Lesna čebela

Lesna čebela je naša največja divja čebela

V Sloveniji živi več kot 550 vrt divjih čebel, med njimi je 35 vrst čmrljev, ki živijo v skupnostih ali družinah, druge pa živijo samotarsko, zato jih imenujemo tudi samotarske čebele. Ob medonosnih čebelah so pomembne opraševalke žužkocvetnih rastlin. Zato je njihova prisotnost na naših vrtovih, travnikih in v sadovnjakih izjemno pomembna ter dobrodošla.

Iz med vseh različnih žuželk, naju vsako leto znova najbolj očara največja izmed divjih čebel pri nas - lesna čebela (Xylocopa violacea). Je črna, s temnimi krili, ki se modro svetijo. Meri do 2,5 cm, samice pa gnezdijo v trohnečem lesu.  Odrasli osebki prezimijo, zato jih lahko opazimo že v prvih toplih pomladanskih dneh, ko se parijo, samice pa iščejo nova domovanja v starem lesu.

Midva sva jih pomladi 2021 občudovala na gredi z grahom, kar smo uspeli tudi ujeti med snemanjem ene izmed vrtnarskih epizod.


Vir:
Esenko, I.,2018. Svet Čebel, Založba Družina, Ljubljana
Gogala, A., 2018. Velika lesna čebela (Xylocopa violacea), Slovenski čebelar, letnik 120, številka 12, Zveza čebelarskih društev Slovenije, dostopno na: https://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-2SO0JXCZ

 

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Robert Špiler Vrtne živali