tujini na področju ekološkega in biodinamičnega izobraževanja in svetovanja. Je habilitirana predavateljica za področje Ekološke pridelave hrane na Biotehniškem centru Naklo. Prisluhni njunemu izjemno zanimivemu pogovoru tukaj.