mladi krompir

Mladi krompir – sprotno nabiranje

Krompir kot njivska poljščina po najinem mnenju na vrtu ne sme zasedati večino prostora, sploh tam, kjer je vrt manjši. A mladi krompir je za naju odlična specialiteta, zato mu pomladi nameniva dve gredi (od osemnajstih), za ozimnico pa ga dokupiva pri kmetih ali na tržnici. Vzgoja krompirja na vrtu brez prekopavanja poteka malce drugače kot klasično, preberi tukaj.

Mladi krompir in sprotno nabiranje

Predzadnja sobota meseca maja 2020 je bil prvi dan, ko sva jedla mladi krompir. Najin način nabiranja je tak, da sproti nabirava posamezne gomolje, ki jih ''kradeva'' posamezni rastlini. Klasično se sicer počaka, da krompir dozori, nato populi cimo (zeleni nadzemni del) in izkoplje gomolje.

Pri mladem krompirju na vrtu brez prekopavanja pridemo hitro in enostavno do gomoljev. Krompir namreč raste bolj plitko, ogrnjen oz. ''zagreben'' je z zastirko (pri nama s travnim odkosom ter slamo).

Pri nabiranju tako z roko od strani na gredi odgrnemo zastirko in z roko v kompostni zastirki poiščemo primerno velike gomolje. Od ene rastline vzamemo en ali dva krompirja in se tako pomikamo od rastline do rastline po celi gredi. Ker ne odstranimo cime in rastlini pustimo druge gomolje, bo krompir rasel še naprej in tako podaljšamo sezono pridelka mladega krompirja.

Sprotno nabiranje poteka pri nama od konca maja ter vse do začetka julija, ko krompir na gredi že zamenjajo sadike kapusnic za jesenski pridelek.

 

Kako zgleda to v praksi, si poglej še v spodnjem videu:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂