Obrezovanje in nega paradižnika

Nega paradižnika v en ali dva vrha z rednim redčenjem starejših listov

Obstaja veliko načinov nege paradižnika, tokrat bi predstavila najino prakso, ki temelji na tehniki "hard pruning" - močno obrezovanje. Takšen način nege je primeren pri vseh visokih sortah paradižnika, ki jih vzgajamo ob vrvici ali količku.

Odstranjeni spodnji listi.
Odstranjeni spodnji listi.

Negujemo v en ali dva vrha?

Midva negujeva paradižnik v en glavni vrh, tako da vse zalistnike redno obtrgujeva, za oporo pa potrebuje eno vrvico po kateri ga ovijamo (ali eno palico). Nekaj rastlin spustiva tudi v dva vrha, tako da en zalistnik pustiva da zraste in predstavlja svoj ločen vrh, ki ga ovijamo po svoji vrvici (ali ob palici). Tehnika dveh vrhov v bistvu izkoristi, da imamo "en koreninski sistem za dva paradižnika", kar pomeni da lahko sadimo enkrat manj sadik. Ta dva vrha naj bi tudi pozitivno "tekmovala" med seboj v rasti.

Kaj so zalistniki?

Paradižniki ustvarjajo nove poganjke »za listi«, med steblom in listom. Zalistniki se razvijejo v nova stebla oz. vrhove in če jih ne odstranimo in dobimo bujno zeleno rast, ki nam uide izpod nadzora. Najbolj izrazito zalistnik požene za listom pod vsako etažo plodov.

Midva zalistnike redno odščipneva z nohti, ko so še mali ali pa odreževa s škarjami če kakšen uide. To vedno počneva na nedeževen dan za plod ali cvet po vrtnarskem koledarju, kar vzpodbudi cvetenje in tvorjenje plodov na paradižniku. Zato so najini paradižniki tako polni plodov!

Odstranjevanje spodnjih (starejših) listov

Do prve etaže plodov že med cvetenjem odstraniva vse liste pod njim. Tako počne tudi Matic iz www.paradiznik.si. Kasneje pa odstraniva starejše liste do izoblikovanih plodov (končne velikosti), ki pa še niso zreli oz. se še ne barvajo. To je neko merilo pri odstranjevanju listov, dostikrat pa počneva stvari "po občutku". Tako "postrižena" rastlina ima še vedno dovolj listne mase v zgodnjem delu in ni negativnega vpliva na okus paradižnika.

Čas za ostranitev spodnjih listov pod cvetovi.
Kmalu bo čas za ostranitev spodnjih listov pod cvetovi.

Tako je rastlina veliko bolj zračna in osveteljeni plodovi hitreje dozorijo. Za pobranimi paradižniki ostane golo steblo, ki pa ga v rastlinjaku položiva na zastrta tla, da ne raste preveč v višino.

Spodnje liste reževa stran na nedeževen dan za plod ali cvet po vrtnarskem koledarju, kar zopet vzpodbudi cvetenje in tvorjenje plodov. To seveda počnemo istočasno z obtrgovanjem zalistnikov.

Zaključna misel

Veliko je tehnik in verjameva, da vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Pri najini negi paradižnika je naprimer potrebno veliko pozornosti in dela. Želiva ti zvrhano košaro paradižnika, da ga bo dovolj za solate, omake in v glaže! 🙂

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Robert Špiler Nega sonaravnega vrta