Lesni sekanci zastirka

Lesni sekanci na vrtu

Lesni sekanci so na Vrtu Obilja namenjeni za zastiranje vrtnih poti, s tem da jih predhodno kompostirava. Kako točno to počneva, sva že opisala v članku o kompostiranju odpadnih vej. Vendar pa tako kot vedno v življenju, obstajajo izjeme. Še pred začetkom vrtnarske sezone 2020, sva na vrt dala kar suhe in sveže zmlete sekance.

Kako pravilno uporabljamo sveže sekance

Sveži sekanci iz suhega lesa so material z visokim deležem ogljika, zato pomešani z zemljo, iz tal nase vežejo veliko dušika. Čeprav so glavne razkrojevalke lesa glive, nekaj dušika vseeno porabijo bakterije, ki prav tako sodelujejo pri njegovem kompostiranju. Tako se zgodi dušikov primanjkljaj, kar se tekom sezone lahko odraža na zelenjavi, ki ima zaradi pomanjkanja dušika bledo rumeno listje ter počasno rast.

Da se temu pojavu pri uporabi svežih sekancev izognemo, jih nikakor ne smemo mešati v tla. Z mešanjem namreč povečamo stično površino med koščki lesa in tlemi. Sekance samo položimo na površino in tako občutno zmanjšamo področje, kjer se les stika s tlemi.

Pomemben je tudi čas, kdaj uporabimo sekance. Midva sva jih letos (sezona 2020) na vrtne poti položila že konec januarja. Do začetka sezone je dovolj časa, da se bodo sekanci premočili z dežjem. Mokri sekanci na tleh trohnijo veliko hitreje, kot suhi, kar pomeni, da bodo sekanci že delno skompostirani in ne več tako sveži.

Kaj pa vrsta lesa iz katerega so lesni sekanci?

Sploh ni važno, iz katerega lesa so sekanci, res ne. Le pri iglavcih pazimo, da so sekanci brez iglic, ki bi lahko za en čas zakisale tla. Tudi v najinem primeru sva na poti dala sekance smrekovih sušic. Če mislite, da sva s tem naredila hudo napako in si ''uničila'' vrt, naju spremljate v sezoni 2020, da bomo skupaj videli rezultate. 🙂

Kako sva zastrta poti z lesnimi sekanci si poglejte še v spodnjem videu:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂