Les na vrtu in 4 najbolj odporne slovenske vrste

Vključevanje naravnih materialov na vrtu je nekaj najlepšega. Opeka in kamen za obrobe zelišč ter malin ali obtežitev, les za grede ter oporo. In v sam les sva še posebej zaljubljena, zato si vrtnarjenja brez lesa ne predstavljava. Zaradi ponavljajočih vprašanj, kateri les uporabljava na vrtu, je nastal video, v katerem Robi nazorno predstavi katere vrste lesa uporabljava na vrtu in za kakšen namen (video objavljen spodaj).

Kako izbrati les na vrtu?

Greda iz slovenskega macesna.

Glavno vodilo pri izbiri je obstojnost lesa za njegov namen. Izbirava med štirimi drevesnimi vrstami, ki se najbolje obnesejo na prostem.
To so hrast, slovenski macesen, kostanj in akacija. Les teh dreves je obstojen pri visoki vlagi oz. pri stiku z zemlji. Je trden sam po sebi in ne potrebuje dodatnega tretiranja za dvig obstojnosti. Za oporo fižolu pa prisegam na leskove kole, ki se tradicionalno uporabljajo v našem okolju. Tudi smrekove sušice so primerne za oporo fižolu. To so »na rasti suhi vrhovi smreke« in ne žagan smrekov les. Le tega najbolj pogosto še vedno vidimo na vrtovih, ki pa razpade veliko hitreje kot prej naštete drevesne vrste.

V začetku vrtnarjenja sva za zaščito lesa uporabljala laneno olje, katerega sva s krpo vtrla v sam les in pustila, da se je vpil. A v praksi sva ugotovila, da v resnici tako pomembnega vpliva pri zaščiti lesa, ko je le ta izpostavljen dežju in je v stiku z zemljo. Les se zaščiti sam, posivi in počrni (kot danes vidimo kozolce, ki niso premazani ampak je to naravna zaščita lesa).

 

Kje dobiti te vrste lesa?

Najbolje je, da les izbiramo lokalno, na bližnjih žagah. Včasih je treba za večje količine slovenskega macesna poklicat mojstre iz Savinjske ali kakšne druge alpske doline. A na odločitev vpliva tudi cena lesa. Cena macesna je nekje 360 € za kubični meter in je enkrat višja od smreke, ki je nekje 180 € za kubični meter. Je pa macesen 1x dlje obstojen. Vsak naj presodi sam. Odločitev na koncu je vedno tvoja. 🙂


 

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Vrtni pripomočki